To najgorszy dodatek do rosołu. Makłowicz dosłownie grzmi, gdy o nim słyszy

Rosół gotujemy regularnie i za każdym razem staramy się go robić tak samo. Smakuje dobrze i nie możemy się mu oprzeć. Jest jednak pewien dodatek, którego Robert Makłowicz nie znosi. Wzdryga się na samą myśl o nim. Co ciekawe, ten składnik potępiają inni krytycy kulinarni. O co chodzi?

ObrazekAdobe Stock/Facebook
Paulina Hermann

Każdy ma swój unikalny przepis na rosół, każda zupa zawiera jednak wszystkie podstawowe składniki. Wrzucamy do niej mięso, włoszczyznę i przyprawy. Bulion pojawia się na praktycznie wszystkich imprezach rodzinnych i zajadamy się nim podczas niedzielnych obiadów. Robert Makłowicz ma swój własny sposób na idealny rosół. Dodaje do niego mnóstwo przypraw i dodatków, ale nie może znieść jednej rzeczy. Mówi o niej w programie "Drugie śniadanie mistrzów".

Rosół z tym składnikiem rozgniewał samego Makłowicza

Jak wiemy, najlepszym dodatkiem do rosołu jest makaron. W niektórych regionach Polski zastępuje się go... ziemniakami. Wiele osób zastanawia się nad tym, jak można to jeść. Do tego grona należy sam krytyk kulinarny, Robert Makłowicz.

- Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju - mówił.
Obrazek
Rosół z ziemniakami - najgorsza rzecz według Makłowicza

Wywar godny mistrza. Oto przepis Roberta Makłowicza

Na początku przygotuj wszystkie składniki:

  • pół kury,
  • pół kilograma antrykotu wołowego,
  • dwa litry wody,
  • cztery marchewki,
  • por,
  • dwa korzenie pietruszki,
  • pół selera,
  • cebula,
  • liście laurowe,
  • sól,
  • ziarenka ziela angielskiego,
  • pieprz.

Sposób wykonania

  1. Mięso włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Ustaw średnią moc palnika i zagotuj. Po chwili dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez godzinę. Zbieraj szumowiny.
  2. Włoszczyznę umyj i obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do wywaru.
  3. Cebulę obierz i opal nad ogniem. Wrzuć ją do zupy. Ona sprawi, że rosół będzie miał piękny kolor.
  4. Bulion gotuj przez następne 1.5 godziny. Nie zapomnij o zbieraniu szumowin.
  5. Zupę dopraw solą i pieprzem. Podawaj z makaronem.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów