Ryba, która prawie nie ma ości. Jemy jej mało, a jako jedna z nielicznych nie gromadzi metali ciężkich

Dorada, znana również jako sparus złotogłowy, jest rybą cenioną za swój delikatny smak i minimalną liczbę ości, co czyni ją łatwą do spożycia. Co więcej, dorada nie gromadzi w swoim organizmie dużych ilości metali ciężkich, w tym rtęci, co sprawia, że jest bezpieczna do spożycia. Ta ryba jest doskonałym wyborem dla osób, które chcą dbać o swoje zdrowie.

Dorada to bardzo zdrowa rybaDorada to bardzo zdrowa ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Dorada to ryba, którą znajdziemy w różnych częściach świata, ale jej główne siedliska to rejony Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego. Można ją rozpoznać po srebrnym ubarwieniu, ciemniejszym grzbiecie oraz jaśniejszym brzuchu. Charakterystycznym elementem dorady jest złoty pasek pomiędzy oczami, przypominający koronę, stąd polska nazwa tej ryby - dorada królewska. Ale dlaczego warto częściej po nią sięgać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie chce ci się zawijać gołąbków? Podaj je w formie zapiekanki

Dlaczego warto zacząć jeść doradę?

Jednym z powodów, dla których warto jeść doradę, są jej właściwości odżywcze. Dorada jest źródłem białka, które jest niezbędne dla wzrostu i naprawy tkanek w organizmie. Ponadto ryba ta zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które mają korzystny wpływ na zdrowie serca i mózgu. Te zdrowe tłuszcze pomagają obniżyć poziom cholesterolu, zredukować stany zapalne oraz poprawić funkcje poznawcze.

Dorada jest bogata w witaminy i minerały, na przykład witaminę D, witaminę B12, potas, żelazo i jod. Witamina D jest niezbędna dla zdrowia kości i układu odpornościowego. Z kolei witamina B12 jest ważna dla produkcji czerwonych krwinek i utrzymania zdrowego układu nerwowego. Potas i żelazo są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, zaś jod wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.

Dorada ma charakterystyczny żółty pasek na głowie
Dorada ma charakterystyczny żółty pasek na głowie © Pixabay

Dorada prawie nie ma ości. Jak ją przygotować?

Mięso dorady jest soczyste i delikatne, ma białą barwę i bardzo mało ości, które dość łatwo usunąć. Dlatego też dorada jest idealna do przygotowywania posiłków dla dzieci i osób, które boją się, że zadławią się ością. Dorada jest bardzo wszechstronna w kuchni. Jest to ryba chuda (100 g mięsa zawiera 115 kcal) o łagodnym smaku. Można ją grillować, piec, smażyć, gotować na parze lub dusić.

Doradę można znaleźć w sklepach w postaci filetów, tuszek całych, a także tuszek patroszonych. Ta ryba doskonale komponuje się z różnymi ziołami oraz przyprawami, takimi jak czosnek, cytryna, rozmaryn czy pietruszka. Jest popularnym składnikiem wielu tradycyjnych potraw śródziemnomorskich. W krajach basenu Morza Śródziemnego dorada często jest podawana z oliwą z oliwek, cytryną i świeżymi ziołami. Na surowo zaś występuje w sushi.

Kiedy decydujemy się na zakup dorady, ważne jest, aby wybierać ryby pochodzące ze zrównoważonych połowów, czyli takich, które nie zaburzają równowagi ekosystemu morskiego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni