Tak od pokoleń gotuje się u Wachowiczów. Proste dania mają oryginalny sznyt

Smaki domu, zwłaszcza te z dzieciństwa, mają niezwykłą moc – potrafią przenieść nas do czasów beztroski, rodzinnych spotkań i zapachu ciepłej kuchni. U Wachowiczów tradycja kulinarna jest niezwykle ważna i pielęgnowana. "Niektóre przepisy towarzyszą nam od pokoleń" - mówi Ewa Wachowicz. O jakich tradycjach i potrawach mowa?

Ewa Wachowicz od lat robi kultowy deserEwa Wachowicz od lat robi kultowy deser
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne

Ewa Wachowicz wzoruje się na kuchni swojej mamy, a mojej babci. To właśnie w Klęczanach narodziło się wiele przepisów, które na stałe wpisały się w kulinarną tradycję rodziny.

Klęczany, mała wieś pod Gorlicami, to miejsce, w którym Ewa Wachowicz i mój tata, a jej brat Artur, spędzili swoje dzieciństwo. Ich rodzice prowadzili tradycyjne gospodarstwo rolne. W okolicy uprawiano przede wszystkim zboża, warzywa, a także hodowano krowy i drób, co stanowiło podstawę samowystarczalnego życia. Wokół rozciągają się rozległe, malownicze lasy.

Puszyste pancakes z jabłkiem. Szybki przepis na śniadanie bez krojenia i ścierania

Klasyka na pierwszym miejscu. Słodkie potrawy, które każdy pokocha

Od kiedy pamiętam, w naszym domu zawsze dominowała typowa polska kuchnia. Większość rodziny uwielbia słodycze, zwłaszcza najmłodsi członkowie. Aby zachęcić ich do jedzenia posiłków, przygotowywano różnego rodzaju dania o słodkiej nucie.

Dużą popularnością cieszyły się na przykład naleśniki i pierogi na słodko, które, w zależności od pory roku, wzbogacano sezonowymi owocami. Pamiętam doskonale pyszne placki z dodatkiem sera i truskawek, podawane z domową śmietaną i odrobiną cukru. Mamy rodzinny trik, dzięki któremu naleśniki zawsze wychodzą puszyste. Do ciasta należy dodać nieco gazowanej wody. Z kolei po zmiksowaniu składników warto chwilę odczekać przed smażeniem, bo gluten musi zacząć "pracować".

Inne danie, a właściwie deser, który w naszym domu również cieszył (i wciąż cieszy się) popularnością, to klasyczny kogel-mogel, ale podawany z owocami.

Składniki:

  • 6 żółtek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 łyżek soku z cytryny,
  • owoce sezonowe.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka sparzyć wrzątkiem.
  2. Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem.
  3. Gdy zbieleją, dodać sok wyciśnięty z cytryny i miksować jeszcze przez chwilę.
  4. Kogel-mogel przełożyć do małych słoików. Do każdego dać owoce sezonowe.
Kogel-mogel z owocami z przepisu Wachowiczów
Kogel-mogel z owocami z przepisu Wachowiczów © Archiwum prywatne

Nie tylko potrawy na słodko. Oto wytrawne dania z oryginalnym sznytem

Nikt z nas nie wyobraża sobie prawdziwego biesiadowania bez domowego chleba z czarnuszką. Uwielbiamy też pierogi – ruskie, z mięsem oraz z kapustą i grzybami, będące nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia.

Wokół Klęczan rozpościerają się rozległe lasy, pełne typowych, polskich grzybów – prawdziwków, kozaków i maślaków. Uwielbiamy je zbierać i przygotowywać z nich różnorodne potrawy. Najpopularniejszy jest prosty sos grzybowy – świeżo smażone okazy z dodatkiem cebulki i śmietany, a do tego kromka domowego chleba – palce lizać.

Charakterystyczną potrawą z domu Wachowiczów jest też smalczyk, ale nie taki zwykły, bo z dodatkiem jabłka, które nadaje mu wyrazisty smak. Jeśli do tej pory takiego nie próbowałeś, to najwyższy czas to zmienić!

Składniki:

  • 1 kg słoniny (waga bez skóry),
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 4 cebule,
  • 4 jabłka,

Do podania:

  • chleb wiejski,
  • ogórki kiszone lub małosolne.

Sposób przygotowania:

  1. Słoninę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka o grubym dnie i roztopić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  2. Wrzucić drobno pokrojone cebule i jabłka.
  3. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem.
  4. Posolić, wymieszać i podgrzewać dalej na małym ogniu (przez ok. 20 minut).
  5. Po tym czasie zdjąć z kuchenki i odstawić do wystudzenia.
  6. Chłodny smalec przełożyć do słoiczków lub kamionek. Przechowywać w lodówce.
  7. Podawać z grubą pajdą chleba oraz ogórkiem kiszonym lub małosolnym.
Taki smalec od lat robi Ewa Wachowicz
Taki smalec od lat robi Ewa Wachowicz © Archiwum prywatne

Kuchnia Wachowiczów to po prostu smak rodzinnego domu, gdzie każdy przepis ma swoją historię. To potrawy, które zawsze przypominają nam o tym, co w życiu najważniejsze, czyli czas spędzonym razem! I właśnie dlatego te potrawy nigdy się nie nudzą. Są jak kotwica, która przywołuje najpiękniejsze chwile z rodzinnego stołu.

Karolina Wachowicz dla Wirtualnej Polski

Źródło artykułu: Karolina Wachowicz
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci