Chrupie, syci i robi się w chwilę. Ta przekąska wciąga bez wyrzutów
Główną bazą jest ciecierzyca, która jest ceniona za wysoką zawartość białka roślinnego, błonnika oraz cennych mikroelementów, takich jak żelazo, cynk i magnez. Dodatek pasty tahini, cytryny i przypraw nadaje mu charakterystyczny, lekko orzechowy smak, który świetnie komponuje się z surową marchewką, ogórkiem i selerem naciowym. To zestaw, który nie tylko syci i daje uczucie pełności na długo, ale też wspiera trawienie, dostarcza antyoksydanty i pomaga utrzymać poziom energii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę
To idealna opcja dla tych, którzy chcą jeść zdrowo, ale bez rezygnowania ze smaku i przyjemności jedzenia. Świetna na szybki lunch, przekąskę między posiłkami albo w formie zdrowej alternatywy dla wieczornego podjadania. Z czym jeść hummus? Poznaj prosty przepis.
Domowy hummus z warzywami
Składniki:
- 4 łyżki cieciorki konserwowej,
- 1 średnia marchew,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki pasty sezamowej (tahini),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- kmin rzymski,
- sól, pieprz,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie zblenduj odsączoną ciecierzycę, obrany czosnek, pastę sezamową, oliwę z oliwek i sok z cytryny.
- Blenduj tak długo, aż osiągniesz gładką konsystencję. W razie potrzeby w trakcie blendowania dodaj odrobinę wody. Dodaj mielony kmin rzymski, sól oraz pieprz według uznania i dokładnie wymieszaj.
- Marchew obierz i pokrój w średniej wielkości słupki, a pomidorki przekrój na pół.
- Hummus przełóż do naczynia i zjedz z warzywami.