Chrupie, syci i robi się w chwilę. Ta przekąska wciąga bez wyrzutów

Domowy hummus z chrupiącymi warzywami to przekąska, która łączy przyjemność podjadania z troską o zdrowie i sylwetkę. Robi się go błyskawicznie, nie wymaga gotowania ani skomplikowanych składników, a do tego można go jeść bez wyrzutów sumienia, nawet wieczorem.
Hummus z warzywamiPokrój marchewkę i pomidorki. Zjedz z hummusem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Główną bazą jest ciecierzyca, która jest ceniona za wysoką zawartość białka roślinnego, błonnika oraz cennych mikroelementów, takich jak żelazo, cynk i magnez. Dodatek pasty tahini, cytryny i przypraw nadaje mu charakterystyczny, lekko orzechowy smak, który świetnie komponuje się z surową marchewką, ogórkiem i selerem naciowym. To zestaw, który nie tylko syci i daje uczucie pełności na długo, ale też wspiera trawienie, dostarcza antyoksydanty i pomaga utrzymać poziom energii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

To idealna opcja dla tych, którzy chcą jeść zdrowo, ale bez rezygnowania ze smaku i przyjemności jedzenia. Świetna na szybki lunch, przekąskę między posiłkami albo w formie zdrowej alternatywy dla wieczornego podjadania. Z czym jeść hummus? Poznaj prosty przepis.

Domowy hummus z warzywami

Składniki:

  • 4 łyżki cieciorki konserwowej,
  • 1 średnia marchew,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki pasty sezamowej (tahini),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • kmin rzymski,
  • sól, pieprz,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie zblenduj odsączoną ciecierzycę, obrany czosnek, pastę sezamową, oliwę z oliwek i sok z cytryny.
  2. Blenduj tak długo, aż osiągniesz gładką konsystencję. W razie potrzeby w trakcie blendowania dodaj odrobinę wody. Dodaj mielony kmin rzymski, sól oraz pieprz według uznania i dokładnie wymieszaj.
  3. Marchew obierz i pokrój w średniej wielkości słupki, a pomidorki przekrój na pół.
  4. Hummus przełóż do naczynia i zjedz z warzywami.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis