Indyjski przysmak, który wciąga bardziej niż fast food. Podaj z ulubionym smarowidłem

Chlebki naan to jeden z tych indyjskich przysmaków, które uzależniają od pierwszego kęsa. Miękkie, lekko puszyste i delikatnie rumiane, aż proszą się, by oderwać kawałek i zanurzyć w aromatycznym sosie curry. Tradycyjnie pieczone są w rozgrzanych piecach tandoor, ale w domu można je przygotować równie pysznie na zwykłej patelni, bez żadnego specjalistycznego sprzętu.
Gotowe chlebki przekładaj na talerzGotowe chlebki przekładaj na talerz

Ich sekret tkwi w prostocie składników i odpowiednich proporcjach. Mąka, jogurt i drożdże tworzą bazę, dzięki której naan jest elastyczny, mięciutki w środku i lekko chrupiący na brzegach. Jogurt nadaje mu subtelną kwaskowatość i wyjątkową wilgotność, a drożdże powodują, że staje się lekki i przyjemnie puszysty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi

To chlebek, który odnajdzie się w każdej roli, od klasycznego dodatku do potraw indyjskich, przez bazę do kanapek, aż po pyszną przekąskę. Posmarowany masłem czosnkowym i posypany świeżą kolendrą potrafi smakować tak dobrze, że znika szybciej niż niejedna pizza. Można też podać go z hummusem, sałatkami lub pieczonymi warzywami i w każdej wersji zachwyca.

Przygotowanie naan w domu to prosty sposób na odrobinę kulinarnej egzotyki bez skomplikowanych kroków. Wystarczy kilka składników, patelnia i kilkanaście minut, by poczuć smak Indii w najpyszniejszym, domowym wydaniu. Jak zrobić chlebek naan?

Chlebki naan (3-5 sztuk)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 3 proc.,
  • 3 g suchych drożdży lub 10 g świeżych,
  • niecała łyżeczka oleju,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • sól,
  • ciepła woda.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce umieść trochę letniej wody (około 10-20 g), drożdże (instant lub pokruszone świeże) i cukier. Mieszaj i ucieraj do połączenia składników. Przykryj ściereczką i odstaw zaczyn na około 10 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika). Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się pienić i buzować. Jeśli drożdże pracują prawidłowo, przejdź do kolejnych kroków. 
  2. W miseczce umieść mąkę, jogurt, olej, zaczyn i szczyptę soli. Wymieszaj i wyrób ciasto ręcznie przez około 10 min, aż do otrzymania jednolitej masy. Ciasto powinno być lekko klejące (jeśli za bardzo się klei– dosyp trochę mąki, a jeśli będzie zbyt suche– dolej odrobinę wodę). Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto na około 60 min w ciepłe miejsce np. ponownie do piekarnika.
  3. Po upływie wskazanego czasu ciasto ponownie zagnieć i podziel na kilka równych części (każda część to 1 chlebek). Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek.
  4. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię (najlepiej z grubym dnem) na małym ogniu– opcjonalnie możesz delikatnie przesmarować dno olejem, aby ciasto nie przywarło.
  5. Smaż chlebki pojedynczo pod przykryciem– przewracaj po około 2-4 min, gdy na cieście zaczną się pojawiać pęcherzyki.
  6. Po przewróceniu smaż kolejne 2-4 min. Pilnuj, aby nie przypalić chlebków. Zjedz na ciepło lub na zimno.
chlebki naan przepis
Gotowe chlebki przekładaj na talerz
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Jak zrobić idealną kawę? Uważaj na błędy, które łatwo popełnić
Jak zrobić idealną kawę? Uważaj na błędy, które łatwo popełnić