Indyjski przysmak, który wciąga bardziej niż fast food. Podaj z ulubionym smarowidłem

Chlebki naan to jeden z tych indyjskich przysmaków, które uzależniają od pierwszego kęsa. Miękkie, lekko puszyste i delikatnie rumiane, aż proszą się, by oderwać kawałek i zanurzyć w aromatycznym sosie curry. Tradycyjnie pieczone są w rozgrzanych piecach tandoor, ale w domu można je przygotować równie pysznie na zwykłej patelni, bez żadnego specjalistycznego sprzętu.
Gotowe chlebki przekładaj na talerzGotowe chlebki przekładaj na talerz

Ich sekret tkwi w prostocie składników i odpowiednich proporcjach. Mąka, jogurt i drożdże tworzą bazę, dzięki której naan jest elastyczny, mięciutki w środku i lekko chrupiący na brzegach. Jogurt nadaje mu subtelną kwaskowatość i wyjątkową wilgotność, a drożdże powodują, że staje się lekki i przyjemnie puszysty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi

To chlebek, który odnajdzie się w każdej roli, od klasycznego dodatku do potraw indyjskich, przez bazę do kanapek, aż po pyszną przekąskę. Posmarowany masłem czosnkowym i posypany świeżą kolendrą potrafi smakować tak dobrze, że znika szybciej niż niejedna pizza. Można też podać go z hummusem, sałatkami lub pieczonymi warzywami i w każdej wersji zachwyca.

Przygotowanie naan w domu to prosty sposób na odrobinę kulinarnej egzotyki bez skomplikowanych kroków. Wystarczy kilka składników, patelnia i kilkanaście minut, by poczuć smak Indii w najpyszniejszym, domowym wydaniu. Jak zrobić chlebek naan?

Chlebki naan (3-5 sztuk)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 3 proc.,
  • 3 g suchych drożdży lub 10 g świeżych,
  • niecała łyżeczka oleju,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • sól,
  • ciepła woda.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce umieść trochę letniej wody (około 10-20 g), drożdże (instant lub pokruszone świeże) i cukier. Mieszaj i ucieraj do połączenia składników. Przykryj ściereczką i odstaw zaczyn na około 10 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika). Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się pienić i buzować. Jeśli drożdże pracują prawidłowo, przejdź do kolejnych kroków. 
  2. W miseczce umieść mąkę, jogurt, olej, zaczyn i szczyptę soli. Wymieszaj i wyrób ciasto ręcznie przez około 10 min, aż do otrzymania jednolitej masy. Ciasto powinno być lekko klejące (jeśli za bardzo się klei– dosyp trochę mąki, a jeśli będzie zbyt suche– dolej odrobinę wodę). Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto na około 60 min w ciepłe miejsce np. ponownie do piekarnika.
  3. Po upływie wskazanego czasu ciasto ponownie zagnieć i podziel na kilka równych części (każda część to 1 chlebek). Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek.
  4. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię (najlepiej z grubym dnem) na małym ogniu– opcjonalnie możesz delikatnie przesmarować dno olejem, aby ciasto nie przywarło.
  5. Smaż chlebki pojedynczo pod przykryciem– przewracaj po około 2-4 min, gdy na cieście zaczną się pojawiać pęcherzyki.
  6. Po przewróceniu smaż kolejne 2-4 min. Pilnuj, aby nie przypalić chlebków. Zjedz na ciepło lub na zimno.
chlebki naan przepis
Gotowe chlebki przekładaj na talerz
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟