Indyjski przysmak, który wciąga bardziej niż fast food. Podaj z ulubionym smarowidłem
Ich sekret tkwi w prostocie składników i odpowiednich proporcjach. Mąka, jogurt i drożdże tworzą bazę, dzięki której naan jest elastyczny, mięciutki w środku i lekko chrupiący na brzegach. Jogurt nadaje mu subtelną kwaskowatość i wyjątkową wilgotność, a drożdże powodują, że staje się lekki i przyjemnie puszysty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi
To chlebek, który odnajdzie się w każdej roli, od klasycznego dodatku do potraw indyjskich, przez bazę do kanapek, aż po pyszną przekąskę. Posmarowany masłem czosnkowym i posypany świeżą kolendrą potrafi smakować tak dobrze, że znika szybciej niż niejedna pizza. Można też podać go z hummusem, sałatkami lub pieczonymi warzywami i w każdej wersji zachwyca.
Przygotowanie naan w domu to prosty sposób na odrobinę kulinarnej egzotyki bez skomplikowanych kroków. Wystarczy kilka składników, patelnia i kilkanaście minut, by poczuć smak Indii w najpyszniejszym, domowym wydaniu. Jak zrobić chlebek naan?
Chlebki naan (3-5 sztuk)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 3 proc.,
- 3 g suchych drożdży lub 10 g świeżych,
- niecała łyżeczka oleju,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- sól,
- ciepła woda.
Sposób przygotowania:
- W miseczce umieść trochę letniej wody (około 10-20 g), drożdże (instant lub pokruszone świeże) i cukier. Mieszaj i ucieraj do połączenia składników. Przykryj ściereczką i odstaw zaczyn na około 10 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika). Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się pienić i buzować. Jeśli drożdże pracują prawidłowo, przejdź do kolejnych kroków.
- W miseczce umieść mąkę, jogurt, olej, zaczyn i szczyptę soli. Wymieszaj i wyrób ciasto ręcznie przez około 10 min, aż do otrzymania jednolitej masy. Ciasto powinno być lekko klejące (jeśli za bardzo się klei– dosyp trochę mąki, a jeśli będzie zbyt suche– dolej odrobinę wodę). Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto na około 60 min w ciepłe miejsce np. ponownie do piekarnika.
- Po upływie wskazanego czasu ciasto ponownie zagnieć i podziel na kilka równych części (każda część to 1 chlebek). Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek.
- Rozgrzej nieprzywierającą patelnię (najlepiej z grubym dnem) na małym ogniu– opcjonalnie możesz delikatnie przesmarować dno olejem, aby ciasto nie przywarło.
- Smaż chlebki pojedynczo pod przykryciem– przewracaj po około 2-4 min, gdy na cieście zaczną się pojawiać pęcherzyki.
- Po przewróceniu smaż kolejne 2-4 min. Pilnuj, aby nie przypalić chlebków. Zjedz na ciepło lub na zimno.