Papryka faszerowana, ale inaczej. Ten składnik zmienia wszystko

Soczysta, lekko słodka i pełna koloru papryka to warzywo, które może zamienić zwykły obiad w danie pełne aromatu i smaku. W tym przepisie nabiera zupełnie nowego stylu, dzięki połączeniu delikatnego mięsa z kurczaka, kremowego sera i soczystego ananasa. To nieoczywiste zestawienie, które łączy słodycz, kwasowość i lekko pikantne nuty, tworzące kompozycję wprost idealną.

Papryka faszerowana kurczakiem i ananasem sprawdzi się na obiadPapryka faszerowana kurczakiem i ananasem sprawdzi się na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Papryka to składowisko witaminy C oraz beta-karotenu, które korzystnie wpływa na wzrok i kondycję skóry. Zawiera też potas, magnez i błonnik, czyli składniki wspomagające pracę serca oraz układu trawiennego. Mięso z kurczaka dostarcza pełnowartościowe białko, które wspiera regenerację tkanek i prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Jest lekkostrawne i ma niewielką ilość tłuszczu, dlatego dobrze sprawdza się w dietach redukcyjnych.

Ser mozzarella w kawałku dodaje potrawie delikatność i kremową konsystencję, a przy okazji wzbogaca ją wapniem i białkiem. Z kolei ananas wnosi nie tylko tropikalny smak, ale też bromelainę, czyli enzym, który wspomaga trawienie i łagodzi uczucie ciężkości po posiłku. Całość dopełnia passata pomidorowa i odrobina oliwy z oliwek, które nadają potrawie aromat i dodatkową porcję antyoksydantów.

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Przepis na faszerowaną paprykę z kurczakiem

Tak przygotowana papryka faszerowana jest lekka, sycąca i wyjątkowo aromatyczna. To przykład dania, które łączy w sobie prostotę, wartości odżywcze i oryginalny smak. Wystarczy jeden kęs, by przekonać się, że tradycyjne dania naprawdę da się odkryć na nowo.

Składniki:

  • 1 duża papryka czerwona (240 g),
  • 1/4 opakowania mięsa mielonego z kurczaka (100 g),
  • 1 kawałek lub 5 plastrów sera mozzarella (50 g),
  • 2 plastry ananasa (70 g),
  • 1 mała cebula (50 g),
  • 1/2 szkl. passaty (100 g),
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej (24 g),
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ananasa odcedź z zalewy i pokrój w drobne kawałki. Jeśli korzystasz ze świeżego ananasa - odetnij plaster ananasa, obierz go ze skórki i potnij (bez stwardniałych części).
  2. Cebulę obierz i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę, a po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
  3. Następnie dodaj ananasa. Podsmaż przez chwilę, cały czas mieszając. Dodaj mięso, a następnie passatę i kukurydzę.
  4. Dodaj mięso mielone i smaż, co chwilę mieszając. Gdy mięso osiągnie preferowany poziom wysmażenia oraz odparuje (około 5-10 minut) dodaj passatę pomidorową i odcedzone ziarna kukurydzy. Podsmaż jeszcze przez chwilę i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Paprykę umyj w zimnej wodzie i dokładnie osusz. Ostrym nożem odetnij górę papryki z ogonkiem. Oczyść dłońmi środek papryki z gniazda nasiennego oraz włókien.
  6. Ser zetrzyj na tarce o średniej oczkach lub drobno pokrój. Około 3/4 sera dodaj do przygotowanego farszu i wymieszaj.
  7. Przygotowaną paprykę napełnij farszem. Napełnioną paprykę (z kapelusikiem) umieść w małym naczyniu do zapiekania. Do naczynia wlej odrobinę wody, która będzie odparowywała na początku pieczenia i w ten sposób papryka nie przyklei się do dna (wystarczy kilka łyżek wody). W ten sposób przygotowaną paprykę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut. Uważaj, aby zbyt mocno nie przypalić papryki od góry - w razie potrzeby zmniejsz temperaturę pieczenia.
  8. Po upływie wskazanego czasu, ostrożnie zdejmij kapelusz papryki i posyp farsz resztą sera. Wstaw ponownie do piekarnika na parę minut, ale już bez kapelusza.
  9. Paprykę wyciągnij od razu, gdy ser się rozpuści. Po wyjęciu naczynia z papryką odłóż kapelusz na swoje miejsce.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇