Sanepid sprawdził, jak karmią w polskich szpitalach. Ich wnioski są zadziwiające

Jedzenie w szpitalu często pozostawia wiele do życzenia. Wiedzą o tym osoby, które przebywały na różnych oddziałach. Mnóstwa nieprawidłowości dopatrzył się Główny Inspektorat Sanitarny. Raport pokazuje, że znaleziono je w co najmniej co czwartym szpitalu. Najczęściej dotyczą smaku posiłków.

Tak wygląda jedzenie w szpitaluTak wygląda jedzenie w szpitalu
Źródło zdjęć: © Facebook
Paulina Hermann

Pacjenci skarżą się na okropne posiłki w szpitalach. Już samo patrzenie na nie wywołuje wymioty. Co ciekawe, partia rządząca po 8 latach zapowiedziała program "Dobry posiłek" dla pacjentów. Czy ten nowy punkt programy zapewni PiS kolejną kadencję?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona karkówka z owocowym dodatkiem. Rozpływa się w ustach

Sanepid sprawdził 740 z 1028 szpitalnych bloków żywieniowych.460 z nich dostarczała firma cateringowa. Część posiłków zbadano w laboratorium. Jakie były wnioski? w 102 (na 414) jadłospisach tradycyjnych oraz w  62 dekadowych (na 173) znaleziono różne nieprawidłowości. 58 próbek zbadano laboratoryjnie, mnóstwo wątpliwości jest co do 48. Jeśli chodzi o catering, znaleziono nieprawidłowości w 60 zwykłych jadłospisach, 12 próbkach oraz 24 jadłospisach dekadowych.

Jedzenie w szpitalu nie smakuje dobrze. Jest monotonne

Szpitalne posiłki są strasznie monotonne i często nie mają smaku. Faktycznie, tych zastrzeżeń było najwięcej. Jadłospisy były skomponowane w zupełnie nieprawidłowy sposób. Nieprawidłowości w tym zakresie dotyczyły:

  • mało precyzyjne informacje na temat gramatury potraw i ich alergenów,
  • niska różnorodność - te same dania powtarzały się przez kilka dni, brak dodatku warzyw i owoców,
  • liczba kalorii nie pokrywała zapotrzebowania pacjenta,
  • za mało zdrowych produktów, jak warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, białko zwierzęce i roślinne, ryby i przetwory rybne,
  • ograniczenie produktów mlecznych,
  • brak uwzględnienia tłuszczów nienasyconych,
  • zbyt dużo potraw smażonych i słodkich dodatków,
  • niebotyczna ilość produktów przetworzonych, jak konserwy, mielonki, mortadela, parówki i szynki,
  • za dużo soli i tłuszczów nasyconych lub trans.
Jedzenie w szpitalu
Jedzenie w szpitalu © Facebook | Jedzenie w szpitalach

Jak posiłki oceniają sami pacjenci?

Dziennikarze RMF FM postanowili oddać głos samym zainteresowanym. Jakie oni mają zdanie na ten temat? Czy jedzenie w szpitalu im smakuje? Okazuje się, że w wiele osób ma niezbyt przyjemne doświadczenie z tym związane.

"Byłam niedawno w szpitalu w Dębicy i dostałam na śniadanie kromkę chleba, bułkę, kawałek masła, miód - to była już dieta pełna" - napisała jedna słuchaczka.
"Niejeden pacjent zamieniłby się posiłkami z więźniami! Absurd! Płacimy składki, podatki, a jak przyjdzie się nam leczyć to głodówka" - stwierdziła kolejna.
"Zupa gotowana na wodzie, occie, zabielona mąką z rzuconymi cząstkami warzyw. Kluski lane - śmierdząca biała breja z mąki, soli i wody rzucona na talerz i posypana cynamonem. Od samego zapachu robi się niedobrze i zbiera na wymioty - nie trzeba czekać na podanie chemioterapii. Kończy się na tym, że jestem tam 3 dni i wracam do domu wychudzona z głodu i wymiotów na widok jedzenie, nie mówiąc o tym, że się można rozchorować" - dodała inna osoba.
Obiad w szpitalu
Obiad w szpitalu © Facebook | Jedzenie w szpitalach

Niektórzy mają też dobre doświadczenie. Jedno z nich dotyczy szpitala onkologicznego w Bydgoszczy. Pacjent stwierdził, że jedzenie w szpitalu zawiera różne produkty, jak mięsa, kasze, owoce i warzywa.

Wybrane dla Ciebie
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟