PrzepisSekret najbardziej chrupiących placków ziemniaczanych Makłowicza. Zawsze robi je w taki sposób

Sekret najbardziej chrupiących placków ziemniaczanych Makłowicza. Zawsze robi je w taki sposób

Placki ziemniaczane Makłowicza - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Robert Makłowicz
Placki ziemniaczane Makłowicza - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Robert Makłowicz

21.12.2022 08:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy Robert Makłowicz ma swój sposób na każde danie? Prawdopodobnie tak. Co więcej, jego autorskie przepisy nigdy nie zawodzą. Placki ziemniaczane Makłowicza są jednocześnie chrupiące i puszyste. Jaki jest jego tajny składnik? Dowiesz się z tego artykułu.

Placki ziemniaczane to doskonały pomysł na zarówno mały, jak i duży głód. Podane na wytrawnie mogą stanowić pełnoprawny obiad, którym będzie zajadać się cała rodzina. Placki ze śmietaną i cukrem to za to idealna przekąska na kolacje. Kochają je wszyscy - i dorośli, i dzieciaki.

Robert Makłowicz, mimo zgłębienia technik kulinarnych z całego świata, lubuje się w takich tradycyjnych potrawach jak właśnie placki ziemniaczane. Jednak, jak to on, zawsze trochę namiesza w przepisie. Efektem jego kucharskich eksperymentów są prawdopodobnie najbardziej puszyste placki ziemniaczane, jakie dane nam było skosztować. Jaka tajemnica stoi za ich smakiem? Dodatek drożdży.

Zaciekawiona? Oto przepis.

Placki ziemniaczane Makłowicza - Pyszności; foto: Canva
Placki ziemniaczane Makłowicza - Pyszności; foto: Canva

Placki ziemniaczane Makłowicza

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól
  • szklanka mleka

Sposób przygotowania:

Do miski rozkrusz drożdże. Dodaj do nich łyżeczkę cukru i odrobinę letniego mleka. Pamiętaj, że temperatura podgrzanego mleka nie może być zbyt wysoka, bo zabije bakterie. Wymieszaj zawartość miski do rozpuszczenia składników. Następnie wsyp jeszcze dwie łyżki mąki, zamieszaj i odstaw na 10-15 minut.

Placki ziemniaczane Makłowicza - Pyszności; foto: Canva
Placki ziemniaczane Makłowicza - Pyszności; foto: Canva

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Użyj do tego, zgodnie z zaleceniem Makłowicza, dużych oczek. Startą masę umieść na sicie.

Pozostałe mleko zagotuj w garnku. Kiedy będzie już gorące, zalej nim starte ziemniaki. Następnie odciśnij masę i dodaj ją do przygotowanego rozczynu drożdżowego.

Teraz do tej samej miski wbij dwa jajka i wsyp pozostałą mąkę (3 łyżki). Dodaj jeszcze pokrojoną i zeszkloną na maśle cebulę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny.

Po tym czasie usmaż placki z obu stron na złocisty kolor. Smacznego!

A może szukasz sprawdzonego przepisu na staropolski bigos? Całą recepturę znajdziesz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także