Zamiast smażyć placki na patelni, postaw na zdrowszy sposób. Są chrupiące, lżejsze i nie piją oleju

Placki bez smażenia - Pyszności - Foto: Canva

Brak pomysłu na obiad? W takiej sytuacji najlepiej zapoznać się z tym jakie produkty są teraz dostępne na rynku. Sezonowość powinna królować w naszej kuchni, dzięki temu zachowamy zdrowie i dobre samopoczucie. Skoro mamy koniec września to najlepiej wykorzystać teraz cukinie. Naszym pierwszym skojarzeniem są placki.

Cukinia to świetna baza do placuszków, a one idealnie sprawdzą się na jesienny obiad. Przygotowaliśmy przepis w dwóch wersjach. Jedne z nich są trochę bardziej kaloryczne, bo z dodatkiem sera, a drugie w wersji fit. Wybierz te, które bardziej Ci odpowiadają lub zrób oba. Zobacz na listę składników i sposób przygotowania tego dania.

Placki bez smażenia z cukinii z dodatkiem sera

Placki z cukinii – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 150 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek kaszy manny
  • zioła takie jak: ostra papryka chili, zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Na samym początku dokładnie umyj i obetnij końcówki cukinii. W tym przepisie nie obieramy cukinii, gdyż pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Startą cukinie solimy i odkładamy na około 30 minut, aby mogła puścić sok. Po tym czasie odciskamy sok, który powstał. Kolejnym krokiem będzie obranie czosnku i przeciśniecie przez praskę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Te wszystkie składniki dodajemy do naszej cukinii. Na sam koniec dodajemy kaszę mannę, jajko i wszystkie przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. W tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy małe placki. Tak przygotowane placki pieczemy przez około 10-15 minut, następnie obracamy je na drugą stronę. To już koniec pyszne, chrupiące placuszki są gotowe!

Placki z cukinii w wersji fit

Placki bez smażenia

Placki z cukinii – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 1  cukinia
  • 1 cebula
  • 8 łyżek mąki pszennej lub pełnoziarnistej, lub 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • garść kopru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Na początku cebule kroimy w drobną kostkę. Następnie obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę. Koper myjemy i szatkujemy. Teraz bierzemy się za nasz główny składnik. Cukinie dokładnie ścieramy na grubych oczkach tarki. Do wszystkiego dodajemy czosnek, jajko, cebule oraz płatki owsiane lub mąkę. Aby nasze placki bez smażenia nabrały smaku, dodajemy sól, pieprz i koper. Wszystko dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanych składników możemy upiec nasze placki. Pamiętajmy, że jeśli dodaliśmy do przepisu płatki owsiane, warto je zostawić na 15 minut, aby zmiękły.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na potrawy z cukinią- zerknij na nasz kanał na YouTube


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×