Grzybiarze zacierają ręce. W lasach pojawiły się cenne grzyby

Co prawda, do rozpoczęcia sezonu grzybowego jeszcze trochę czasu, ale na grzyby można się wybrać również wiosną. I nie musisz iść do lasu, bo w twoim ogródku lub na działce rośnie prawdziwy król wiosny. A te grzyby to smardze jadalne, które możesz wykorzystać w swojej kuchni na wiele smacznych sposobów. Co możesz z nich przygotować?

Grzybiarze zacierają ręce. W lasach pojawiły się cenne grzybySmardze - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak
SKOMENTUJ

W tym przypadku nie musisz zastanawiać się nad tym, gdzie na grzyby w Polsce, bo smardze jadalne to grzyby, które możesz znaleźć zaledwie kilka kroków od swojego domu. Pamiętaj jednak, że są to grzyby chronione w Polsce, dlatego legalnie możesz je zbierać wyłącznie na swojej działce lub w ogródku. Jeśli podsypałeś już w tym roku świeżą korę, to istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że smardze pojawią się blisko ciebie.

Smardze jadalne - występowanie i charakterystyka

Zanim dowiesz się, jakie właściwości mają smardze i jak wykorzystać je w kuchni, dobrze będzie poznać najważniejsze informacje z nimi związane. Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, są one grzybami chronionymi w Polsce. Oznacza to, że w pełni legalnie można je zbierać tylko na swojej działce i w ogródku. Są to gatunki grzybów, które należą do rodziny smardzowatych. Przeważnie mają wysokość od 3 do 10 cm i 3-7 cm średnicy. Są barwy beżowej lub ochrowej. Wyróżniają się owalnym lub stożkowatym pokrojem.

Przed ich spożyciem, warto się upewnić, czy nie są to przypadkiem piestrzenice, które są podobne, ale są to grzyby trujące. Smardze można wykorzystać w kuchni na kilka smacznych sposobów. Pamiętaj jednak, że przed ich spożyciem, należy poddać jej odpowiedniej obróbce.

Jak oczyścić smardze?

Jeśli zależy ci na tym, by przygotować proste i smaczne dania z grzybów, to wiedz, że smardze jadalne sprawdzą się tu idealnie. Należy jednak odpowiednio je przygotować. Zastanawiając się nad tym, jak oczyścić smardze, pamiętaj, że w pierwszej kolejności należy pozbyć się nóżek. Są one włókniste i niesmaczne. Druga ważne zasada to dokładne umycie kapeluszy tych grzybów. Są one pomarszczone, stożkowate i pełne zagłębień, co powoduje, że może się w nich ukryć mnóstwo zanieczyszczeń i piasku.

Smardze - Pyszności; Foto Canva.com
Smardze - Pyszności; Foto Canva.com

Idealnym rozwiązaniem na oczyszczenie smardzów będzie opłukanie ich pod bieżącą wodą. Można je też wrzucić do miski z chłodną i osoloną wodą. Wystarczy, że będziesz je delikatnie obracać. Nie jest wskazane mycie tych grzybów, jeśli zamierzasz je suszyć. Najlepiej jest czyścić je na sucho, usuwając zabrudzenia szczoteczką lub wydmuchując je.

Smardze w kuchni - co można z nich przygotować?

Skoro już wiesz, jak oczyścić smardze, to już dziś możesz zabrać się do przygotowania popularnych dań z grzybów. Smardze w kuchni stwarzają wiele możliwości. Co ważne, smardze idealnie łączą się z innymi leśnymi grzybami, więc bez żadnych obaw możesz je dodać do sosu grzybowego, czy do zupy z grzybami. Niezwykle popularnym daniem, które przygotowuje się z tych grzybów, są smardze smażone na maśle. Wystarczy, że lekko doprawisz je solą, pieprzem i ziołami i w parę chwil przygotujesz naprawdę smacznie danie z grzybów.

Barszcz grzybowy - Pyszności; foto: Canva
Barszcz grzybowy - Pyszności; foto: Canva

Idealnie sprawdzą się również jako dodatek do jajecznicy lub w omlecie. Pamiętaj jednak, że te grzyby mają wyrazisty smak, dlatego dobrze jest dać je w mniejszej ilości, niż w przypadku pieczarek, czy kurek. Możesz się pokusić również o nadzianie kapeluszy smardzów. Świetnie sprawdzą się tu farsze mięsne, czy sery lub nadzienie na bazie twarożku. Faszerowane smardze najlepiej będzie upiec w naczyniu żaroodpornym.

Szukasz pomysłów na smaczny obiad? Przygotuj gniazda ziemniaczane zapiekane z mięsem mielonym:

Wybrane dla Ciebie

Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę