Tylko tak sernik wyjdzie idealny. Te wskazówki znają jedynie najlepsze gospodynie domowe

Sernik jest jednym z ulubionych ciast Polaków. Nic już nie zmieści nam się do brzucha, ale ten kawałeczek serniczka – zawsze. Mimo naszego ogromnego zamiłowania do tego rodzaju ciasta, w trakcie samodzielnego jego przygotowywania często popełniamy błędy, które niszczą końcowy efekt. Jak ich uniknąć i cieszyć się wspaniałym sernikiem, kiedy tylko będziemy mieli na to ochotę? Oto sposoby na idealny sernik.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Sandra Biedrzańska

Rodzaje serników

Przepisów na serniki jest mnóstwo. W każdej książce kucharskiej jest ich co najmniej kilka, a gdy poszukamy w internecie, możemy zagubić się pośród ich ogromnej ilości. Do najpowszechniejszych rodzajów serników należą:

  • sernik tradycyjny, polski – to jeden z najstarszych rodzajów sernika. W jego składzie, poza serem, obecne są… ziemniaki! Bardzo często dodaje się do niego również rodzynki;
  • sernik wiedeński – robi się go z dużej liczby jajek. Charakteryzuje się puszystością i delikatnością. Może być pieczony bez spodu lub na cienkiej warstwie kruchego ciasta. Najczęściej podaje się go tylko posypanego cukrem pudrem;
  • sernik królewski – masa serowa wykładana jest na czekoladowy kruchy spód, a na wierzchu umieszcza się czekoladową kruszonkę. Przepis na ten sernik trafił do nas z Niemiec;
  • sernik nowojorski – charakteryzuje się tym, że masa serowa powstaje z połączenia sera i kwaśnej śmietany, a spód zrobiony jest z masła i pokruszonych ciastek. Najczęściej podaje się go z truskawkową polewą.

Sernik może być również przygotowany ze specjalnymi dodatkami. Najlepiej pasują do niego: wanilia, wiórki kokosowe, skórka z cytryny, maliny. Możemy też spotkać przepisy na sernik z rosą (z warstwą ubitego białka na wierzchu) lub z brzoskwiniami.

Obrazek
Pyszności; Foto: Pexels

Sposoby na idealny sernik

Niestety, serniki mają to do siebie, że w piekarniku pięknie wyrastają, ale potem bardzo często pękają i opadają, co sprawia, że nie wyglądają zbyt apetycznie. Co zrobić, aby uniknąć takich problemów? Jest kilka zasad, których warto przestrzegać.

  • Zawsze stosujmy się do zaleceń z przepisu
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • Unikajmy zbyt długiego miksowania składników – powinny być mieszane tylko do momentu ich połączenia się
  • Nie pieczmy zbyt długo ciasta – z reguły wystarczy godzina pieczenia, by sernik był gotowy
  • Nie otwierajmy piekarnika w trakcie pieczenia – sernik bardzo nie lubi nagłych zmian temperatur
  • Nie wyjmujmy sernika od razu po upieczeniu – piekarnik należy tylko lekko uchylić, by nie wpuścić zbyt szybko chłodnego powietrza do wnętrza
Obrazek
Pyszności; Foto: Pexels

Przepis na sernik tradycyjny

Składniki:

  • 750 g twarogu
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g masła
  • 350 g cukru
  • 6 jajek

Twaróg i ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę 3 razy. Masło miksujemy z cukrem i żółtkami. Z białek ubijamy pianę. Do masy dodajemy tę pianę i delikatnie mieszamy. Możemy dodać rodzynki, jeśli je lubimy. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Obrazek
Sernik - Pyszności; Foto: Pexels

Sposoby na idealny sernik. Przepis na sernik nowojorski.

Składniki:

  • 160 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 220 g cukru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 g gęstej śmietany 18%
  • 30 g cukru pudru
  • garść truskawek
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego

Składniki są na tortownicę o średnicy 24 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki blendujemy lub kruszymy w malakserze. Masło roztapiamy i łączymy z herbatnikami. Masę wykładamy na dno tortownicy i wyrównujemy. Podpiekamy przez 10 minut, by ciasto nabrało złotego koloru. Odstawiamy do wystudzenia.

Twaróg mieszamy z cukrem i śmietanką. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajka. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy krótko. Masę serową wykładamy na spód z herbatników, wcześniej smarując boki tortownicy masłem.

Zagotowujemy ok. 1,5 l wody, którą wlewamy np. do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy je na dno rozgrzanego piekarnika. Sernik wstawiamy z kolei na środkową półkę piekarnika – ponad naczynie z wodą. Przez pierwsze 10 minut pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 80 minut. Piekarnik wyłączamy, ale sernik wyjmujemy z niego dopiero po wystudzeniu. Najlepiej nie otwierać drzwiczek, ewentualnie lekko je uchylić, blokując np. rękawicą kuchenną.

Śmietanę 18% mieszamy z cukrem pudrem i polewamy nią sernik. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem przygotowujemy sos truskawkowy, miksując truskawki z dżemem lub mrożone truskawki z cukrem – wedle upodobania. Podajemy polewając sernik na wierzchu sosem truskawkowym lub wykładając nieco sosu dookoła porcji ciasta.

Autor: Halina Basek

Jeśli masz ochotę na sernik, możesz go przygotować z jedynie 3 składników. Sprawdź przepis z naszego kanału w serwisie YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"