PrzepisDeseryPołączyła świeże wiśnie z ciastem i wsadziła do piekarnika. To najlepszy suflet jaki jadłeś.

Połączyła świeże wiśnie z ciastem i wsadziła do piekarnika. To najlepszy suflet jaki jadłeś.

Połączyła świeże wiśnie z ciastem i wsadziła do piekarnika. To najlepszy suflet jaki jadłeś.
Frania
08.08.2015 02:04, aktualizacja: 10.05.2017 12:44

Teraz w środku lata drzewa są pełne wiśni. Możesz dostać je praktycznie w każdym sklepie. Owoc, który orzeźwia i nadaje wyrazistości wielu deserom. Zazwyczaj wykorzystywane są w kompotach lub dżemach.

Jednak dzisiaj pokażemy doskonały sposób na to, aby zrobić przepyszny francuski suflet. Tanio, smacznie i szybko!

Potrzebujesz:

- 600g świeżych wiśni

- 30g roztopionego masła

- 4 jajka

- 250 ml mleka

- 100 g mąki

- 100 g cukru

- 1 łyżeczkę wanilii

- szczyptę soli

Przygotowanie jest bardzo proste:

1. Wiśnie włóż do wysmarowanego masłem i posypanego cukrem naczynia żaroodpornego.

2. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą tak jak pokazano na filmiku.

3. Zalej wiśnie gotową masą i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40-45 minut.

Ta słodka uczta sprawdzi się idealnie przy spotkaniu ze znajomymi czy popołudniowej kawie. Oczywiście możesz wykorzystać inne owoce, na które w danej chwili masz ochotę.

Pyszności! Udostępnij, aby każdy łasuch mógł spróbować tego sufletu.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także