Połączyła świeże wiśnie z ciastem i wsadziła do piekarnika. To najlepszy suflet jaki jadłeś.
Teraz w środku lata drzewa są pełne wiśni. Możesz dostać je praktycznie w każdym sklepie. Owoc, który orzeźwia i nadaje wyrazistości wielu deserom. Zazwyczaj wykorzystywane są w kompotach lub dżemach.
Jednak dzisiaj pokażemy doskonały sposób na to, aby zrobić przepyszny francuski suflet. Tanio, smacznie i szybko!
Potrzebujesz:
- 600g świeżych wiśni
- 30g roztopionego masła
- 4 jajka
- 250 ml mleka
- 100 g mąki
- 100 g cukru
- 1 łyżeczkę wanilii
- szczyptę soli
Przygotowanie jest bardzo proste:
1. Wiśnie włóż do wysmarowanego masłem i posypanego cukrem naczynia żaroodpornego.
2. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą tak jak pokazano na filmiku.
3. Zalej wiśnie gotową masą i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40-45 minut.
Ta słodka uczta sprawdzi się idealnie przy spotkaniu ze znajomymi czy popołudniowej kawie. Oczywiście możesz wykorzystać inne owoce, na które w danej chwili masz ochotę.
Pyszności! Udostępnij, aby każdy łasuch mógł spróbować tego sufletu.