Ta pyszna ryba żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Zdrowa, a my jej nie doceniamy

Jest o wiele mniej popularna niż łosoś, mintaj i śledzie, ale jeśli szukasz zdrowej ryby na obiad, warto mieć ją na uwadze. Sielawa zamieszkuje tylko najczystsze jeziora, znajdujące się blisko morza. Ten gatunek z rodziny łososiowatych jest doceniany w krajach skandynawskich, a jej ikra, chroniona certyfikatem. W Szwecji uważana jest za przysmak.

Smażona sielawa jest popularna w FinlandiiSmażona sielawa jest popularna w Finlandii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sielawa to niewielka ryba, którą zazwyczaj przygotowuje się w całości. Pod skórką skrywa delikatne, białe mięso – wolne od zanieczyszczeń metalami ciężkimi, którymi są skażone wielkie gatunki morskie. To dlatego, że środowiskiem naturalnym sielawy są czyste i chłodne jeziora. W Polsce można ją spotkać w głębokich zbiornikach w pobliżu Bałtyku, czyli przede wszystkim na Kaszubach, Warmii i Mazurach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Jak smakuje sielawa?

Ryba osiąga ok. 15-30 cm długości i z wyglądu przypomina śledzia. Jednak nic bardziej mylnego – w środku znajduje się delikatne mięso, łatwo odchodzące od ości, których i tak jest niewiele. Sielawę najczęściej się smaży lub piecze w całości, oczywiście po wypatroszeniu, ale można ją także marynować lub wędzić.

Tak wpływa na organizm

Sielawa jest cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka – ok. 19-24 g na 100 g ryby. Jednocześnie zawiera umiarkowaną ilość tłuszczu, z czego w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jej mięso jest bogate w witaminy z grupy B, a także witaminę D, A i E, które są niezbędne dla zachowania dobrej kondycji i wysokiej odporności organizmu. Ryba dostarcza do organizmu także wiele wartościowych pierwiastków, które wspierają pracę mięśni, kości i regulują ciśnienie krwi.

Wędzona sielawa z Wielkopolski

Nie tylko mieszkańcy Pomorza Zachodniego zajadają się tym gatunkiem ryby. Wędzona sielawa z Jeziora Powidzkiego jest potrawą regionalną w województwie wielkopolskim. Rocznie z tego głębokiego jeziora polodowcowego odławia się ok. 2 ton sielawy.

Nic dziwnego, że od lat spożywana jest przy każdej okazji. Zgodnie z tradycją należy wędzić ją przez tyle godzin, ile waży kilogramów. Rybę trzeba wypatroszyć i zamarynować w soli kamiennej. Po wypłukaniu i osuszeniu jest wędzona w dymie z drewna olchowego.

Jak przygotować smażoną sielawę?

Wypatroszoną i oczyszczoną z łusek rybę wystarczy oprószyć solą i pieprzem, można dodać gałązkę rozmarynu. Następnie należy ją położyć na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem – najlepsze będzie masło klarowane, które nada jej kremowej nuty, a przy okazji zachowa stabilność w wysokiej temperaturze.

Sielawę możesz także upiec, na przykład w towarzystwie pomidorków koktajlowych. Po usmażeniu lub upieczeniu skrop rybę sokiem z cytryny i posyp świeżymi ziołami, na przykład koperkiem lub natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Dosyp odrobinę do bułki tartej. Panierka będzie bardziej pulchna i chrupiąca
Dosyp odrobinę do bułki tartej. Panierka będzie bardziej pulchna i chrupiąca