WAŻNE
TERAZ

Ciało dziewczynki w Jeleniej Górze. W sprawie zatrzymano 12-latkę

Ta pyszna ryba żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Zdrowa, a my jej nie doceniamy

Jest o wiele mniej popularna niż łosoś, mintaj i śledzie, ale jeśli szukasz zdrowej ryby na obiad, warto mieć ją na uwadze. Sielawa zamieszkuje tylko najczystsze jeziora, znajdujące się blisko morza. Ten gatunek z rodziny łososiowatych jest doceniany w krajach skandynawskich, a jej ikra, chroniona certyfikatem. W Szwecji uważana jest za przysmak.

Smażona sielawa jest popularna w FinlandiiSmażona sielawa jest popularna w Finlandii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sielawa to niewielka ryba, którą zazwyczaj przygotowuje się w całości. Pod skórką skrywa delikatne, białe mięso – wolne od zanieczyszczeń metalami ciężkimi, którymi są skażone wielkie gatunki morskie. To dlatego, że środowiskiem naturalnym sielawy są czyste i chłodne jeziora. W Polsce można ją spotkać w głębokich zbiornikach w pobliżu Bałtyku, czyli przede wszystkim na Kaszubach, Warmii i Mazurach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Jak smakuje sielawa?

Ryba osiąga ok. 15-30 cm długości i z wyglądu przypomina śledzia. Jednak nic bardziej mylnego – w środku znajduje się delikatne mięso, łatwo odchodzące od ości, których i tak jest niewiele. Sielawę najczęściej się smaży lub piecze w całości, oczywiście po wypatroszeniu, ale można ją także marynować lub wędzić.

Tak wpływa na organizm

Sielawa jest cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka – ok. 19-24 g na 100 g ryby. Jednocześnie zawiera umiarkowaną ilość tłuszczu, z czego w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jej mięso jest bogate w witaminy z grupy B, a także witaminę D, A i E, które są niezbędne dla zachowania dobrej kondycji i wysokiej odporności organizmu. Ryba dostarcza do organizmu także wiele wartościowych pierwiastków, które wspierają pracę mięśni, kości i regulują ciśnienie krwi.

Wędzona sielawa z Wielkopolski

Nie tylko mieszkańcy Pomorza Zachodniego zajadają się tym gatunkiem ryby. Wędzona sielawa z Jeziora Powidzkiego jest potrawą regionalną w województwie wielkopolskim. Rocznie z tego głębokiego jeziora polodowcowego odławia się ok. 2 ton sielawy.

Nic dziwnego, że od lat spożywana jest przy każdej okazji. Zgodnie z tradycją należy wędzić ją przez tyle godzin, ile waży kilogramów. Rybę trzeba wypatroszyć i zamarynować w soli kamiennej. Po wypłukaniu i osuszeniu jest wędzona w dymie z drewna olchowego.

Jak przygotować smażoną sielawę?

Wypatroszoną i oczyszczoną z łusek rybę wystarczy oprószyć solą i pieprzem, można dodać gałązkę rozmarynu. Następnie należy ją położyć na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem – najlepsze będzie masło klarowane, które nada jej kremowej nuty, a przy okazji zachowa stabilność w wysokiej temperaturze.

Sielawę możesz także upiec, na przykład w towarzystwie pomidorków koktajlowych. Po usmażeniu lub upieczeniu skrop rybę sokiem z cytryny i posyp świeżymi ziołami, na przykład koperkiem lub natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟