Ta ryba królowała na stołach w PRL-u. Jest zdrowsza od łososia

Kiedyś śledź był jednym z najpopularniejszych dań w Polsce, szczególnie w czasach PRL-u, gdy oferta sklepów była ograniczona, a ryba stanowiła przekąskę do wódki w barach. Współcześnie wiele osób nie docenia smaku i wartości odżywczych tej ryby.

Śledź jest zdrowszy od łososiaŚledź jest zdrowszy od łososia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jeszcze kilka dekad temu śledzie były częstym daniem podczas rodzinnych spotkań, podawano je przekąskę do alkoholu. Nie było imprez, na których by ich nie postawiono. Rybę przyrządzano na różne sposoby, np. w śmietanie, pod pierzynką w oleju z cebulką czy w formie sałatek. Obecnie śledź coraz rzadziej pojawia się na imprezach, dlatego warto przypomnieć o jego zaletach. Lista zalet jest naprawdę bardzo długa.

Śledź powinien wrócić do łask. Jest zdrowszy niż łosoś

Wielu osobom kojarzy się z czasami komuny, kiedy zdobywanie różnego rodzaju produktów było bardzo utrudnione. Warto jednak odkryć na nowo jego dobroczynne właściwości. Mimo że jest to tłusta ryba, nie jest bardzo kaloryczna. 100 gramów mięsa dostarcza 160 kcal. Dodatki, z którymi często jest kojarzona, dodają jej wielu wartości energetycznych.


Co więcej, śledź jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak kwasy omega-3. W dzisiejszych czasach często wybieramy łososia czy tuńczyka, które również zawierają duże ilości tego składnika, ale mają jednak poważną wadę. Zanieczyszczone są one metalami ciężkimi, co negatywnie wpływa na nasze zdrowie i ogólne funkcjonowanie organizmu. W przypadku śledzi sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Dlaczego tak jest? Są one mniej narażone na zanieczyszczenia, co sprawia, że są zdrowsze niż inne, bardziej popularne ryby.

Dlaczego warto jeść śledzie? Lista pozytywnych właściwości jest bardzo długa

Kwasy omega-3 to tylko początek długiej listy zalet śledzi. Są jednak najbardziej istotne, gdyż one nadają rybie najważniejszych właściwości. Dzięki nim można obniżyć poziom złego cholesterolu, uregulować ciśnienie tętnicze, a także poprawić nastrój i łagodzić objawy depresji. Związek wpływa również na lepsze funkcjonowanie mózgu, pamięć i koncentrację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na klarowaną zupę pomidorową. Takiej nie jadłeś nigdy

Śledź zawiera także witaminy z grupy B, witaminę A, E, D, żelazo, jod, potas, magnez, fluor i wapń. Spożywanie tej ryby zapobiega miażdżycy. Dodatkowo wzmacnia organizm i kości, pozytywnie wpływa na pracę oczu oraz zmniejsza nadmierną senność.

Zanim sięgniemy po łososia, warto dać szansę śledziom i cieszyć się ich zdrowotnymi korzyściami. Istnieje duża możliwość, że ich smak zaskoczy nas pozytywnie i zdecydujemy się włączyć tę rybę do naszego menu. Możemy przygotować ją na najróżniejsze sposoby i połączyć z różnymi dodatkami.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo