PoradyTak zrobisz najlepsze ciasto na naleśniki. Idealna konsystencja bez żadnych grudek

Tak zrobisz najlepsze ciasto na naleśniki. Idealna konsystencja bez żadnych grudek

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? To wcale nie takie oczywiste!
Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? To wcale nie takie oczywiste!
Źródło zdjęć: © Canva | GMVozd
09.04.2024 11:06, aktualizacja: 09.04.2024 11:55

Jak zrobić idealne naleśniki? Oczywiście najważniejszym elementem tej potrawy jest sporządzenie dobrego ciasta. Niby to proste, niby wszyscy wiedzą... ale czy na pewno?

Wydawać by się mogło, że naleśniki są potrawą, którą trudno zepsuć. Co może być w tym trudnego? Połączenie jajek, mleka i mąki, a następnie wylanie tej mieszanki na rozgrzaną patelnię i usmażenie z obu stron to na pozór rzecz prostsza, niż rozwiązywanie dziecięcych łamigłówek. A jednak — sam przyznaj. Ile razy zdarzyło ci się jeść naleśniki, które były po prostu... takie sobie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli odpowiedziałeś sobie na to pytanie, być może właśnie uświadomiłeś sobie to, że naleśniki rzeczywiście mogą być lepsze lub gorsze. Nie chodzi nam tu teraz o farsz, który różni się w zależności od humoru, potrzeby, czy nawet — kraju, w którym jemy naleśniki (tu możesz przeczytać, jakie zaskakujące dla naszego podniebienia placuszki serwuje się m.in. w Finlandii czy Brazylii). Nie, ta sprawa zakrawa na znacznie bardziej przyziemną prozaiczność. Chodzi bowiem właśnie o ciasto.

Jak zrobić naleśniki idealne?

Ciasto na naleśniki powinno być przede wszystkim jednolite. Co to oznacza? Ni mniej, ni więcej, a pozbycie się każdej, nawet najmniejszej grudki z masy. Taki efekt nie pojawi się w momencie, w którym będziemy łączyć składniki z receptury bez żadnej uwagi. Liczy się tu bowiem poprawna kolejność. To zasada stara jak świat, chociaż dla wielu osób może się okazać nieznana.

Naleśniki nie wyjdą idealne, gdy ciasto będzie zawierało grudki
Naleśniki nie wyjdą idealne, gdy ciasto będzie zawierało grudki© Canva | u_aitkr8xo

Na początek mieszamy składniki mokre. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je, a następnie dodajemy mleko. Łączymy te dwa składniki, a dopiero później wsypujemy produkty suche: mąkę oraz sól. I teraz uwaga: mąkę warto najpierw przesiać przez sito. To kolejny mechanizm, który sprawi, że masa na naleśniki nie będzie zawierała grudek.

Pozostały jeszcze dwie rzeczy, od których będzie zależała konsystencja naleśników. Do ciasta warto dodać wodę (gazowaną lub... wrzątek — to sekretny sposób, o którym mało osób wie), a podczas smażenia należy pamiętać, by wylewać ciasto na porządnie rozgrzaną patelnię. Dzięki tym wszystkim zabiegom twoje naleśniki wyjdą idealne. Dokładnie takie, jakie zawsze chcesz jeść!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także