Tak zrobisz najlepsze ciasto na naleśniki. Idealna konsystencja bez żadnych grudek

Jak zrobić idealne naleśniki? Oczywiście najważniejszym elementem tej potrawy jest sporządzenie dobrego ciasta. Niby to proste, niby wszyscy wiedzą... ale czy na pewno?

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? To wcale nie takie oczywiste!Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? To wcale nie takie oczywiste!
Źródło zdjęć: © Canva | GMVozd

Wydawać by się mogło, że naleśniki są potrawą, którą trudno zepsuć. Co może być w tym trudnego? Połączenie jajek, mleka i mąki, a następnie wylanie tej mieszanki na rozgrzaną patelnię i usmażenie z obu stron to na pozór rzecz prostsza, niż rozwiązywanie dziecięcych łamigłówek. A jednak — sam przyznaj. Ile razy zdarzyło ci się jeść naleśniki, które były po prostu... takie sobie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad? Zrób pieczarki w pysznym sosie, a na pewno nie pożałujesz

Jeśli odpowiedziałeś sobie na to pytanie, być może właśnie uświadomiłeś sobie to, że naleśniki rzeczywiście mogą być lepsze lub gorsze. Nie chodzi nam tu teraz o farsz, który różni się w zależności od humoru, potrzeby, czy nawet — kraju, w którym jemy naleśniki (tu możesz przeczytać, jakie zaskakujące dla naszego podniebienia placuszki serwuje się m.in. w Finlandii czy Brazylii). Nie, ta sprawa zakrawa na znacznie bardziej przyziemną prozaiczność. Chodzi bowiem właśnie o ciasto.

Jak zrobić naleśniki idealne?

Ciasto na naleśniki powinno być przede wszystkim jednolite. Co to oznacza? Ni mniej, ni więcej, a pozbycie się każdej, nawet najmniejszej grudki z masy. Taki efekt nie pojawi się w momencie, w którym będziemy łączyć składniki z receptury bez żadnej uwagi. Liczy się tu bowiem poprawna kolejność. To zasada stara jak świat, chociaż dla wielu osób może się okazać nieznana.

Naleśniki nie wyjdą idealne, gdy ciasto będzie zawierało grudki
Naleśniki nie wyjdą idealne, gdy ciasto będzie zawierało grudki © Canva | u_aitkr8xo

Na początek mieszamy składniki mokre. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je, a następnie dodajemy mleko. Łączymy te dwa składniki, a dopiero później wsypujemy produkty suche: mąkę oraz sól. I teraz uwaga: mąkę warto najpierw przesiać przez sito. To kolejny mechanizm, który sprawi, że masa na naleśniki nie będzie zawierała grudek.

Pozostały jeszcze dwie rzeczy, od których będzie zależała konsystencja naleśników. Do ciasta warto dodać wodę (gazowaną lub... wrzątek — to sekretny sposób, o którym mało osób wie), a podczas smażenia należy pamiętać, by wylewać ciasto na porządnie rozgrzaną patelnię. Dzięki tym wszystkim zabiegom twoje naleśniki wyjdą idealne. Dokładnie takie, jakie zawsze chcesz jeść!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇