Takie sztuczki stosują w supermarketach. Była pracownica tłumaczy

Była pracownica supermarketu opowiada o tym, co robią sklepy i jakie sztuczki stosują na klientach. Na szczególną uwagę zasługuje wykładanie towaru. Okazuje się, że jest mnóstwo zasad, które trzeba spełnić. To sztuczka psychologiczna, dzięki której zostawimy w sklepie więcej pieniędzy.

Kasjerka opowiedziała o sztuczkach stosowanych przez sklepyKasjerka opowiedziała o sztuczkach stosowanych przez sklepy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Wielkie supermarkety robią wszystko, byśmy spędzili tam dużo czasu i wydali jak najwięcej pieniędzy. Zauważyliście, że rzeczy, których najbardziej potrzebujemy, są zawsze na drugim końcu sklepu lub znajdują się w dziesięciu różnych miejscach? To nie jest przypadek, tylko sprawnie zaplanowana akcja. Jakie jeszcze sztuczki stosują sklepy? Była pracownica postanowiła przerwać milczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo


Gnocchi z kiełbasą w sosie pomidorowym

Tak kombinują sklepy. Była pracownica postanowiła omówić temat

Rozkładanie towarów w różnych miejscach to nie jest jedyna rzecz. Pracownicy otrzymują najróżniejsze wytyczne. Ważne są też kolory etykiety, umiejscowienie ceny, a nawet wysokość półki.


Pani Kasia (imię zmienione na potrzeby artykułu) w supermarkecie pracowała przez pięć lat. Podczas swoich pierwszych dni jedynie wykładała towar. Już wtedy była mocno zaskoczona obowiązującymi zasadami.

"Każdy regał w sklepie jest od górnie zaplanowany. Nie można położyć go według własnego gustu. Najdroższe produkty zawsze znajdują się na wysokości oczu. Gdy zmęczeni po pracy ludzie idą na zakupy, nie mają siły schylać się do najniższych półek. Właściciele supermarketów o tym wiedzą, więc to właśnie w środkowej części regału znajdują się drogie i markowe produkty" - pisała.

Sklepy stosują różne sztuczki
Sklepy stosują różne sztuczki © Adobe Stock

Sztuczki psychologiczne z etykietą w roli głównej

Myślicie, że kolorowe etykiety z ceną świadczą tylko o promocji? Nic bardziej mylnego! Na pierwszy rzut oka faktycznie taka karteczka wygląda na promocyjną. Wszystko zmienia się, gdy doczytamy drobny druczek, który mówi o warunkach tej promocji. W ostatecznym rozrachunku cena po rabacie nie różni się od standardowej.

Sklep stosuje jeszcze jedną praktykę. Specjalnie podnosi cenę, by naliczyć rabat. Robią tak, gdyż klienci nie pamiętają, ile kosztują dane produkty.

Sklep ma również patent na nowe produkty

Zasada "stare z przodu, nowe z tyłu" określa, w jaki sposób powinny być układane produkty. Rzeczy z kończącą się datą ważności są zawsze na wyciągnięcie ręki. Te, które mogą jeszcze poleżeć, stoją na drugim końcu półki. O co chodzi? Klienci zazwyczaj się spieszyli i nie chciało im się sięgać w głąb. Dzięki temu kupili starszy produkt i po kilku dniach musieli odwiedzić sklep.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości