Uważaj na tańsze zamienniki w składzie. Produkt wygląda tak samo, ale jest gorszej jakości
18.04.2023 06:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wzrost kosztów produkcji i wysoka inflacja zmusiły producentów do szukania oszczędności. Odpowiedzią mają być tańsze zamienniki gorszej jakości. Lepiej na nie uważać.
Wysokie ceny w sklepach to niepokojący trend, jaki możemy obserwować od dłuższego czasu na rynku. Zawartość koszyków nie zmienia się, za to kwota na paragonie cały czas rośnie. Drożyzna dotknęła nie tylko konsumentów, ale sięgnęła również tego podstawowego szczebla. Producenci żywności skarżą się na wysokie koszty produkcji, związane w dużej mierze z rekordową stawką energii elektrycznej dla przedsiębiorców oraz drogimi półproduktami i surowcami. W odpowiedzi na problemy finansowe rozpoczęło się szukanie oszczędności.
Producenci wybierają tańsze zamienniki
Jak wskazuje Polski Instytut Ekonomiczny, w minionym roku 46 proc. dużych przedsiębiorstw w Polsce podjęło decyzję o szukaniu dostawców, którzy oferują tańsze surowce, materiały i usługi. Niestety, takie zmiany wpływają często na spadek jakości finalnego produktu. Rafał Mundry, polski ekonomista, zwraca uwagę na problem.
Coraz częściej obok prawdziwego masła pojawia się "masło śmietankowe" o nieco niższej cenie, ale znacząco mniejszej zawartości tłuszczu. Opakowanie łudząco przypomina zwykłe masło, ale skład jest po prostu gorszy.
Zjawisko downsizingu
Coraz popularniejsze jest również zjawisko downsizingu. Polega ono na zmniejszaniu rozmiarów lub ilości produktu w opakowaniu bez zmiany jego ceny. Innymi słowy, producent zmniejsza ilość produktu oferowanego w opakowaniu, ale utrzymuje jego cenę na dotychczasowym poziomie, co pozwala mu na oszczędność na kosztach produkcji oraz zwiększenie swoich zysków. Płacimy więcej, dostajemy mniej - taka strategia zdecydowanie nie podoba się konsumentom, którzy często czują się po prostu oszukani.
Zmiany w gramaturze i ilości to zagranie, po jakie coraz częściej sięgają producenci, ponieważ przeciętnemu konsumentowi ciężko to dostrzec. Najważniejszą radą dla kupujących jest czytanie etykiet. Tylko dzięki temu będziemy mogli śledzić zmiany i świadomie wybierać produkty w sklepach.
Przepis na chleb ze staroniemieckiej receptury znajdziesz na naszym kanale YouTube: