Uważaj na tańsze zamienniki w składzie. Produkt wygląda tak samo, ale jest gorszej jakości

Wzrost kosztów produkcji i wysoka inflacja zmusiły producentów do szukania oszczędności. Odpowiedzią mają być tańsze zamienniki gorszej jakości. Lepiej na nie uważać.

Tańsze zamienniki w sklepach- Pyszności; źródło: AdobeTańsze zamienniki w sklepach- Pyszności; źródło: Adobe
Ewa

Wysokie ceny w sklepach to niepokojący trend, jaki możemy obserwować od dłuższego czasu na rynku. Zawartość koszyków nie zmienia się, za to kwota na paragonie cały czas rośnie. Drożyzna dotknęła nie tylko konsumentów, ale sięgnęła również tego podstawowego szczebla. Producenci żywności skarżą się na wysokie koszty produkcji, związane w dużej mierze z rekordową stawką energii elektrycznej dla przedsiębiorców oraz drogimi półproduktami i surowcami. W odpowiedzi na problemy finansowe rozpoczęło się szukanie oszczędności.

Producenci wybierają tańsze zamienniki

Jak wskazuje Polski Instytut Ekonomiczny, w minionym roku 46 proc. dużych przedsiębiorstw w Polsce podjęło decyzję o szukaniu dostawców, którzy oferują tańsze surowce, materiały i usługi. Niestety, takie zmiany wpływają często na spadek jakości finalnego produktu. Rafał Mundry, polski ekonomista, zwraca uwagę na problem.

- Na przykład popularne zbożowe batoniki. Według informacji na opakowaniu po rebrandingu zawierały tańszy olej palmowy, a zamiast cukru - syrop glukozowo-fruktozowy. Wystarczyło porównać dwa opakowania: stare i nowe. To był ten sam produkt, który ciągle stał w tym samym miejscu w sklepie, miał tę samą gramaturę i nazwę – opisuje Rafał Mundry.

Coraz częściej obok prawdziwego masła pojawia się "masło śmietankowe" o nieco niższej cenie, ale znacząco mniejszej zawartości tłuszczu. Opakowanie łudząco przypomina zwykłe masło, ale skład jest po prostu gorszy.

- Optymalizacja składu produktów spożywczych wcale nie musi oznaczać pogorszenia ich jakości, choć rzeczywiście często tak jest. Głównym ograniczeniem, przed którym stoją producenci, jest smak oferowanych przez siebie produktów. Jeśli optymalizacja składu doprowadzi do pogorszenia smaku, sprzedaż spada, dochodzi jednocześnie do pogorszenia postrzegania marki, co trudno później naprawić i ostatecznie efekt jest odwrotny do zamierzonego – mówi Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole w rozmowie z portalem Money.pl.

Zjawisko downsizingu

Coraz popularniejsze jest również zjawisko downsizingu. Polega ono na zmniejszaniu rozmiarów lub ilości produktu w opakowaniu bez zmiany jego ceny. Innymi słowy, producent zmniejsza ilość produktu oferowanego w opakowaniu, ale utrzymuje jego cenę na dotychczasowym poziomie, co pozwala mu na oszczędność na kosztach produkcji oraz zwiększenie swoich zysków. Płacimy więcej, dostajemy mniej - taka strategia zdecydowanie nie podoba się konsumentom, którzy często czują się po prostu oszukani.

Zmiany w gramaturze i ilości to zagranie, po jakie coraz częściej sięgają producenci, ponieważ przeciętnemu konsumentowi ciężko to dostrzec. Najważniejszą radą dla kupujących jest czytanie etykiet. Tylko dzięki temu będziemy mogli śledzić zmiany i świadomie wybierać produkty w sklepach.

Przepis na chleb ze staroniemieckiej receptury znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę