Te dania wielkanocne możesz zamrozić. Dla niektórych to spore zaskoczenie

W Wielkanocny Poniedziałek już nie ma złudzeń. Zdajemy sobie sprawę, że z ilością niektórych potraw po prostu przesadziliśmy. Niektóre z nich nie nadają się do długiego przechowywania, na szczęście wiele z nich można zamrozić.

Wiele dań świątecznych można mrozićWiele dań świątecznych można mrozić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Dorota Gepert

Nawet jeśli na co dzień kontrolujemy swoje zakupy, to jednak święta są specyficzne. Zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc często kupujemy zbyt dużo produktów, robimy sałatki jak dla pułku wojska i jeszcze żurek, którym najedliby się wszyscy sąsiedzi. Co zrobić z takimi zapasami? Na szczęście wiele produktów można zamrozić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsza sałatka jajeczna w jadalnych miseczkach. Na Wielkanoc będzie hitem

Te produkty można mrozić

Do mrożenia nadają się wielkanocne zupy. Jeśli zostało ci zbyt dużo żuru czy białego barszczu jeszcze dziś możesz go umieścić w zamrażarce. Do mrożenia nadają się także wędliny oraz sery. Można je od razu poporcjować, dzięki czemu łatwiej je będzie później wykorzystać.

Za dużo ciast? W zamrażarce można umieścić wszystkie te, które nie mają kremu, czyli babki, serniki czy szarlotki. Idealne do dłuższego przechowywania w zamrażarce jest też pieczywo.

Z jakimi produktami trzeba uporać się w inny sposób niż mrożenie?

Na pewno z sałatką jarzynową. Wszystkie dania, które zawierają majonez, po rozmrożeniu mają niezbyt apetyczną konsystencję, więc to nie jest na nie najlepszy sposób. Raczej trzeba go traktować jako ostateczność. Drugi powód, by tego unikać to gotowane jajka (główny składnik sałatki). One też fatalnie znoszą niskie temperatury, dlatego nie powinno się mrozić wszelkich dań, które je zawierają, a tym bardziej jajek faszerowanych.

Za to nie ma przeciwwskazań, by mrozić jajka surowe, nawet oddzielnie białka i żółtka, które mogą się potem przydać do ciasta. Na liście produktów, które nie nadają się do mrożenia, są jednak kiełbasy i pieczone mięsa. Postaraj się jak najszybciej wykorzystać je do potraw.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"