Tę kuchenną rewolucję Magda Gessler zapamięta na długo. Dawno nie była taka przerażona

Kuchenne rewolucje tym razem zawładnęły Toruniem. To tam, nieco na uboczu, działała restauracja lotnicza o enigmatycznej nazwie EPTO. Magda Gessler nie szczędziła słów krytyki podczas pierwszej wizyty w lokalu, jednak zauważyła pewien potencjał.

Tę kuchenną rewolucję Magda Gessler zapamięta na długo. Dawno nie była taka przerażonaMagda Gessler była niepocieszona po wizycie w toruńskim lokalu
Źródło zdjęć: © Instagram: kuchennerewolucjetvn (screenshot) | Pyszności
SKOMENTUJ

Pochodząca z Ukrainy Albina prowadzi restaurację w Toruniu. Lokalizacja jest nietypowa, bowiem lokal od centrum miasta dzieli spory kawałek. EPTO - bo tak brzmiała nazwa restauracji - znajduje się na lotnisku sportowym, a sama nazwa pochodzi od kodu tego miejsca (w języku lotniczym to dokładnie EPTO). Po wizycie Magdy Gessler zmieniło się wiele, włącznie z nazwą, choć podniebny charakter pozostał. Czy również jedzenie jest niebiańskie? Początki z pewnością nie należy do przyjemnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z ciasta francuskiego z kremem. Na sam widok cieknie ślinka

Magda Gessler z kuchennymi rewolucjami w Toruniu. "Jestem przerażona"

Magdzie Gessler nie spodobało się rozbudowane menu restauracji EPTO. Spośród licznych propozycji wybrała kilka: barszcz ukraiński, placki ziemniaczane oraz soliankę. Zupy zupełnie nie trafiły w gust restauratorki. Były jej zdaniem mało intensywne, brakowało w nich dodatków. Nie lepiej wypadł placek ziemniaczany z gulaszem, który - według Gessler - był polany zasmażaną mąką z resztkami mięsa. "Koszmar" - opisała krótko danie restauratorka.

Po nieudanej degustacji restauratorka poprosiła o rozmowę z właścicielami. Zarówno Albina, jak i jej partner Adrian przyznali, że nie potrafią gotować, co spotkało się z ostrą reakcją gwiazdy TVN-u.

- Myślę, że będziecie mieć dobrą wolę i może coś wymyślę, ale ja jestem przerażona - stwierdziła wprost Gessler.

Kuchenne rewolucje w Toruniu. Metamorfoza restauracji EPTO

Światełkiem w tunelu okazały się wędliny wyrabiane przez Adriana, które Magda Gessler opisała słowami: "zaje****** uwędzone, dobrze doprawione, słone". Stały się one punktem do wyjścia do zmian, które wkrótce nadeszły.

Stara nazwa restauracji została zastąpiona nową - obecenie to bistro Podniebienie. W menu znalazł się gulasz węgierski z kaszą, zapiekanka warzywna oraz rozmaite zupy krem. Z racji położenia oraz historii lokalu został on wystylizowany tak, że można się w nim poczuć jak w samolocie.

Kolacja finałowa przygotowana pod czujnym okiem Magdy Gessler udała się śpiewająco, a jej powtórne odwiedziny, kiedy to skosztować mogła potraw przygotowanych bez jej pomocy, także zakończyły się sukcesem.

- To jedzenie to wzór dla większości linii lotniczych, jak powinny karmić gości. Od serca, po prostu pycha! - stwierdziła restauratorka.

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie