Te ogórki strącą z podium nawet kiszone. Nieważne ile zrobisz, i tak będzie za mało
Jeśli macie już dość ogórków konserwowych i kiszonych, mamy dla was rewelacyjną propozycję, która na nowo rozbudzi miłość do przetworów. Ogórki w słodko-kwaśnej zalewie pomidorowej na długo pozostają jędrne i chrupiące. Warto przygotować zapas na zimę.
02.09.2023 17:36
Ogórki w zalewie pomidorowej doskonale sprawdzą się jako przekąska na domowej imprezie, dodatek do grillowanych dań czy obiadu. Można dodawać je również do sałatek czy po prostu kłaść na kanapki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ogórki w zalewie pomidorowej na zimę - przepis
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 3 duże cebule,
- 1/4 szklanki octu spirytusowego 10 proc.,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżka soli,
- 100–150 g koncentratu pomidorowego.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj, odsącz dokładnie z wody i pokrój na mniejsze kawałki np. ćwiartki.
- Cebule również obierz i pokrój w plastry lub półplastry.
- Ogórki z cebulą przełóż do dużej miski i dodaj resztę składników – wymieszaj wszystko razem.
- Następnie odstaw na około 2 godziny, ale co jakiś czas wymieszaj.
- W tym czasie dokładnie umyj i wyparz słoiki z zakrętkami.
- Do przygotowanych słoików nakładaj zamarynowane ogórki z cebulą. Pozostałą w misce zalewę rozlej po równo do wszystkich słoików.
Pasteryzacja:
Kiedy ogórki razem z zalewą są już w słoikach, możesz przystąpić do pasteryzacji. Jak do zrobić? Na dnie dużego garnka połóż bawełnianą ściereczkę. Wlej wodę i wstaw słoiki. Ustaw garnek na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 15 minut. Po tym czasie wyłącz i zostaw słoiku w garnku jeszcze na kilkanaście minut. Następnie wyjmij je do wystudzenia.