Te ogórki strącą z podium nawet kiszone. Nieważne ile zrobisz, i tak będzie za mało

Jeśli macie już dość ogórków konserwowych i kiszonych, mamy dla was rewelacyjną propozycję, która na nowo rozbudzi miłość do przetworów. Ogórki w słodko-kwaśnej zalewie pomidorowej na długo pozostają jędrne i chrupiące. Warto przygotować zapas na zimę.

Ogórki w zalewie pomidorowej
Ogórki w zalewie pomidorowej
Źródło zdjęć: © Daylicooking
Katarzyna Gileta

Ogórki w zalewie pomidorowej doskonale sprawdzą się jako przekąska na domowej imprezie, dodatek do grillowanych dań czy obiadu. Można dodawać je również do sałatek czy po prostu kłaść na kanapki.

Ogórki w zalewie pomidorowej na zimę to moje tegoroczne odkrycie. Stary przepis, jaki otrzymałam od koleżanki, okazał się prawdziwym tegorocznym hitem w mojej spiżarni. Ogórki można pokroić w grube plastry, w słupki lub tylko przekroić na pół. Ja przekroiłam je wzdłuż na 4 części, a potem na mniejsze kawałki. Doskonale sprawdzą się tu zarówno małe ogórki, których nie trzeba kroić, jak i duże. Ten przepis polecam szczególnie tym, którzy lubią pomidory i wszelkie z nimi przetwory.

Małgorzata Kijowska

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca przekąska z cukinią, serem i szynką. Gotowa w 20 minut

Ogórki w zalewie pomidorowej na zimę - przepis

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 3 duże cebule,
  • 1/4 szklanki octu spirytusowego 10 proc.,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 100–150 g koncentratu pomidorowego.


Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj, odsącz dokładnie z wody i pokrój na mniejsze kawałki np. ćwiartki.
  2. Cebule również obierz i pokrój w plastry lub półplastry.
  3. Ogórki z cebulą przełóż do dużej miski i dodaj resztę składników – wymieszaj wszystko razem.
  4. Następnie odstaw na około 2 godziny, ale co jakiś czas wymieszaj.
  5. W tym czasie dokładnie umyj i wyparz słoiki z zakrętkami.
  6. Do przygotowanych słoików nakładaj zamarynowane ogórki z cebulą. Pozostałą w misce zalewę rozlej po równo do wszystkich słoików.

Pasteryzacja:

Kiedy ogórki razem z zalewą są już w słoikach, możesz przystąpić do pasteryzacji. Jak do zrobić? Na dnie dużego garnka połóż bawełnianą ściereczkę. Wlej wodę i wstaw słoiki. Ustaw garnek na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 15 minut. Po tym czasie wyłącz i zostaw słoiku w garnku jeszcze na kilkanaście minut. Następnie wyjmij je do wystudzenia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟