Te ogórki strącą z podium nawet kiszone. Nieważne ile zrobisz, i tak będzie za mało
Jeśli macie już dość ogórków konserwowych i kiszonych, mamy dla was rewelacyjną propozycję, która na nowo rozbudzi miłość do przetworów. Ogórki w słodko-kwaśnej zalewie pomidorowej na długo pozostają jędrne i chrupiące. Warto przygotować zapas na zimę.
Ogórki w zalewie pomidorowej doskonale sprawdzą się jako przekąska na domowej imprezie, dodatek do grillowanych dań czy obiadu. Można dodawać je również do sałatek czy po prostu kłaść na kanapki.
Ogórki w zalewie pomidorowej na zimę to moje tegoroczne odkrycie. Stary przepis, jaki otrzymałam od koleżanki, okazał się prawdziwym tegorocznym hitem w mojej spiżarni. Ogórki można pokroić w grube plastry, w słupki lub tylko przekroić na pół. Ja przekroiłam je wzdłuż na 4 części, a potem na mniejsze kawałki. Doskonale sprawdzą się tu zarówno małe ogórki, których nie trzeba kroić, jak i duże. Ten przepis polecam szczególnie tym, którzy lubią pomidory i wszelkie z nimi przetwory.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca przekąska z cukinią, serem i szynką. Gotowa w 20 minut
Ogórki w zalewie pomidorowej na zimę - przepis
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 3 duże cebule,
- 1/4 szklanki octu spirytusowego 10 proc.,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżka soli,
- 100–150 g koncentratu pomidorowego.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj, odsącz dokładnie z wody i pokrój na mniejsze kawałki np. ćwiartki.
- Cebule również obierz i pokrój w plastry lub półplastry.
- Ogórki z cebulą przełóż do dużej miski i dodaj resztę składników – wymieszaj wszystko razem.
- Następnie odstaw na około 2 godziny, ale co jakiś czas wymieszaj.
- W tym czasie dokładnie umyj i wyparz słoiki z zakrętkami.
- Do przygotowanych słoików nakładaj zamarynowane ogórki z cebulą. Pozostałą w misce zalewę rozlej po równo do wszystkich słoików.
Pasteryzacja:
Kiedy ogórki razem z zalewą są już w słoikach, możesz przystąpić do pasteryzacji. Jak do zrobić? Na dnie dużego garnka połóż bawełnianą ściereczkę. Wlej wodę i wstaw słoiki. Ustaw garnek na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 15 minut. Po tym czasie wyłącz i zostaw słoiku w garnku jeszcze na kilkanaście minut. Następnie wyjmij je do wystudzenia.