Te ogórki strącą z podium nawet kiszone. Nieważne ile zrobisz, i tak będzie za mało

Jeśli macie już dość ogórków konserwowych i kiszonych, mamy dla was rewelacyjną propozycję, która na nowo rozbudzi miłość do przetworów. Ogórki w słodko-kwaśnej zalewie pomidorowej na długo pozostają jędrne i chrupiące. Warto przygotować zapas na zimę.

Ogórki w zalewie pomidorowej
Ogórki w zalewie pomidorowej
Źródło zdjęć: © Daylicooking
Katarzyna Gileta

Ogórki w zalewie pomidorowej doskonale sprawdzą się jako przekąska na domowej imprezie, dodatek do grillowanych dań czy obiadu. Można dodawać je również do sałatek czy po prostu kłaść na kanapki.

Ogórki w zalewie pomidorowej na zimę to moje tegoroczne odkrycie. Stary przepis, jaki otrzymałam od koleżanki, okazał się prawdziwym tegorocznym hitem w mojej spiżarni. Ogórki można pokroić w grube plastry, w słupki lub tylko przekroić na pół. Ja przekroiłam je wzdłuż na 4 części, a potem na mniejsze kawałki. Doskonale sprawdzą się tu zarówno małe ogórki, których nie trzeba kroić, jak i duże. Ten przepis polecam szczególnie tym, którzy lubią pomidory i wszelkie z nimi przetwory.

Małgorzata Kijowska

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca przekąska z cukinią, serem i szynką. Gotowa w 20 minut

Ogórki w zalewie pomidorowej na zimę - przepis

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 3 duże cebule,
  • 1/4 szklanki octu spirytusowego 10 proc.,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 100–150 g koncentratu pomidorowego.


Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj, odsącz dokładnie z wody i pokrój na mniejsze kawałki np. ćwiartki.
  2. Cebule również obierz i pokrój w plastry lub półplastry.
  3. Ogórki z cebulą przełóż do dużej miski i dodaj resztę składników – wymieszaj wszystko razem.
  4. Następnie odstaw na około 2 godziny, ale co jakiś czas wymieszaj.
  5. W tym czasie dokładnie umyj i wyparz słoiki z zakrętkami.
  6. Do przygotowanych słoików nakładaj zamarynowane ogórki z cebulą. Pozostałą w misce zalewę rozlej po równo do wszystkich słoików.

Pasteryzacja:

Kiedy ogórki razem z zalewą są już w słoikach, możesz przystąpić do pasteryzacji. Jak do zrobić? Na dnie dużego garnka połóż bawełnianą ściereczkę. Wlej wodę i wstaw słoiki. Ustaw garnek na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 15 minut. Po tym czasie wyłącz i zostaw słoiku w garnku jeszcze na kilkanaście minut. Następnie wyjmij je do wystudzenia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥