Te ogórki strącą z podium nawet kiszone. Nieważne ile zrobisz, i tak będzie za mało

Jeśli macie już dość ogórków konserwowych i kiszonych, mamy dla was rewelacyjną propozycję, która na nowo rozbudzi miłość do przetworów. Ogórki w słodko-kwaśnej zalewie pomidorowej na długo pozostają jędrne i chrupiące. Warto przygotować zapas na zimę.

Ogórki w zalewie pomidorowej
Ogórki w zalewie pomidorowej
Źródło zdjęć: © Daylicooking
Katarzyna Gileta

Ogórki w zalewie pomidorowej doskonale sprawdzą się jako przekąska na domowej imprezie, dodatek do grillowanych dań czy obiadu. Można dodawać je również do sałatek czy po prostu kłaść na kanapki.

Ogórki w zalewie pomidorowej na zimę to moje tegoroczne odkrycie. Stary przepis, jaki otrzymałam od koleżanki, okazał się prawdziwym tegorocznym hitem w mojej spiżarni. Ogórki można pokroić w grube plastry, w słupki lub tylko przekroić na pół. Ja przekroiłam je wzdłuż na 4 części, a potem na mniejsze kawałki. Doskonale sprawdzą się tu zarówno małe ogórki, których nie trzeba kroić, jak i duże. Ten przepis polecam szczególnie tym, którzy lubią pomidory i wszelkie z nimi przetwory.

Małgorzata Kijowska

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca przekąska z cukinią, serem i szynką. Gotowa w 20 minut

Ogórki w zalewie pomidorowej na zimę - przepis

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 3 duże cebule,
  • 1/4 szklanki octu spirytusowego 10 proc.,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 100–150 g koncentratu pomidorowego.


Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj, odsącz dokładnie z wody i pokrój na mniejsze kawałki np. ćwiartki.
  2. Cebule również obierz i pokrój w plastry lub półplastry.
  3. Ogórki z cebulą przełóż do dużej miski i dodaj resztę składników – wymieszaj wszystko razem.
  4. Następnie odstaw na około 2 godziny, ale co jakiś czas wymieszaj.
  5. W tym czasie dokładnie umyj i wyparz słoiki z zakrętkami.
  6. Do przygotowanych słoików nakładaj zamarynowane ogórki z cebulą. Pozostałą w misce zalewę rozlej po równo do wszystkich słoików.

Pasteryzacja:

Kiedy ogórki razem z zalewą są już w słoikach, możesz przystąpić do pasteryzacji. Jak do zrobić? Na dnie dużego garnka połóż bawełnianą ściereczkę. Wlej wodę i wstaw słoiki. Ustaw garnek na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 15 minut. Po tym czasie wyłącz i zostaw słoiku w garnku jeszcze na kilkanaście minut. Następnie wyjmij je do wystudzenia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil