Prawdziwy hit nad Bałtykiem. Turyści jedzą aż miło, bo kosztują grosze

Jak na rybę — to nad morze. Polacy zmieniają ten oczywisty fakt z teorii w praktykę co wakacje, często wydając na obiady w nadmorskich smażalniach niemałe pieniądze. Ostatnio nad Bałtykiem ogromną popularnością zaczęły się cieszyć ryby, którymi jeszcze jakiś czas temu mało kto był zainteresowany. Szprotki są stosunkowo tanie, ale czy warto je jeść?

ObrazekTe ryby to prawdziwy nadmorski hit tego lata - Pyszności; foto: Canva

Zawsze powtarzamy, że wybierając się nad morzem na rybę, należy zachować rozsądną dawkę podejrzliwości. Tu nie chodzi tylko o ceny — które, mówiąc w nawiasie, są wręcz zabójcze — ale i kwestię zdrowotną. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, skąd dokładnie przybywa do Polski panga czy tilapia i w jakich warunkach była hodowana. Jedno wiedz na pewno: te ryby nie mają z polskim morzem nic wspólnego. 

Obrazek
Czy szprotki są zdrowe?- Pyszności; foto: Canva

A jednak Polacy coraz większą uwagę zwracają też na ryby, które jeszcze do niedawna mogły uchodzić za niespecjalnie interesujące: szprotki. Te niewielkie, poławiane z Bałtyku wodne stworzonka są aktualnie sprzedawane na ulicach turystycznych miejscowości w ogromnych ilościach. Są smaczne — tego można się domyślić. A jak prezentują się ich właściwości zdrowotne?

Szprotki — jeść, czy nie jeść?

Zamieszkujące wody europejskich mórz szprotki zaliczane są do ryb tłustych. Ich delikatne, białe mięso zawiera około 10 - 12 proc. tłuszczu. Pozostała część to wysokiej jakości białka, wapń, selen, fosfor, miedź, cynk, magnez, witamina D i B12. Ich kaloryczność wyliczona została na 162 kcal w 100 gramach produktu.

Szprotki są uznawane za ryby niezwykle zdrowe. Stanowią doskonałe źródło tego, co dietetycy i lekarze cenią w rybach najbardziej — kwasów omega-3. Te substancje odgrywają ważną rolę nie tylko z punktu widzenia ludzkiej gospodarki hormonalnej, kości i stawów, ale również mózgu i całego układu nerwowego. W przeciwieństwie np. do łososia hodowlanego szprotki mogą się więc pochwalić niezwykle prozdrowotnym wpływem na ogólną kondycję organizmu.

Obrazek
Szprotki uchodzą za bardzo zdrowe ryby - Pyszności; foto: Canva

Mówiąc o szprotkach, nie można nie wspomnieć, że pozostają one relatywnie tanią nadmorską przekąską. Według "Gazety Wyborczej" mała porcja smażonych rybek (200 gramów) kosztuje 14 złotych, a duża - 24 złote. Tak sprzedawane szprotki są już pozbawione głów i wnętrzności, a więc dostajemy je gotowe do jedzenia. Pozostaje już tylko chrupać i cieszyć się ich cudownymi właściwościami oraz boskim smakiem.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości