Ten napój czyni cuda. Sprawi, że się zrelaksujesz, a stres zniknie

Kakao ceremonialne - pewnie niewiele osób o nim słyszało. Zazwyczaj używamy takiego zwykłego, które możemy kupić w sklepach. To kakao to zupełnie inny poziom, jest zdrowsze i zawiera więcej składników odżywczych. Z jego piciem związany jest pewien rytuał, który ma wielu zwolenników.

Kakao ceremonialneKakao ceremonialne
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons | MIKKEL HOUMOELLER
Paulina Hermann

Kakao ceremonialne nie jest zwyczajnym napojem. Spożywanie go jest celebracją. O ogromnej wyjątkowości tego gatunku możemy dopatrywać się już na etapie przygotowania. Trzeba wybrać odpowiednie ziarna, a następnie zająć się ich uprawą. Ważne są także procesy obróbki, które przebiegają według ściśle określonych zasad. To kakao powstaje tylko z natywnych ziaren kakaowca, czyli takich, które w żaden sposób nie zostały zmienione przez człowieka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Clafoutis porzeczkowy. Szybki deser na bazie masy jajeczno-biszkoptowej

Gatunki, które zasługują na uwagę, to:

  • Criollo - hodowane w Gwatemali,
  • Chuncho - z niego słynie Peru.


Prawdziwe kakao poddaje się jedynie delikatnej fermantacji, dzięki czemu osiąga odpowiedni smak i aromat. Poprawia to również biodostępność składników odżywczych. Najczęściej kupuje się go w formie grubych bloków, które przypominają kruszącą się czekoladę.

Kakao ceremonialne pili już starożytni Majowie

W tamtym plemieniu picie kakao miało wymiar mistyczny i religijny. Miało to związek z boginią płodności. Podczas ceremonii ludzie modlili się i wchodzili w trans. W jej trakcie przygotowywano napój. Najlepsze ziarna kakaowca zalewano wodą pitną. Najważniejsza jednak była czystość intencji. Majowie wierzyli, że kakao ma nie tylko właściwości magiczne, ale również duszę i świadomość.

Dlaczego warto pić prawdziwe kakao?

Zdrowotne właściwości produktu doceniano już w starożytności. Zawiera wiele składników odżywczych oraz antyoksydantów. Składa się z tłuszczu (masła kakaowego), białka roślinnego, węglowodanów i łatwo przyswajalnego błonnika. Ziarna są bogate również w magnez, żelazo, miedź, wapń oraz potas. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, którego potrzebują kobiety w ciąży i starające się o dziecko, a także witaminę E i K.

Kakao ceremonialne
Kakao ceremonialne © pxfuel

Kakao ceremonialne doskonale wpływa na organizm. Dzięki niemu relaksujemy i się rozluźniamy, regularne spożywanie pozwala zredukować stres, ograniczyć spadki nastroju i obniżyć poziom agresji. Substancje, które zawiera, zwiększają produkcję serotoniny, a także zmniejszają ból. Mało tego, pozytywnie wpływają na libido i poprawiają stan skóry. Spożycie rytualnego kakao wywołuje też lekką euforię.

To jeszcze nie jest wszystko. Produkt usprawnia metabolizm cukrów i tłuszczów, wspiera też działanie wątroby i trzustki. Dodaje również energii i pozwala odkryć więź z naturą. Powinny go pić:

  • kobiety w ciąży,
  • osoby z anemią,
  • osoby, które pracują umysłowo,
  • osoby, które dużo się stresują.

Jak przygotować kakao rytualne?

Nie jest to wcale trudne. Potrzebujesz tylko wysokiej jakości prawdziwego kakao, wody lub napoju roślinnego (mleko krowie zabija niektóre właściwości produktu), dodatków oraz czegoś do posłodzenia. Cukier odpada, w gre wchodzą tylko naturalne słodziki, syrop klonowy lub syrop z Agawy. Jeśli nigdy nie piliście czegoś takiego, użyjcie maksymalnie 20 g kakao. Podgrzejcie napój roślinny lub wodę i zalejcie nim kawałki bloku. Dodajcie przyprawy i słodzik, a następnie zblendujcie. Dzięki temu składniki się połączą, a napój będzie miał fajną piankę. Pamiętajcie o jednym: nie spieszcie się.

Kakao ceremonialne
Kakao ceremonialne © Adobe Stock | MIURA

Jakie są przeciwwskazania?

Nie pij rytualnego kako, jeśli:


  • zażywasz antydepresanty - kakao zawiera inhibitory MAO, które wchodzą w reakcje z lekami,
  • masz nadciśnienie i spożywasz leki - produkt obniża ciśnienie krwi, co może być niebezpieczne,
  • zmagasz się ze schorzeniami serca.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis