Ten słodki przysmak królował w PRL-u. Niewielu wie, że opóźnia starzenie

Chałwa to obłędnie pyszna przekąska, którą na pewno z uśmiechem na twarzy wspominają ci, którzy żyli w czasach PRL-u. Dziś jest co prawda nieco zapomniana, jednak to bardzo niedobrze! Niewiele osób wie, jak pozytywny wpływ na nas może mieć właśnie ta przekąska. Okazuje się, że opóźnia proces starzenia, a to dopiero początek. 

Ten słodki przysmak królował w PRL-u. Niewielu wie, że opóźnia starzenieChałwa to obłędna przekąska z PRL. Fot. AdobeStock
SKOMENTUJ

Chałwa to rarytas, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest słodka, krucha i zazwyczaj zawiera dodatki w postaci bakalii i kakao, ale przede wszystkim jest obłędnie pyszna. Wywodzi się z Indii, ale w Polsce była znana szczególnie w czasach PRL-u. Obecnie jej popularność nieco spadła, jednak wiele osób wciąż lubi wracać do jej charakterystycznego smaku.

Czy chałwa jest zdrowa? Powinniśmy jeść ją zdecydowanie częściej

Chałwa to obłędnie pyszna słodkość, którą wielu uważa za relikt przeszłości. Wciąż jednak możemy znaleźć ją na sklepowych półkach. Co ciekawe, powinniśmy sięgać po nią zdecydowanie częściej.

Przysmak ten zawiera sporo białka oraz ma w sobie wysoką zawartość jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy (omega-9) czy kwas linolowy (omega-3). Mają one pozytywny wpływ na układ krwionośny, gdyż regulują krążenie krwi. Pomagają również w obniżeniu zawartości trójglicerydów we krwi, więc zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Z kolei znajdujący się w chałwie kwas linolowy pomaga walczyć z wysokim poziomem złego cholesterolu.

W chałwie znajdziemy też fosfor, magnez, sód, wapń i żelazo. Co więcej, chałwa zawiera również witaminę E (witaminę młodości), która jest naturalnym i silnym antyoksydantem, i opóźnia procesy starzenia się organizmu.

Z czego robi się chałwę? Odpowiedź jest banalnie prosta

Zmielone nasiona sezamu łączy się z karmelem. Do masy można dodać bakalie i orzechy. Niektórzy nie stronią też od aromatu pomarańczy oraz robią chałwę z wanilią i kakao.

W wielu innych krajach można natknąć się na różne wariacje dotyczące składników chałwy. Doskonałym przykładem jest chałwa ukraińska, która produkowana jest na bazie nasion słonecznika, maku lub orzechów.

Chałwa - relikt PRL. Fot. Licencja Creative Commons
Chałwa - relikt PRL. Fot. Licencja Creative Commons

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo