Ten słodki przysmak królował w PRL-u. Niewielu wie, że opóźnia starzenie

Chałwa to obłędnie pyszna przekąska, którą na pewno z uśmiechem na twarzy wspominają ci, którzy żyli w czasach PRL-u. Dziś jest co prawda nieco zapomniana, jednak to bardzo niedobrze! Niewiele osób wie, jak pozytywny wpływ na nas może mieć właśnie ta przekąska. Okazuje się, że opóźnia proces starzenia, a to dopiero początek. 

Chałwa to obłędna przekąska z PRL. Fot. AdobeStockChałwa to obłędna przekąska z PRL. Fot. AdobeStock

Chałwa to rarytas, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest słodka, krucha i zazwyczaj zawiera dodatki w postaci bakalii i kakao, ale przede wszystkim jest obłędnie pyszna. Wywodzi się z Indii, ale w Polsce była znana szczególnie w czasach PRL-u. Obecnie jej popularność nieco spadła, jednak wiele osób wciąż lubi wracać do jej charakterystycznego smaku.

Czy chałwa jest zdrowa? Powinniśmy jeść ją zdecydowanie częściej

Chałwa to obłędnie pyszna słodkość, którą wielu uważa za relikt przeszłości. Wciąż jednak możemy znaleźć ją na sklepowych półkach. Co ciekawe, powinniśmy sięgać po nią zdecydowanie częściej.

Przysmak ten zawiera sporo białka oraz ma w sobie wysoką zawartość jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy (omega-9) czy kwas linolowy (omega-3). Mają one pozytywny wpływ na układ krwionośny, gdyż regulują krążenie krwi. Pomagają również w obniżeniu zawartości trójglicerydów we krwi, więc zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Z kolei znajdujący się w chałwie kwas linolowy pomaga walczyć z wysokim poziomem złego cholesterolu.

W chałwie znajdziemy też fosfor, magnez, sód, wapń i żelazo. Co więcej, chałwa zawiera również witaminę E (witaminę młodości), która jest naturalnym i silnym antyoksydantem, i opóźnia procesy starzenia się organizmu.

Z czego robi się chałwę? Odpowiedź jest banalnie prosta

Zmielone nasiona sezamu łączy się z karmelem. Do masy można dodać bakalie i orzechy. Niektórzy nie stronią też od aromatu pomarańczy oraz robią chałwę z wanilią i kakao.

W wielu innych krajach można natknąć się na różne wariacje dotyczące składników chałwy. Doskonałym przykładem jest chałwa ukraińska, która produkowana jest na bazie nasion słonecznika, maku lub orzechów.

Chałwa - relikt PRL. Fot. Licencja Creative Commons
Chałwa - relikt PRL. Fot. Licencja Creative Commons
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇