"To jest dźwięk każdej niedzieli w bloku". Kucharz pokazał, jak schabowego robią profesjonaliści
Jedyny w swoim rodzaju mistrz sztuki kulinarnej, znany internautom jako Kucharz Maciej, postanowił pokazać swoim fanom, jak powstaje najlepszy kotlety schabowy. Jego sposób jest równie unikatowy co on sam — a my zastanawiamy się, co na to Magda Gessler. Czyżby jej niepodzielne władanie dziedziną schabowych zostało podważone?
21.06.2023 | aktual.: 21.06.2023 15:36
Kucharz Maciej to postać zdecydowanie niezwykła. Jak sam o sobie mówi, jest połączeniem kucharza i komika, co w jego interpretacji daje jedynego w Polsce... "kumika". Maciej specjalizuje się więc w dwóch dziedzinach, a prowadzone przez niego media społecznościowe cieszą się dużą popularnością. Ten indywidualizm przez wielkie "I" objawił się też ostatnio poprzez przyrządzenie na wizji wyjątkowych schabowych.
Według tego youtubera, komika i kucharza (prawdziwy człowiek renesansu!) schabowy namaczany w mleku jest dobry — ale jeszcze niewystarczająco. Kucharz Maciej twierdzi, że należy dodać do tego jeszcze natarcie mięsa pastą czosnkową. Dopiero wtedy schabowy osiągnie najwyższe noty za smak. I, oczywiście, za styl! A konkurencja jest przecież duża, bo — jak to mówi nasz bohater — rozbijanie kotletów to "dźwięk każdej niedzieli w bloku".
Kotlet schabowy według Kucharza Macieja
Składniki:
- 300 g schabu środkowego,
- 1 cebula,
- mleko,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- mąka,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- 300 gramów schabu środkowego stanowi jeden, gruby kawałek mięsa. Najpierw przekrój go na pół, a następnie przykryj folią spożywczą. Rozbij mięso z obu stron, uważając jednak, by nie było zbyt cienkie: według Macieja optymalna grubość kotletów po rozbiciu to około 5 mm.
- Cebule obierz i pokrój w piórka. Przełóż do naczynia z kotletami, dodaj nieco soli i pieprzu, i całość zalej mlekiem. Wstaw do lodówki na całą noc.
- Po tym czasie wyjmij kotlety z chłodziarki. Osusz je, dopraw raz jeszcze solą i pieprzem.
- Ząbki czosnku obierz, pokrój, dodaj do nich szczyptę soli, a następnie całość utrzyj na pastę — Kucharz Maciej zrobił to przy pomocy noża. Tak przygotowanym produktem natrzyj kotlety.
- Czas na klasykę. Schabowy najpierw powinien trafić do mąki, a następnie do rozkłóconych jajek, aż w końcu do bułki tartej. Kiedy będzie już w panierce, usmaż go z obu stron na rozgrzanym oleju. Nie zapomnij na koniec odsączyć go z tłuszczu ręcznikiem papierowym. Smacznego!