"To jest dźwięk każdej niedzieli w bloku". Kucharz pokazał, jak schabowego robią profesjonaliści

Jedyny w swoim rodzaju mistrz sztuki kulinarnej, znany internautom jako Kucharz Maciej, postanowił pokazać swoim fanom, jak powstaje najlepszy kotlety schabowy. Jego sposób jest równie unikatowy co on sam — a my zastanawiamy się, co na to Magda Gessler. Czyżby jej niepodzielne władanie dziedziną schabowych zostało podważone?

ObrazekKucharz Maciej pokazał, jak powstaje idealny schabowy - Pyszności; foto: Adobe Stock, Facebook

Kucharz Maciej to postać zdecydowanie niezwykła. Jak sam o sobie mówi, jest połączeniem kucharza i komika, co w jego interpretacji daje jedynego w Polsce... "kumika". Maciej specjalizuje się więc w dwóch dziedzinach, a prowadzone przez niego media społecznościowe cieszą się dużą popularnością. Ten indywidualizm przez wielkie "I" objawił się też ostatnio poprzez przyrządzenie na wizji wyjątkowych schabowych.

Obrazek
Według kucharz dobry schabowy potrzebuje czosnku - Pyszności; foto: Canva

Według tego youtubera, komika i kucharza (prawdziwy człowiek renesansu!) schabowy namaczany w mleku jest dobry — ale jeszcze niewystarczająco. Kucharz Maciej twierdzi, że należy dodać do tego jeszcze natarcie mięsa pastą czosnkową. Dopiero wtedy schabowy osiągnie najwyższe noty za smak. I, oczywiście, za styl! A konkurencja jest przecież duża, bo — jak to mówi nasz bohater — rozbijanie kotletów to "dźwięk każdej niedzieli w bloku".

Kotlet schabowy według Kucharza Macieja

Składniki:

  • 300 g schabu środkowego,
  • 1 cebula,
  • mleko,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • mąka,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. 300 gramów schabu środkowego stanowi jeden, gruby kawałek mięsa. Najpierw przekrój go na pół, a następnie przykryj folią spożywczą. Rozbij mięso z obu stron, uważając jednak, by nie było zbyt cienkie: według Macieja optymalna grubość kotletów po rozbiciu to około 5 mm.
  2. Cebule obierz i pokrój w piórka. Przełóż do naczynia z kotletami, dodaj nieco soli i pieprzu, i całość zalej mlekiem. Wstaw do lodówki na całą noc.
  3. Po tym czasie wyjmij kotlety z chłodziarki. Osusz je, dopraw raz jeszcze solą i pieprzem.
  4. Ząbki czosnku obierz, pokrój, dodaj do nich szczyptę soli, a następnie całość utrzyj na pastę — Kucharz Maciej zrobił to przy pomocy noża. Tak przygotowanym produktem natrzyj kotlety.
  5. Czas na klasykę. Schabowy najpierw powinien trafić do mąki, a następnie do rozkłóconych jajek, aż w końcu do bułki tartej. Kiedy będzie już w panierce, usmaż go z obu stron na rozgrzanym oleju. Nie zapomnij na koniec odsączyć go z tłuszczu ręcznikiem papierowym. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje