To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna

Latem sięgamy po lekkie i orzeźwiające dodatki do obiadu. Mizeria to jeden z nich: prosty, klasyczny, uwielbiany niemalże przez każdego. A mimo to łatwo go zepsuć i nie każdy wie, dlaczego zamienia się w mało apetyczną breję.

Wychodzi ci wodnista mizeria? Popełniasz jeden błądWychodzi ci wodnista mizeria? Popełniasz jeden błąd
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Mizeria ma być chrupiąca i orzeźwiająca, a nie lejąca i bez smaku. Tymczasem wiele osób nie wie, że to nie kwestia proporcji czy śmietany, ale jednego prostego etapu, który bywa pomijany. W efekcie powstaje coś, co zasłużenie nosi miano "wodnistej mizerii". Jak tego uniknąć?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę

Czemu za każdym razem wychodzi wodnista mizeria?

No cóż, winne jest tutaj warzywo, a raczej to, czego... z nim nie robisz. Ogórek składa się w ponad 90 proc. z wody. To fakt, który staje się problemem, kiedy pokrojone plastry zaczynają puszczać soki tuż po kontakcie ze śmietaną czy jogurtem. I to właśnie ten moment decyduje, czy mizeria będzie miała dobrą konsystencję, czy zamieni się w breję.

Największy błąd? Pomijanie momentu odsączania. Wystarczy jednak kilka minut cierpliwości i odrobina soli, by wszystko poszło w dobrą stronę. I nie chodzi tu tylko o smak, bo źle przygotowana mizeria wygląda kiepsko i nie zachęca do jedzenia.

A jakie znaczenie ma sól? To właśnie ona sprawia, że ogórki puszczają nadmiar wody jeszcze przed połączeniem z sosem śmietanowym. Dzięki temu całość nie rozwodni się po kilku minutach, a ogórki zachowają chrupkość. Pominięcie tego kroku to najczęstszy błąd, przez który zamiast lekkiej i orzeźwiającej sałatki ląduje na talerzu rozwodniona ciapa.

Zrób dodatek do obiadu w ten sposób, a wodnista mizeria będzie już przeszłością

Składniki:

  • 2-3 ogórki,
  • 150 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i obierz. Pokrój w cienkie plasterki – najlepiej mandoliną lub ostrym nożem.
  2. Przełóż je do miski i lekko posól (ok. pół łyżeczki soli na 2-3 ogórki).
  3. Odstaw na minimum 10 minut, a ogórki w tym czasie puszczą wodę.
  4. Odlej płyn lub lekko odciśnij ogórki – to kluczowy moment!
  5. Dopiero teraz dodaj śmietanę, koperek, pieprz, ewentualnie drobno posiekany czosnek. Wymieszaj delikatnie, nie rozgniatając warzyw.

Dzięki tej metodzie przyrządzania mizeria zachowuje swoją strukturę, smak i wygląd. Sos pozostaje kremowy, ogórki chrupiące, a całość naprawdę orzeźwiająca.

Mizeria w wersji fit również może być smaczna

Choć wersja na śmietanie to klasyka, wiele osób sięga po lżejsze alternatywy. Jogurt naturalny, kefir czy nawet wegańska śmietanka świetnie się sprawdzają. Musisz tylko uważać, by nie wyszła ci wodnista mizeria.

Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić smak, dodaj:

  • kilka kropel soku z cytryny lub octu jabłkowego,
  • świeży koper siekany tuż przed podaniem,
  • ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku.

Dlaczego warto jeść mizerię?

Ogórek to niskokaloryczne warzywo idealne na lato. Dobrze smakuje, orzeźwia oraz:

  • zawiera witaminy C, A, K i z grupy B,
  • nawadnia organizm – szczególnie w upalne dni,
  • dostarcza potasu, magnezu, wapnia i cynku,
  • ma niski indeks glikemiczny.

Dzięki temu mizeria jest nie tylko pysznym, ale i wartościowym dodatkiem do obiadu. Dobrze przygotowana podkręca smak dania, dodaje lekkości, a przy tym nie obciąża żołądka. I właśnie o to chodzi w dobrym jedzeniu.

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu