PoradyTo są najbardziej niebezpieczne pasożyty. Znajdziesz je w mięsie, którym często się zajadasz

To są najbardziej niebezpieczne pasożyty. Znajdziesz je w mięsie, którym często się zajadasz

Surowe mięso
Surowe mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
29.10.2023 14:31

Według WHO w mięsie znajdziemy najróżniejsze pasożyty. Przez to możemy połknąć glistę ludzką, tasiemca lub włośnia krętego. Jeśli nie będziemy uważać i odpowiednio przygotowywać mięsa, istnieje duże prawdopodobieństwo, że zarazimy się też toksoplazmozą. Trzeba przyznać, że mięso nie jest dla nas bezpieczne.

W żywności znajdziemy wiele pasożytów, musimy też uważać na glebę i wiele innych rzeczy. Wiemy, że mięso przed przygotowaniem warto umyć, by opłukać je z ewentualnych larw i jajeczek. Nie możemy zapomnieć również o odpowiedniej temperaturze przygotowania. Jeśli o to nie zadbamy, możemy nabawić się różnych chorób, które są w stanie doprowadzić do wyniszczenia organizmu, a w konsekwencji do śmierci. Przed tym ostrzegają lekarze chorób wewnętrznych i zakaźnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięso nie jest bezpieczne. Znajdziemy w nich różne pasożyty

WHO zwraca szczególną uwagę na włosień kręty, który jest bezpośrednią przyczyną zachorowania na włośnicę. W pierwszej połowie roku w Polsce zdiagnozowano 12 przypadków (w zeszłym roku nie było żadnego). Pasożytem zarazić się możemy, jeśli zjemy niedogotowane lub niedopieczone mięso ze świni i dzika z larwami. Szybko zaczną rozwijać się w jelicie cienkim. Po kilku dniach larwy osiągają dorosłą formę i szukają miejsca w mięśniach.

Niebezpieczna jest także włosogłówka ludzka (Trichuris trichiura). Jeśli zauważysz u siebie częste zawroty głowy, brak apetytu, osłabienie, bezsenność oraz stany nerwicowe, możesz być zarażony tym pasożytem.


W mięsie znajdziemy też wiele innych pasożytów, jak Giardia Lambilia (wywołujące giardiozę, która prowadzi na przykład do silnej anemii z powodu niedoboru żelaza), Blastocystis, Tasiemiec, czy Toxoplasma gondii. Zazwyczaj przyczyną zarażenia się jest zjedzenie surowego lub niedogotowanego mięsa z larwami. Z wymienionych najczęściej organizm ludzki atakują tasiemce. Toksoplazmoza zaś jest niezwykle niebezpieczna dla kobiet w ciąży i ich nienarodzonych dzieci.

Mięso
Mięso© Adobe Stock

Aby uniknąć zakażenia, musimy dokładnie myć owoce i warzywa, a także pilnować, by mięso dobrze się ugotowało i upiekło. Nie możemy zapomnieć pod żadnym pozorem o myciu rąk. Jeśli mamy zwierzęta, powinniśmy regularnie je odrobaczać, gdyż one też mogą nas zarazić.

Jakie są objawy zakażenia?

Najczęściej pojawiają się:

  • biegunka,
  • wymioty,
  • brak apetytu,
  • zaparcia,
  • problemy skórne, alergia i wysypka,
  • osłabienie,
  • zmęczenie,
  • zgaga,
  • psujące się zęby,
  • przewlekłe bóle brzucha,
  • nieświeży oddech,
  • bóle mięśni i stawów,
  • częste przeziębienia,
  • nerwowość,
  • bezsenność.

Jeśli zauważymy u siebie powyższe objawy, powinniśmy udać się do lekarza, by przeprowadził odpowiednią diagnostykę. Choroby wywołane pasożytami leczy się specjalnymi lekami i antybiotykami, które muszą być wdrożone jak najszybciej. Musimy też przeprowadzić odpowiednią detoksykację organizmu.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także