Trzymasz koperek w pudełku po lodach? Możesz sobie zaszkodzić
Koperek w pudełkach po lodach to klasyk w wielu polskich domach. Okazuje się jednak, że to niejedyny sposób na to, aby zachować jego smak na jesień i zimę.
23.06.2023 06:30
Koper ogrodowy, często nazywany koperkiem, jest obecnie dostępny przez cały rok w supermarketach. Niestety, smak hodowanej w szklarni zieleniny nijak ma się do aromatu gałązek z ogrodu. Nic więc dziwnego, że latem przygotowujemy zapasy, po które chętnie sięgamy zimą. Od lat jedną z najpopularniejszych metod na przechowywanie koperku było jego mrożenie. I to nie w przypadkowym pojemniku, a w pudełku po lodach. Spowodowało to na pewno wiele smutnych rozczarowań na twarzach dzieci, ale zdecydowanie trzeba pochwalić nasze babcie i mamy za kuchnię w stylu "zero waste" przed tym, jak stało się to modne.
Koperek to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera różnorodne składniki odżywcze, w tym witaminy z grupy B (takie jak tiamina, biotyna, ryboflawina i kobalamina), a także witaminy A, D, E i K. Jest również świetnym źródłem witaminy C, poprawiającej odporność naszego organizmu. Koper ma również dobry wpływ na pracę naszego układu pokarmowego.
Zobacz także
Jak przechowywać koperek?
Okazuje się jednak, że nie jest to jedyny i najlepszy sposób. Aby lepiej zakonserwować smak i aromat i nie zajmować tym samym miejsca w zamrażarce (a umówmy się, zawsze jest go za mało), wystarczy sięgnąć po najlepszy, naturalny konserwant — sól. Na 250 gramów koperku potrzebnych będzie około 100 gramów soli kuchennej. K
oper należy na początek dokładnie umyć i rozłożyć na ręczniku papierowym, aby wysechł. Następnie usuwamy grube łodygi i siekamy pozostałą część przy pomocy noża. Przygotowujemy słoiczek. Na początku, do słoiczka wkładamy warstwę koperku i ugniatamy go drewnianym tłuczkiem. Następnie posypujemy go dość grubą warstwą soli kamiennej do przetworów. Warstwy powtarzamy naprzemiennie, kończąc warstwą soli. Słoiczek zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Będzie nadawał się do jedzenia nawet kilka miesięcy.
Świeże zioła w lodówce
Jeśli chcesz, aby świeży koperek przetrwał dłużej w lodówce, to tutaj również przyda się słoik. Wystarczy obciąć korzonki i łodygi, a resztę koperku włożyć do słoika, dokładnie zakręcić i umieścić w lodówce. Ważne jest, aby absolutnie nie było wody, więc dobrze osusz umyty koperek. W przeciwnym wypadku po prostu zgnije i nici z pysznego dodatku do młodych ziemniaczków. Tak przechowywany koperek może stracić nieco swojej jędrności, ale smakiem będziesz mógł cieszyć się nawet przez dwa tygodnie.