Tych grzybów prawie nikt nie zbiera, a ja wróciłam z lasu z pełnym koszem. Inni grzybiarze pukali się w czoło

Sezon na grzybobranie powoli się rozkręca. Chociaż z darami lasu kojarzą nam się przede wszystkim podgrzybki, kurki i borowiki, to warto zwrócić uwagę również na kolczaki obłączaste. Grzybiarze donoszą, że jest ich prawdziwy urodzaj.

Kolczak obłączasty- PysznościKolczak obłączasty- Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Grzybobranie to świetny sposób nie tylko na dopieszczenie swoich kubków smakowych darami lasu, ale również na relaks na świeżym powietrzu. Wczesna jesień to idealny czas, aby ubrać wysokie buty, zabrać koszyk, nożyk i pójść na grzyby. Szukając borowików i podgrzybków, warto zwrócić uwagę również na inne, jadalne gatunki. Nieco w cieniu podobnych do nich kurek rosną kolczaki obłączaste. Nie omijaj ich podczas spaceru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Otul schab ciastem francuskim ze smacznym dodatkiem. Efekt zachwyci każdego

Kolczak obłączasty - jak wygląda?

Charakteryzuje się kapeluszem o gładkiej, pozbawionej delikatnego meszku powierzchni, która tylko czasami delikatnie pokryta jest białawym, kremowym, żółtawym lub bladopomarańczowym nalotem. Bezpośrednio pod kapeluszem znajdują się kolce o maksymalnej długości 6 mm. U dorosłych okazów są one zaokrąglone i stożkowate, natomiast u starszych osobników są spłaszczone i łatwo można je oderwać.

Kapelusz kolczaka obłączastego osiąga średnicę między 4 a 15 centymetrów. Jest twardy, ale jednocześnie kruchy. Na początku ma kształt wypukły, później staje się płaski z wygiętym brzegiem. Jego kolor może zmieniać się od jasnopłowej, przez kremowoochrową, aż po pomarańczową.

Kolczak obłączasty w lesie- Pyszności
Kolczak obłączasty w lesie- Pyszności © Canva

Kolce na początku są krótkie i mają bladożółte zabarwienie, ale z czasem osiągają długość do 6 mm i przyjmują podobny kolor do kapelusza. Trzon może osiągać długość do 7 cm i grubość od 1 do 4 cm. Jest rzadko umieszczony centralnie i ma cylindryczny, rozszerzając się ku dołowi kształt. Jego kolor to zazwyczaj biały lub kremowożółty, czasami z rdzawymi plamami.

Pamiętaj - zbieraj tylko te grzyby, co do których masz 100 proc. pewność, że są jadalne.

Jak wykorzystać kolczaka w swojej kuchni?

Kolczak obłączasty jest grzybem jadalnym o delikatnie orzechowym smaku i chrupiącej konsystencji. Porównuje się go do popularnych kurek, jednak ma nad nimi pewną przewagę - rzadko bywa robaczywy.

Nadaje się do suszenia, konserwowania, smażenia, duszenia i gotowania. Świetnie smakuje również zamarynowany w occie, z dodatkiem liści laurowych, ziaren pieprzu, ziela angielskiego oraz ostrej papryki. Możesz wykorzystać go także do przygotowania sosu na bazie śmietany lub bulionu. Śmiało możesz go również suszyć oraz mrozić, dzięki czemu nawet poza sezonem przypomnisz sobie smak lasu.

Kolczak obłączasty- Pyszności
Kolczak obłączasty- Pyszności © Licencjodawca

A gdzie go znaleźć? Nie jest to grzyb specjalnie wybredny, bo rośnie w większości rodzajów lasów. W szczególności upodobał sobie gleby o dużej zawartości wapnia. Gdy znajdziesz jednego, podnieść głowę i dokładnie się rozejrzyj- kolczak obłączasty rośnie w gromadach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu