Tych grzybów prawie nikt nie zbiera, a ja wróciłam z lasu z pełnym koszem. Inni grzybiarze pukali się w czoło

Sezon na grzybobranie powoli się rozkręca. Chociaż z darami lasu kojarzą nam się przede wszystkim podgrzybki, kurki i borowiki, to warto zwrócić uwagę również na kolczaki obłączaste. Grzybiarze donoszą, że jest ich prawdziwy urodzaj.

Kolczak obłączasty- PysznościKolczak obłączasty- Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Grzybobranie to świetny sposób nie tylko na dopieszczenie swoich kubków smakowych darami lasu, ale również na relaks na świeżym powietrzu. Wczesna jesień to idealny czas, aby ubrać wysokie buty, zabrać koszyk, nożyk i pójść na grzyby. Szukając borowików i podgrzybków, warto zwrócić uwagę również na inne, jadalne gatunki. Nieco w cieniu podobnych do nich kurek rosną kolczaki obłączaste. Nie omijaj ich podczas spaceru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Otul schab ciastem francuskim ze smacznym dodatkiem. Efekt zachwyci każdego

Kolczak obłączasty - jak wygląda?

Charakteryzuje się kapeluszem o gładkiej, pozbawionej delikatnego meszku powierzchni, która tylko czasami delikatnie pokryta jest białawym, kremowym, żółtawym lub bladopomarańczowym nalotem. Bezpośrednio pod kapeluszem znajdują się kolce o maksymalnej długości 6 mm. U dorosłych okazów są one zaokrąglone i stożkowate, natomiast u starszych osobników są spłaszczone i łatwo można je oderwać.

Kapelusz kolczaka obłączastego osiąga średnicę między 4 a 15 centymetrów. Jest twardy, ale jednocześnie kruchy. Na początku ma kształt wypukły, później staje się płaski z wygiętym brzegiem. Jego kolor może zmieniać się od jasnopłowej, przez kremowoochrową, aż po pomarańczową.

Kolczak obłączasty w lesie- Pyszności
Kolczak obłączasty w lesie- Pyszności © Canva

Kolce na początku są krótkie i mają bladożółte zabarwienie, ale z czasem osiągają długość do 6 mm i przyjmują podobny kolor do kapelusza. Trzon może osiągać długość do 7 cm i grubość od 1 do 4 cm. Jest rzadko umieszczony centralnie i ma cylindryczny, rozszerzając się ku dołowi kształt. Jego kolor to zazwyczaj biały lub kremowożółty, czasami z rdzawymi plamami.

Pamiętaj - zbieraj tylko te grzyby, co do których masz 100 proc. pewność, że są jadalne.

Jak wykorzystać kolczaka w swojej kuchni?

Kolczak obłączasty jest grzybem jadalnym o delikatnie orzechowym smaku i chrupiącej konsystencji. Porównuje się go do popularnych kurek, jednak ma nad nimi pewną przewagę - rzadko bywa robaczywy.

Nadaje się do suszenia, konserwowania, smażenia, duszenia i gotowania. Świetnie smakuje również zamarynowany w occie, z dodatkiem liści laurowych, ziaren pieprzu, ziela angielskiego oraz ostrej papryki. Możesz wykorzystać go także do przygotowania sosu na bazie śmietany lub bulionu. Śmiało możesz go również suszyć oraz mrozić, dzięki czemu nawet poza sezonem przypomnisz sobie smak lasu.

Kolczak obłączasty- Pyszności
Kolczak obłączasty- Pyszności © Licencjodawca

A gdzie go znaleźć? Nie jest to grzyb specjalnie wybredny, bo rośnie w większości rodzajów lasów. W szczególności upodobał sobie gleby o dużej zawartości wapnia. Gdy znajdziesz jednego, podnieść głowę i dokładnie się rozejrzyj- kolczak obłączasty rośnie w gromadach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości