NewsyJakie pokarmy święcą Ukraińcy? Zawartość ich koszyków wielkanocnych nieco różni się od naszych

Jakie pokarmy święcą Ukraińcy? Zawartość ich koszyków wielkanocnych nieco różni się od naszych

Ukraiński koszyczek wielkanocny - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Ukraiński koszyczek wielkanocny - Pyszności; Fot. Adobe Stock
08.04.2023 06:40, aktualizacja: 08.04.2023 09:53

Ukraiński koszyczek wielkanocny różni się od polskiego, ale przyznać trzeba jednak, że zdecydowanie więcej niż różnic jest podobieństw pomiędzy obydwoma. Poznaj tradycję koszyczka wielkanocnego u wyznawców prawosławia. Co zwykle się w nim znajduje? Jakie znaczenie mają poszczególne produkty?

Koszyczek wielkanocny to nieodłączny element świątecznego stołu na Ukrainie. Jest to tradycyjny zwyczaj, który symbolizuje radość z powrotu wiosny oraz zwycięstwo życia nad śmiercią. Koszyczek, który w obrządku prawosławnym święci się w Niedzielę Wielkanocną, zawiera wiele produktów, które mają swoje symboliczne znaczenie. Każdy z nich reprezentuje coś ważnego, przynosi szczęście i pomyślność w nadchodzącym roku.

Ukraiński koszyczek wielkanocny

Koszyczek wielkanocny na Ukrainie to ważny element świątecznego stołu. Zawiera on różne produkty, które symbolizują życie, radość i obfitość, a także odnoszą się do tradycji i zwyczajów kulturowych. Na próżno szukać w nim czekoladowych jajeczek czy zająców. Trafiają tam inne słodkości, przede wszystkim paska(kulicz) - czyli drożdżowa baba z rodzynkami.

Ponadto, ukraiński koszyczek wielkanocny zawiera:

  • pisanki - symbolizują życie i odrodzenie,
  • chleb lub babkę - symbolizują zdrowie i obfitość,
  • kiełbasę lub szynkę - symbolizują dobrobyt i jedność rodzin,
  • chrzan - symbolizuje moc i siłę,
  • sól - symbolizuje trwałość i wytrwałość,
  • zelen (świeży szczypiorek) - symbolizuje odnowę i wiosnę.

Wszystkie produkty w koszyczku są starannie ułożone na lnianym obrusie i pokryte białą serwetką, a następnie zabierane do kościoła na poświęcenie. Do koszyczka wielkanocnego w Ukrainie zwykle wkłada się również świeczki. Święcenie pokarmów w Kościele prawosławnym ma miejsce w Niedzielę Wielkanocną. Po powrocie do domu koszyczek jest otwierany, a jego zawartość spożywana podczas świątecznego śniadania.

Ukraiński koszyczek wielkanocny - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Ukraiński koszyczek wielkanocny - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Śniadanie wielkanocne u wyznawców prawosławia

Na świątecznym stole podczas niedzielnego śniadania, zarówno w tradycji katolickiej, jak i prawosławnej, nie może zabraknąć koszyczka wielkanocnego z poświęconymi produktami. Ukraińskie śniadanie wielkanocne nie obędzie się bez paschy, babki, borszczu, kiełbasy, jajek, chleba, chrzanu i serów. Ponadto, w obrządku prawosławnym na śniadanie w Wielkanoc spożywa się sałatkę zwana święconką, zrobioną z pokrojonych mięs: kiełbasy, szynki, wędzonego boczku z dodatkiem jajek na twardo i świeżo tartego chrzanu, całość zwykle skrapia się octem.

Pisanki u wyznawców prawosławia są dość charakterystyczne - mają czerwony kolor. Nawiązują tym samym do rzymskiego cesarza Tyberiusza. Ten, chcąc powstrzymać głoszenie Ewangelii przez Marię Magdalenę, powiedzieć miał, że prędzej uwierzy, że białe jajko zamieni się w czerwone, niż w zmartwychwstanie zmarłych. Cesarz musiał więc zmienić zdanie, a nawet przyjął chrzest. Czerwień symbolizuje też krew Jezusa przelaną za grzechy, miłosierdzie oraz nadzieję.

Co włożyć koszyczka wielkanocnego? Teraz nie popełnisz żadnego błędu: 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także