Jakie pokarmy święcą Ukraińcy? Zawartość ich koszyków wielkanocnych nieco różni się od naszych

Ukraiński koszyczek wielkanocny różni się od polskiego, ale przyznać trzeba jednak, że zdecydowanie więcej niż różnic jest podobieństw pomiędzy obydwoma. Poznaj tradycję koszyczka wielkanocnego u wyznawców prawosławia. Co zwykle się w nim znajduje? Jakie znaczenie mają poszczególne produkty?

ObrazekUkraiński koszyczek wielkanocny - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Koszyczek wielkanocny to nieodłączny element świątecznego stołu na Ukrainie. Jest to tradycyjny zwyczaj, który symbolizuje radość z powrotu wiosny oraz zwycięstwo życia nad śmiercią. Koszyczek, który w obrządku prawosławnym święci się w Niedzielę Wielkanocną, zawiera wiele produktów, które mają swoje symboliczne znaczenie. Każdy z nich reprezentuje coś ważnego, przynosi szczęście i pomyślność w nadchodzącym roku.

Ukraiński koszyczek wielkanocny

Koszyczek wielkanocny na Ukrainie to ważny element świątecznego stołu. Zawiera on różne produkty, które symbolizują życie, radość i obfitość, a także odnoszą się do tradycji i zwyczajów kulturowych. Na próżno szukać w nim czekoladowych jajeczek czy zająców. Trafiają tam inne słodkości, przede wszystkim paska(kulicz) - czyli drożdżowa baba z rodzynkami.

Ponadto, ukraiński koszyczek wielkanocny zawiera:

  • pisanki - symbolizują życie i odrodzenie,
  • chleb lub babkę - symbolizują zdrowie i obfitość,
  • kiełbasę lub szynkę - symbolizują dobrobyt i jedność rodzin,
  • chrzan - symbolizuje moc i siłę,
  • sól - symbolizuje trwałość i wytrwałość,
  • zelen (świeży szczypiorek) - symbolizuje odnowę i wiosnę.

Wszystkie produkty w koszyczku są starannie ułożone na lnianym obrusie i pokryte białą serwetką, a następnie zabierane do kościoła na poświęcenie. Do koszyczka wielkanocnego w Ukrainie zwykle wkłada się również świeczki. Święcenie pokarmów w Kościele prawosławnym ma miejsce w Niedzielę Wielkanocną. Po powrocie do domu koszyczek jest otwierany, a jego zawartość spożywana podczas świątecznego śniadania.

Obrazek
Ukraiński koszyczek wielkanocny - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Śniadanie wielkanocne u wyznawców prawosławia

Na świątecznym stole podczas niedzielnego śniadania, zarówno w tradycji katolickiej, jak i prawosławnej, nie może zabraknąć koszyczka wielkanocnego z poświęconymi produktami. Ukraińskie śniadanie wielkanocne nie obędzie się bez paschy, babki, borszczu, kiełbasy, jajek, chleba, chrzanu i serów. Ponadto, w obrządku prawosławnym na śniadanie w Wielkanoc spożywa się sałatkę zwana święconką, zrobioną z pokrojonych mięs: kiełbasy, szynki, wędzonego boczku z dodatkiem jajek na twardo i świeżo tartego chrzanu, całość zwykle skrapia się octem.

Pisanki u wyznawców prawosławia są dość charakterystyczne - mają czerwony kolor. Nawiązują tym samym do rzymskiego cesarza Tyberiusza. Ten, chcąc powstrzymać głoszenie Ewangelii przez Marię Magdalenę, powiedzieć miał, że prędzej uwierzy, że białe jajko zamieni się w czerwone, niż w zmartwychwstanie zmarłych. Cesarz musiał więc zmienić zdanie, a nawet przyjął chrzest. Czerwień symbolizuje też krew Jezusa przelaną za grzechy, miłosierdzie oraz nadzieję.

Co włożyć koszyczka wielkanocnego? Teraz nie popełnisz żadnego błędu: 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej