Umieść na patelni i smaż na nim kotlety mielone. Będą smaczne jak u babci

Idealne kotlety mielone, soczyste i z chrupiącą skórką to specjalność naszych babć. Jak odtworzyć stare przepisy, by potrawy choć odrobinę przypominały te, które pamiętamy z dzieciństwa? W przypadku mielonych sprawa jest łatwiejsza, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy, że wrzucimy na patelnię zapomniany już, ale wciąż dostępny w sklepach produkt.

ObrazekNa czym smażyć kotlety mielone? - Pyszności; Fot. Pixabay

Na czym usmażyć kotlety mielone, by smakowały jak u babci? Delikatne, miękkie i soczyste mielone to punkt honoru wielu gospodyń. Kombinacji i trików, które mają ulepszyć ten tradycyjny specjał, znajdziemy od groma. Warto jednak przypomnieć o starej zasadzie naszych babć. Chrupiąca skórka i delikatne wnętrze kotletów były zasługą smalcu. To produkt tani jak barszcz, ale już nieco zapomniany. Czy słusznie?

Na czym smażyć kotlety mielone?

Tradycyjna kuchnia polska nie stroniła od potraw tłustych i ciężkich. Najczęściej smażono na smalcu i technika ta zaczyna wracać do łask. Według wielu kucharzy tak przygotowane potrawy lepiej smakują i są bardziej chrupiące. Dlatego też warto spróbować kotletów mielonych smażonych na smalcu. Co więcej, smalec to tłuszcz o największych kryształach, dzięki czemu nadaje wypiekom puszystości i kruchości.

Ponadto, smalec ma wysoką temperaturę dymienia. To niezwykle istotna kwestia - temperatura dymienia to moment, w którym dany tłuszcz zaczyna się palić i wydzielać substancje rakotwórcze, dym i nieprzyjemny zapach (co wpływa negatywnie na smak i walory zdrowotne dania). Tak więc im wyższa temperatura dymienia, tym tłuszcz jest stabilniejszy podczas podgrzewania. Smalec idealnie nadaje się do smażenia, gdyż ma wysoką temperaturę dymienia - ok. 220 stopni.

Obrazek
Kotlety mielone będą chrupiące i soczyste, jeśli zostaną usmażone na smalcu - Pyszności; Fot. Pixabay

Smalec - nie taki diabeł straszny

Co warto wiedzieć o smalcu? Na temat jego szkodliwości powiedziano już mnóstwo rzeczy. Nie uważamy, że powinien być jedzony garściami codziennie. Jednakże to, co warto wskazać, to fakt, że smalec ma niższą zawartość tłuszczów nasyconych niż inne tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (jak masło czy łój). Charakteryzuje się też większą zawartością zdrowych jednonienasyconych tłuszczów, za które ceniona jest np. oliwa z oliwek.

Co ciekawe, w maśle 32 proc. stanowią zdrowe tłuszcze, podczas gdy w smalcu ilość ta wynosi 50 proc., a w oleju kokosowym... 6 proc. Dodatkowo, smalec w naturalnej postaci jest wony od niezdrowych tłuszczów trans. Kolejną zaletą tego tłuszczu jest to, że stanowi jedno z najbogatszych naturalnych źródeł spożywczych witaminy D.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej