Unikasz, bo jest tłuste i ma dużo kalorii? Dietetyczka tłumaczy, dlaczego to błąd
Awokado dołączyło do zaszczytnego grona "superfood". Obfituje w wiele cennych witamin i minerałów, w tym kwas omega-3, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy organizmu. Mimo to, wiele osób go unika, z uwagi na wysoką kaloryczność.
Wbrew obiegowej opinii, awokado to owoc, choć ani wygląd, ani smak na to nie wskazuje. W przeciągu ostatnich kilku lat stało się bardzo popularne. Trudno się temu dziwić. Owoc obfituje w witaminę A, C, E, K, kwas foliowy, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, a także we wszystkie kwasy z grupy omega.
Awokado często nazywane jest "masłem bogów", ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, a także maślaną konsystencję. To najbardziej kaloryczny owoc na świecie, bowiem w 100 g znajduje się aż 160 kcal, a przeciętne awokado waży ok. 250 gramów. Mimo to warto jeść je jak najczęściej, nawet jeśli jest się na diecie odchudzającej. Dlaczego? Wyjaśniamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka
Czy awokado jest tuczące?
Mimo licznych witamin i wysokiej zawartości cennych kwasów z grupy omega, wiele osób unika awokado ze względu na wysoką kaloryczność. Kat Benson, dyplomowana dietetyczka w rozmowie z serwisem Aberdeen News wyjaśniła, dlaczego każdy z nas powinien włączyć ten wyjątkowy owoc do swojej diety. "Poza witaminami, awokado jest też wspaniałym źródłem błonnika. Połowa średniej wielkości awokado zawiera aż 5 g błonnika, który wchłania się jeszcze lepiej dzięki wysokiemu stężeniu witaminy A, C, E i K" - tłumaczy dietetyczka.
Mimo swojej kaloryczności warto włączyć je do swojej diety w trakcie odchudzania. Badania przeprowadzone przez naukowców z Loma Linda University wykazały, że osoby, które jadły awokado przynajmniej raz dziennie, czuły się syte znacznie dłużej i nie odczuwały przy tym potrzeby podjadania pomiędzy posiłkami.
Jak przemycić awokado do diety?
Awokado ma specyficzny smak. Jest lekko orzechowe i praktycznie bezwonne. Konsystencja dojrzałego awokado przypomina miękkie masło. Dlatego też wiele osób traktuje je jako zamiennik śmietankowego smarowidła. Owoc doskonale komponuje się z jajkami, warzywami, a także z mięsem. Równie dobrze smakuje jako dodatek do owsianki (także tej słodkiej), owocowych smoothie czy słodkich placuszków. Wymieszany z kakao i odrobiną miodu, stanowi zdrowy zamiennik Nutelli.