W kubku z herbatą jest dziwny nalot? Większość nie wie, co oznacza
Zostawiasz kubek z herbatą na kilka minut, wracasz i widzisz brzydki nalot? Taki scenariusz przytrafia się nie tylko tobie. To naturalna reakcja, która wynika z właściwości herbaty, więc nie ma powodu do obaw. Nalot nie jest szkodliwy, ale jeśli chcesz go uniknąć, możesz wypróbować 3 praktyczne wskazówki.
Każde pozostawienie herbaty w kubku po zaparzeniu na kilka minut może prowadzić do pojawienia się nieestetycznego nalotu. Źródłem tego zjawiska jest reakcja chemiczna pomiędzy obecnymi w herbacie szczawianami a wapniem z wody. To ona prowadzi do pojawienia się charakterystycznego kożuszka na powierzchni gorącego napoju. Zjawisko to, choć wizualnie nieatrakcyjne, nie jest szkodliwe dla zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z zielonej herbaty robię krem do bezy. Pavlova zajadałaby z zachwytem
Nalot na herbacie na obecność polifenoli
Niektórzy badacze wskazują, że nalot ten może być efektem obecności polifenoli w liściach herbaty. Są takie teorie, że im więcej polifenoli, tym większe ryzyko powstania nalotu. Jednak paradoksalnie, ilość polifenoli świadczy o wysokiej jakości herbaty, ponieważ są to związki antyoksydacyjne korzystne dla zdrowia.
Najwięcej polifenoli zawierają zielona i biała herbata, które są poddawane minimalnej obróbce. Nieco mniej jest ich w herbacie czarnej, ponieważ giną one w procesie utleniania liści. Dużą ilość polifenoli zawiera chińska fermentowana hebrata pu-erh, która dodatkowo może pomóc ci w odchudzaniu.
Jak uniknąć nalotu na herbacie?
Możesz uniknąć niechcianego osadu, filtrując wodę przed zagotowaniem. Za nalot odpowiada obecność dużej ilości wapnia, który występuje w tzw. twardej wodzie. W tym przypadku filtrowanie jest skutecznym rozwiązaniem. Do zaparzania herbaty możesz używać także wody źródlanej, co również zmniejsza szanse na powstanie nalotu.
Twarda woda ma wpływ nie tylko na wygląd herbaty, ale także na jej smak. Dlatego warto zastanowić się nad zmianą nawyków. Woda źródlana lub przefiltrowana sprawi, że napój będzie bardziej delikatny, a jego aromat o wiele pełniejszy.