W lasach już wysypało grzybami. W jednym regionie Polski jest ich najwięcej

Grzybobranie to jeden z ulubionych "sportów" Polaków. Za koszyki łapie coraz więcej osób. Nawet młodzi chętniej wybierają się do lasu z nadzieją na duże zbiory. Okazuje się, że wcale nie trzeba długo czekać. W polskich lasach zaczęły pojawiać się grzyby. W tym jednym regionie mamy jednak do czynienia z prawdziwym wysypem! Gdzie warto wybrać się na grzyby? Podpowiadamy.

Kosz z grzybami. Fot. AdobeStockKosz z grzybami. Fot. AdobeStock

Gdzie są grzyby? W niektórych regionach jest ich więcej, niż moglibyśmy się spodziewać. W maju warto szukać w lasach takich gatunków jak boczniaki, borowiki, czarki, drobnołuszczaki, a także koźlarze, maślaki, czy smardze. Z każdego z nich można wyczarować ogrom przepysznych dań. Gdzie zatem szukać grzybów? Ten region jest rajem dla grzybiarzy.

Gdzie na grzyby? Z podkarpackich lasów wrócisz z pełnymi koszami

Prawdziwy wysyp grzybów opanował Podkarpacie. Nadleśnictwo Ustrzyki Dolne poinformowało na Facebooku, że w lasach pojawiło się już wiele interesujących okazów. Nie pozostaje zatem nic innego, jak wzięcie koszyka i wyruszenie na grzyby.

Wszystkie grzybiarki i grzybiarze - zaczęło się!!! Obiekty wywołujące przyśpieszenie oddechu, szybsze bicie serca i… szaleństwo w zachowaniu. Aromatyczny obiekt pożądania… PIERWSZY!!! BOROWIK CEGLASTOPORY vel podciesz, lub krasnoborowik - został odnaleziony w ustrzyckich lasach

- czytamy na Facebooku Nadleśnictwa Ustrzyków Dolnych.

Sezon na grzyby 2023 wystartował przed czasem. Wiele osób chwali się zbiorami

Wielu grzybiarzy z Podkarpacia chwali się swoimi zbiorami w mediach społecznościowych. Oprócz popularnych grzybów można natrafić również na wyjątkowe okazy. Jeden z pracowników postanowił podzielić się swoim znaleziskiem z internautami.

Kolejna ciekawostka z królestwa grzybów. Swoją drogą… dość spora. Mowa o Czasznicy oczkowatej (Bovistella utriformis). Grzyb jadalny (suszony lub smażony). Spożywać można biały „miąższ” dopóki nie ściemnieje. Zewnętrznej skóry nie jada. Zbadano, że Czasznica zawiera wiele substancji o działaniu antybakteryjnym, działających na szczepy bakterii jak np. salmonelli, coli, gronkowca złocistego i innych. Pewnie też dlatego wysuszone owocniki były kiedyś używane do odymiania pszczół w ulach

- czytamy na Facebooku.

Jak dodaje Nadleśnictwo, to szczególnie wyjątkowy okaz, ponieważ najczęściej spotykany jest w Ameryce Północnej, Azji oraz w Afryce.

Wybrane dla Ciebie

Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend