W żadnej piekarni nie kupisz takich bułeczek. Są pulchne i napakowane bakaliami

Pyszne drożdżowe zawijańce z cynamonem i rodzynkami to dla wielu osób smak dzieciństwa. O papataczach wspomina nawet Jan Brzechwa w wierszu o Pchle Szachrajce. Te wyjątkowe bułeczki z bakaliami prawdopodobnie pochodzą z kuchni włoskiej i są doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy.

Słodkie bułeczki, czyli papatacze z wiersza Jana BrzechwySłodkie bułeczki, czyli papatacze z wiersza Jana Brzechwy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

"Pchła Szachrajka po obiedzie do cukierni bryczką jedzie. Już z daleka widać z bryczki purpurowe rękawiczki. Pchły ciastkami zwykle gardzą, nasza zaś lubiła bardzo tartoletki, papatacze, ptysie, bezy i sękacze, rurki z kremem, tort z wiśniami i babeczki z malinami" – to fragment wiersza Jana Brzechwy pt. "Pchła Szachrajka". Ciastka, o których pisze Brzechwa, są popularne w całej Polsce, ale tylko w niektórych regionach nadal funkcjonują pod nazwą "papatacze".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Skąd pochodzą papatacze?

Na stronie serwisu wroclaw.pl można znaleźć wypowiedź właścicielki wrocławskiej cukierni, pani Katarzyny Tyszko, która wyjaśnia, że papatacze są obecne na europejskich stołach już od XVIII wieku. We Francji znane było jako paurezy, jednak polska nazwa "papatacze" wskazuje na włoski rodowód. W Słonecznej Italii podobne zawijane ciastka nazywano "papatacci".

Papatacze mogą być wypiekane z ciasta półfrancuskiego lub drożdżowego. W cukierni Tyszko od lat ogromną popularnością cieszą się drożdżowe ślimaki nadziewane budyniem i rodzynkami. Na pytanie, czy papatacze są trudne do zrobienia, właścicielka cukierni odpowiada:

"Nie, to prosta bułeczka drożdżowa, więc ważne jest po prostu wyrobienie fajnego drożdżowego ciasta, ale, uwaga, bogatego. Nie oszczędzajmy na jajkach i tłuszczu, który się jak najbardziej dodaje, aby ciasto było mięciutkie i wilgotne. Nie zapomnijmy o bakaliach – mówi Katarzyna Tyszko (za: wroclaw.pl).

Przepis na domowe papatacze z cynamonem i rodzynkami

Poniżej propozycja z cynamonem i rodzynkami, ale papatacze możesz zrobić także z innymi składnikami, na przykład z budyniem – jak z wrocławskiej cukierni– lub z cynamonem i jabłkiem pokrojonym w drobną kostkę. Świetnie smakują także z dodatkiem kardamonu lub z żurawiną.

Składniki:

  • 170 g przesianej mąki,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 40 g cukru,
  • 35 g masła klarowane,
  • 80 ml mleka,
  • 1 jajko.

Nadzienie:

  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 2 garści rodzynek.


Wykonanie:

  1. W ciepłym mleku rozmieszaj rozkruszone drożdże. Dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
  2. W dużej misce ubij jajko z cukrem przy pomocy rózgi kuchennej – do uzyskania gęstej masy jajecznej.
  3. Dodaj mąkę i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i zacznij lekko wyrabiać ciasto rękoma.
  4. Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę i jeszcze chwile powyrabiaj rękoma. Jeżeli ciasto mocno lepi się do rąk, podsyp je odrobiną mąki.
  6. Następnie rozwałkuj na placek i posmaruj obficie rozpuszczonym masłem klarowanym.
  7. W osobnej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem. Posyp nim ciasto, równo rozłóż także rodzynki.
  8. Zawiń ciasto z dodatkami w rulon i pokrój na grube plastry. Tak przygotowane papatacze ułóż na blaszce do pieczenia i zostaw pod przykryciem na ok. 20 minut.
  9. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa