W zeszycie teściowej znalazłam przepis na bombery. Robię je na okrągło
Są proste w przygotowaniu, bardzo sycące, a na dodatek podane na imprezie zrobią prawdziwą furorę. Przepis na bombery znalazłam w zeszycie mojej teściowej i dziś podzielę się nim również z tobą.
11.03.2024 12:34
Kiedy mój mąż mówił o bomberach, które piekła jego mama, myślałam, że to jakaś lokalna nazwa pampuchów. Po jakimś czasie udało mi się zdobyć przepis. Okazało się, że pod nazwą bombery skrywa się drożdżowe ciasto z farszem. Może przypominać nieco pieroga, ale w smaku jest raczej wariacją na temat pizzy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić bombery?
Bombery to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie, które łączy w sobie cechy pizzy i calzone. Chociaż ciasto jest podobne do tego pizzowego, bombery są mniejsze i mają charakterystyczny kształt przypominający nieco burrito. Świetnie smakują na ciepło, sprawdzą się zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację.
Bombery najczęściej nadziewam prostym farszem - mięsem mielonym przesmażonym z dodatkiem przypraw. W połączeniu z sosem pomidorowym smakuje po prostu świetnie. Obowiązkowo w środku ląduje również ser, który roztapia się pod wpływem wysokiej temperatury i apetycznie ciągnie po przekrojeniu.
Składniki:
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 10 dkg drożdży,
- 3/4 szklanki ciepłego mleka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki cukru,
- 1 łyżka soli.
Sos pomidorowy (do polania)
- 5 pomidorów,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- sera.
Dodatkowo
- 2 łyżki mleka,
- oregano.
Sposób przygotowania:
- Rozkruszam drożdże i rozpuszczam w ciepłym mleku. Dodaję cukier, łyżkę mąki i odstawiam do wyrośnięcia.
- Pozostałą mąkę przesiewam, dodaję sól, wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto.
- Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Pomidory obieram ze skórki i podsmażam wraz z posiekaną cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oliwie.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję, smaruję sosem i dorzucam dodatki. Może być to podsmażone mięso mielone, pokrojona szynka i różne warzywa.
- Posypuję serem i zawijam tak, aby cały farsz znalazł się w środku.
- Smaruję mlekiem, posypuję oregano i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. Celsjusza. Piekę przez ok. 20 minut.
Gotowe bombery podaję na ciepło. Możesz serwować je samodzielnie lub dodatkowo polane sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego!