PrzepisDania mięsneW zeszycie teściowej znalazłam przepis na bombery. Robię je na okrągło

W zeszycie teściowej znalazłam przepis na bombery. Robię je na okrągło

Są proste w przygotowaniu, bardzo sycące, a na dodatek podane na imprezie zrobią prawdziwą furorę. Przepis na bombery znalazłam w zeszycie mojej teściowej i dziś podzielę się nim również z tobą.

Bombery - Pyszności
Bombery - Pyszności
Źródło zdjęć: © materiały prywatne

11.03.2024 12:34

Kiedy mój mąż mówił o bomberach, które piekła jego mama, myślałam, że to jakaś lokalna nazwa pampuchów. Po jakimś czasie udało mi się zdobyć przepis. Okazało się, że pod nazwą bombery skrywa się drożdżowe ciasto z farszem. Może przypominać nieco pieroga, ale w smaku jest raczej wariacją na temat pizzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić bombery?

Bombery to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie, które łączy w sobie cechy pizzy i calzone. Chociaż ciasto jest podobne do tego pizzowego, bombery są mniejsze i mają charakterystyczny kształt przypominający nieco burrito. Świetnie smakują na ciepło, sprawdzą się zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację.

Bombery - Pyszności
Bombery - Pyszności© materiały prywatne

Bombery najczęściej nadziewam prostym farszem - mięsem mielonym przesmażonym z dodatkiem przypraw. W połączeniu z sosem pomidorowym smakuje po prostu świetnie. Obowiązkowo w środku ląduje również ser, który roztapia się pod wpływem wysokiej temperatury i apetycznie ciągnie po przekrojeniu.

Przepis na bombery z zeszytu teściowej
Przepis na bombery z zeszytu teściowej© materiały prywatne

Składniki:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 10 dkg drożdży,
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka soli.

Sos pomidorowy (do polania)

  • 5 pomidorów,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • sera.

Dodatkowo

  • 2 łyżki mleka,
  • oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszam drożdże i rozpuszczam w ciepłym mleku. Dodaję cukier, łyżkę mąki i odstawiam do wyrośnięcia.
  2. Pozostałą mąkę przesiewam, dodaję sól, wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto.
  3. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Pomidory obieram ze skórki i podsmażam wraz z posiekaną cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oliwie.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję, smaruję sosem i dorzucam dodatki. Może być to podsmażone mięso mielone, pokrojona szynka i różne warzywa.
  6. Posypuję serem i zawijam tak, aby cały farsz znalazł się w środku.
  7. Smaruję mlekiem, posypuję oregano i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. Celsjusza. Piekę przez ok. 20 minut.

Gotowe bombery podaję na ciepło. Możesz serwować je samodzielnie lub dodatkowo polane sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie