PrzepisDania mięsneW zeszycie teściowej znalazłam przepis na bombery. Robię je na okrągło

W zeszycie teściowej znalazłam przepis na bombery. Robię je na okrągło

Bombery - Pyszności
Bombery - Pyszności
Źródło zdjęć: © materiały prywatne

11.03.2024 12:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Są proste w przygotowaniu, bardzo sycące, a na dodatek podane na imprezie zrobią prawdziwą furorę. Przepis na bombery znalazłam w zeszycie mojej teściowej i dziś podzielę się nim również z tobą.

Kiedy mój mąż mówił o bomberach, które piekła jego mama, myślałam, że to jakaś lokalna nazwa pampuchów. Po jakimś czasie udało mi się zdobyć przepis. Okazało się, że pod nazwą bombery skrywa się drożdżowe ciasto z farszem. Może przypominać nieco pieroga, ale w smaku jest raczej wariacją na temat pizzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić bombery?

Bombery to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie, które łączy w sobie cechy pizzy i calzone. Chociaż ciasto jest podobne do tego pizzowego, bombery są mniejsze i mają charakterystyczny kształt przypominający nieco burrito. Świetnie smakują na ciepło, sprawdzą się zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację.

Bombery - Pyszności
Bombery - Pyszności© materiały prywatne

Bombery najczęściej nadziewam prostym farszem - mięsem mielonym przesmażonym z dodatkiem przypraw. W połączeniu z sosem pomidorowym smakuje po prostu świetnie. Obowiązkowo w środku ląduje również ser, który roztapia się pod wpływem wysokiej temperatury i apetycznie ciągnie po przekrojeniu.

Przepis na bombery z zeszytu teściowej
Przepis na bombery z zeszytu teściowej© materiały prywatne

Składniki:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 10 dkg drożdży,
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka soli.

Sos pomidorowy (do polania)

  • 5 pomidorów,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • sera.

Dodatkowo

  • 2 łyżki mleka,
  • oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszam drożdże i rozpuszczam w ciepłym mleku. Dodaję cukier, łyżkę mąki i odstawiam do wyrośnięcia.
  2. Pozostałą mąkę przesiewam, dodaję sól, wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto.
  3. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Pomidory obieram ze skórki i podsmażam wraz z posiekaną cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oliwie.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję, smaruję sosem i dorzucam dodatki. Może być to podsmażone mięso mielone, pokrojona szynka i różne warzywa.
  6. Posypuję serem i zawijam tak, aby cały farsz znalazł się w środku.
  7. Smaruję mlekiem, posypuję oregano i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. Celsjusza. Piekę przez ok. 20 minut.

Gotowe bombery podaję na ciepło. Możesz serwować je samodzielnie lub dodatkowo polane sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także