Wakacje nad morzem nigdy nie były tak drogie. Turyści pokazują paragony, a my łapiemy się za głowę

Jeśli zrezygnowałeś z urlopu za granicą ze względu na tamtejsze ceny, to przemyśl swoją decyzję raz jeszcze. Regionalna gazeta ze Szczecina donosi, że wakacje nad polskim morzem są jeszcze droższe, niż rok temu. A już wtedy nie brakowało doniesień o niesławnych paragonach grozy...

ObrazekGetty Images

Wielu z nas po wyjściu z biura podróży stwierdza, że aktualne ceny zagranicznych wycieczek to już sroga przesada. "Trudno, tym razem spędzimy urlop nad polskim morzem" - można wtedy usłyszeć. Problem polega na tym, że biorąc pod uwagę najnowsze doniesienia znad Bałtyku, nie wiadomo już, czy przeprosić się z biurem podróży, czy po prostu zostać w domu. Sprawę makabrycznych paragonów z nadmorskich miejscowości poruszył "Głos Szczeciński". To już najzwyczajniej w świecie woła o pomstę do nieba.

Obrazek
Wakacje nad polskim morzem to piękne widoki i wysokie ceny - Pyszności; foto: Canva

Wakacje droższe niż kiedykolwiek

Pozwólmy sobie na drobną parafrazę braci Coen: to nie jest kraj dla biednych ludzi. Status zaczyna mieć tu jednak coraz mniejsze znaczenie. Okazuje się, że już naprawdę mało kogo stać na pokrywanie rachunków z nadmorskich restauracji, o których donosi "Głos Szczeciński". Zapnij pasy i przewiń niżej, ale tylko jeśli jesteś człowiekiem o mocnych nerwach.

Średnia cena za rybę z frytkami i surówką, to w 2023 roku 38 złotych. Według "Głosu Szczecińskiego" rok temu było to średnio 25-30 zł. Rosnące koszty drewna sprawiły, że coraz droższe są też ryby wędzone. Za makrelę przyjdzie nam zapłacić 29 zł/kg, halibuta - 28 zł/kg, a węgorza - 160 zł/kg. Jesteś już przerażony? Dopiero się rozkręcamy. Prawdziwy horror rozpoczyna się w restauracjach.

Nadmorskie restauracje testują naszą cierpliwość

Obrazek
Ceny drewna sprawiły, że wędzona ryba podrożała - Pyszności; foto: Canva

Jak donosi szczeciński portal, cena za smażonego fileta sandacza osiąga 180 złotych za kilogram. Nie lepiej prezentuje się dorsz (145 zł/kg), flądra bałtycka (110 zł/kg) i turbot (150 zł/kg). Tym, co najbardziej zaskakuje jest fakt, że są to nadal ceny, które przez miejscowe restauracje mogą być jeszcze traktowane jako obowiązujące poza sezonem. Strach pomyśleć, co będzie za miesiąc.

Być może po opłaceniu horrendalnego rachunku za rybę, najdzie cię chęć na zabicie tego niesmaku deserem. W takim przypadku możesz wybrać się na przykład na gofra. Zapłacisz za niego, bagatela, od 16 do 20 zł. I nie, to nie jest cena gofra ze świeżymi owocami, nutellą i płatkami jadalnego złota, lecz... ciasta z bitą śmietaną. 

Być może czytając to wszystko, stwierdzisz, że jeśli trzeba będzie — to przeżyjesz cały wyjazd na fast foodach. Jest to jakieś rozwiązanie! Może niezbyt zdrowe, ale chociaż... Nie. Tu nie ma żadnego "chociaż". Ten rodzaj jedzenia jest niemal równie drogi, co ryba w restauracji. Cena zapiekanek kształtuje się bowiem na poziomie 20-26 złotych, kebabów: 26-30 zł, a burgerów: 28-45 zł. Cóż, omijanie takiego jedzenia szerokim łukiem przynajmniej wyjdzie nam na zdrowie. Pytanie tylko brzmi: co w takim razie jeść, spędzając wakacje nad polskim morzem?

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione