Wakacje nad morzem nigdy nie były tak drogie. Turyści pokazują paragony, a my łapiemy się za głowę

Jeśli zrezygnowałeś z urlopu za granicą ze względu na tamtejsze ceny, to przemyśl swoją decyzję raz jeszcze. Regionalna gazeta ze Szczecina donosi, że wakacje nad polskim morzem są jeszcze droższe, niż rok temu. A już wtedy nie brakowało doniesień o niesławnych paragonach grozy...

ObrazekGetty Images

Wielu z nas po wyjściu z biura podróży stwierdza, że aktualne ceny zagranicznych wycieczek to już sroga przesada. "Trudno, tym razem spędzimy urlop nad polskim morzem" - można wtedy usłyszeć. Problem polega na tym, że biorąc pod uwagę najnowsze doniesienia znad Bałtyku, nie wiadomo już, czy przeprosić się z biurem podróży, czy po prostu zostać w domu. Sprawę makabrycznych paragonów z nadmorskich miejscowości poruszył "Głos Szczeciński". To już najzwyczajniej w świecie woła o pomstę do nieba.

Obrazek
Wakacje nad polskim morzem to piękne widoki i wysokie ceny - Pyszności; foto: Canva

Wakacje droższe niż kiedykolwiek

Pozwólmy sobie na drobną parafrazę braci Coen: to nie jest kraj dla biednych ludzi. Status zaczyna mieć tu jednak coraz mniejsze znaczenie. Okazuje się, że już naprawdę mało kogo stać na pokrywanie rachunków z nadmorskich restauracji, o których donosi "Głos Szczeciński". Zapnij pasy i przewiń niżej, ale tylko jeśli jesteś człowiekiem o mocnych nerwach.

Średnia cena za rybę z frytkami i surówką, to w 2023 roku 38 złotych. Według "Głosu Szczecińskiego" rok temu było to średnio 25-30 zł. Rosnące koszty drewna sprawiły, że coraz droższe są też ryby wędzone. Za makrelę przyjdzie nam zapłacić 29 zł/kg, halibuta - 28 zł/kg, a węgorza - 160 zł/kg. Jesteś już przerażony? Dopiero się rozkręcamy. Prawdziwy horror rozpoczyna się w restauracjach.

Nadmorskie restauracje testują naszą cierpliwość

Obrazek
Ceny drewna sprawiły, że wędzona ryba podrożała - Pyszności; foto: Canva

Jak donosi szczeciński portal, cena za smażonego fileta sandacza osiąga 180 złotych za kilogram. Nie lepiej prezentuje się dorsz (145 zł/kg), flądra bałtycka (110 zł/kg) i turbot (150 zł/kg). Tym, co najbardziej zaskakuje jest fakt, że są to nadal ceny, które przez miejscowe restauracje mogą być jeszcze traktowane jako obowiązujące poza sezonem. Strach pomyśleć, co będzie za miesiąc.

Być może po opłaceniu horrendalnego rachunku za rybę, najdzie cię chęć na zabicie tego niesmaku deserem. W takim przypadku możesz wybrać się na przykład na gofra. Zapłacisz za niego, bagatela, od 16 do 20 zł. I nie, to nie jest cena gofra ze świeżymi owocami, nutellą i płatkami jadalnego złota, lecz... ciasta z bitą śmietaną. 

Być może czytając to wszystko, stwierdzisz, że jeśli trzeba będzie — to przeżyjesz cały wyjazd na fast foodach. Jest to jakieś rozwiązanie! Może niezbyt zdrowe, ale chociaż... Nie. Tu nie ma żadnego "chociaż". Ten rodzaj jedzenia jest niemal równie drogi, co ryba w restauracji. Cena zapiekanek kształtuje się bowiem na poziomie 20-26 złotych, kebabów: 26-30 zł, a burgerów: 28-45 zł. Cóż, omijanie takiego jedzenia szerokim łukiem przynajmniej wyjdzie nam na zdrowie. Pytanie tylko brzmi: co w takim razie jeść, spędzając wakacje nad polskim morzem?

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości