Wegański tuńczyk na liście największych innowacji. Ma zmienić świat!

Wegańskie zamienniki budzą wiele kontrowersji. Są jednak dużym odkryciem i przełomowym krokiem w żywieniu. Potwierdza to fakt, że zostały umieszczone na liście 100 najciekawszych wynalazków 2021 r. Wegański tuńcztk ma zmienić świat.

Obrazek
Ewa

Wegańskie zamienniki coraz popularniejsze

Dlaczego ludzie sięgają po wegańskie zamienniki? Najczęściej chcą urozmaicić swoją dietę, wiele osób robi to z troski o środowisko, inni dlatego, że to modne. I żaden z tych powodów nie jest zły!

Roślinne zamienniki coraz częściej pojawiają się na sklepowych półkach. Nikogo już nie dziwią, pasztety, burgery i kiełbaski. W zeszłym roku ogromną popularnością cieszył się domowej roboty tuńczyk z arbuza. Przepis wielokrotnie odtwarzano na Tik Toku, a pomysł był szeroko komentowany w internecie. Wegański tuńczyk nie pozostał bez echa!

Tuńczyk bez tuńczyka jedną z największych innowacji

Corocznie "Time" publikuje listę najbardziej innowacyjnych wynalazków, które mogą zmienić świat. W tym roku pojawiła się na niej firma Kuleana za swojego w pełni wegańskiego tuńczyka. Jury ujął skład tego zamiennik, czyli między innmi algi, rzodkiewki, koji, bambus czy ziemniaki. Docenili oni również pozytywny wpływ na środowisko.

Wegański tuńczyk- smak

Zamiennik firmy Kuleana wyróżnia się tym, że wyjątkowo trafnie i wiernie oddaje smak prawdziwego tuńczyka. Sprawdza się idealnie w wegańskich rolkach sushi, poke bowlach i ceviche. Daje duże pole do popisu kucharzom, którzy tworzą wegańskie menu.

Obrazek

Wartości odżywcze w "tuńczyku"

Co ciekawe, twórcy tej innowacji nie zapomnieli o dodaniu ważnych elementów, które sprawią, że nie jest to zwykły zamiennik. Produkt jest bogaty w żelazo, witaminę B12 i kwasy tłuszczowe omega-3, nie ma za to w nim szkodliwej rtęci i mikroplastiku, który można znaleźć w rybach.

To dopiero początek

Poza wegańskim tuńczykiem na dalszych pozycjach znalazły się również inne jedzeniowe innowacje. Jest tam między innymi firma Upside Foods, która zapowiada, że może rocznie wyhodować 180 000 sztucznego drobiu z laboratorium, a także MeliBio — twórca miodu produkowanego bez udziału pszczół.

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom