Wegański tuńczyk, który jest z arbuza. Przepis na owocowy zmiennik mięsa podbija Internet!

Jak się okazuje, arbuz jest nie tylko idealnym owocem na lato. Weganie wykorzystują go jako zamiennik mięsa i ryb w swoich potrawach. Sekret tkwi w przygotowaniu.

Wędzony arbuz zamiast polędwicy
Coraz więcej restauracji na całym świecie eksperymentuje z kuchnią roślinną. Konkurencja jest zatem spora, a liczba zainteresowanych takimi potrawami wciąż rośnie. Kreatywne rozwiązania są w cenie, a do takich na pewno należy… „polędwica” z arbuza.





Nowojorska restauracja Ducks Eatery już 2 lata temu wprowadziła do swojej oferty wędzonego arbuza. Cena? 250 zł za cały owoc. Wydaje się być naprawdę spora, ale wciąż wychodzi taniej niż prawdziwa polędwica. Zamówienie tej potrawy nie było takie łatwe: często nie można było dostać jej od ręki. Proces przygotowania arbuza trwał od 4 do 6 dni. Można było zapisać się na listę, a czas oczekiwania wynosił…około miesiąca!
Pozycja na jakiś czas zniknęła z menu, ale internauci wciąż naciskają na to, żeby wprowadzić to danie ponownie.
Sama pozycja była wyszukiwana ponad 7 mln razy!

Przepis na tuńczyka z arbuza podbija TikToka


Nie tylko polędwica z arbuza, ale i tuńczyk! Brzmi absurdalnie? Prawie milion wyświetleń tagu #vegantuna na Tiktoku mówi samo za siebie.
Jedna z użytkowniczek tego portalu podzieliła się swoim przepisem



Przygotuj:
- 300 g pokrojonego w małe kawałki arbuza (waga bez skórki)
- 50 ml sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki nasion sezamu
- 1/4 łyżeczki startego imbiru



Przygotowanie:


- Wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy i imbir i wrzuć do środka kawałki arbuza.
- Marynuj go przez 4h.
- Po tym czasie wrzuć kawałki arbuza wraz z marynatą do garnka i gotuj przez 10 min, aż będą miękkie.
- Odcedź i obtocz w ziarnach sezamu.
@vegaliciouslyeva 🌱 cruelty free tuna 🌱 full recipe on my Insta✌🏻💚 ##vegantuna ##vegan ##veganrecipe ##tiktokrecipe ##healthy ##veganfoodie ##veganrecipes
♬ Mood – 24KGoldn
Komentarze