×

Wegański tuńczyk, który jest z arbuza. Przepis na owocowy zmiennik mięsa podbija Internet!

Jak się okazuje, arbuz jest nie tylko idealnym owocem na lato. Weganie wykorzystują go jako zamiennik mięsa i ryb w swoich potrawach. Sekret tkwi w przygotowaniu.

Wędzony arbuz zamiast polędwicy

Coraz więcej restauracji na całym świecie eksperymentuje z kuchnią roślinną. Konkurencja jest zatem spora, a liczba zainteresowanych takimi potrawami wciąż rośnie. Kreatywne rozwiązania są w cenie, a do takich na pewno należy… „polędwica” z arbuza.

duckseatery

Nowojorska restauracja Ducks Eatery już 2 lata temu wprowadziła do swojej oferty wędzonego arbuza. Cena? 250 zł za cały owoc. Wydaje się być naprawdę spora, ale wciąż wychodzi taniej niż prawdziwa polędwica. Zamówienie tej potrawy nie było takie łatwe: często nie można było dostać jej od ręki. Proces przygotowania arbuza trwał od 4 do 6 dni. Można było zapisać się na listę, a czas oczekiwania wynosił…około miesiąca!
Pozycja na jakiś czas zniknęła z menu, ale internauci wciąż naciskają na to, żeby wprowadzić to danie ponownie.
Sama pozycja była wyszukiwana ponad 7 mln razy!

duckseatery

Przepis na tuńczyka z arbuza podbija TikToka

Nie tylko polędwica z arbuza, ale i tuńczyk! Brzmi absurdalnie? Prawie milion wyświetleń tagu #vegantuna na Tiktoku mówi samo za siebie.
Jedna z użytkowniczek tego portalu podzieliła się swoim przepisem

vegaliciouslyeva

Przygotuj:

  • 300 g pokrojonego w małe kawałki arbuza (waga bez skórki)
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki nasion sezamu
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru
sarahspicecanada

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy i imbir i wrzuć do środka kawałki arbuza.
  2. Marynuj go przez 4h.
  3. Po tym czasie wrzuć kawałki arbuza wraz z marynatą do garnka i gotuj przez 10 min, aż będą miękkie.
  4. Odcedź i obtocz w ziarnach sezamu.
@vegaliciouslyeva

🌱 cruelty free tuna 🌱 full recipe on my Insta✌🏻💚 ##vegantuna ##vegan ##veganrecipe ##tiktokrecipe ##healthy ##veganfoodie ##veganrecipes

♬ Mood – 24KGoldn

Spróbowałbyś takich wegańskich wariacji na temat mięsa?

 

Wybrane dla Ciebie

Po wegańskich stekach przyszedł czas na bezrybną rybę. Szykuje się prawdziwa rewolucja

Alternatywy dla mięsa stają się coraz bardziej popularne. Nie da się jednak ukryć, że wciąż budzą sporo kontrowersji. Jest jednak spore zainteresowanie, co prowadzi do tego, że powstają coraz to nowsze rozwiązania dla osób na diecie roślinnej. Pionierzy na rynku roślinnym Kiedy w 2016 roku start-up Impossible Foods wprowadził na rynek swój pierwszy produkt, Impossible […]

Mleko z ziemniaka podbije rynek? Kolejna alternatywa dla nabiału na rynku!

Roślinne zamienniki nabiału zyskują coraz bardziej na popularności. Do oferty napojów roślinnych dołączyło mleko z ziemniaka! Coraz większe zapotrzebowanie Asortyment wegańskich zamienników nabiału coraz bardziej się rozszerza. Świadczy to o jednym: zdecydowanie jest na to popyt!Dzięki temu osoby na diecie wegańskiej lub osoby z nietolerancjami pokarmowymi (na przykład na laktozę) mogą bilansować swoje diety i […]

Wegańskie jajko na twardo trafiło do sprzedaży. Szykuje się roślinna rewolucja?

Oferta roślinnych zamienników mięsa i nabiału coraz bardziej się poszerza. To świadczy o tym, że wegańskie wynalazki mają swoich zwolenników. Absolutną nowością jest wegańskie jajko na twardo, które trafi już wkrótce do sklepów. Dlaczego powstają roślinne zamienniki? Po przejściu na dietę roślinną z powodów innych niż niechęć do smaku mięsa, szuka się rozwiązań, które mogą […]

Wegański „stek” według Gordona Ramsaya podbija Internet. Wygląda naprawdę apetycznie!

Gordona Ramsaya specjalnie przedstawiać nie trzeba. Znany kucharz i restaurator podzielił się przepisem na wegańskie steka. W kilka dni podbił Internet! Składniki: 2 bakłażany 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżka gorczycy 1 łyżka (płaska) pieprzu w ziarnach 1/2 łyżeczki nasion kopru 3 łyżki granulowanego czosnku 4 łyżeczki cebuli w proszku 2 łyżki wędzonej papryki […]

13 pysznych przepisów, które udowadniają, że obiad może być smaczny również bez mięsa

Kuchnia wegańska i wegetariańska budzi trochę kontrowersji wśród zwolenników mięsa. Mamy dla Ciebie kilka przepisów, które odczarują mit, że obiad bez mięsa to nie obiad! #1 Wegetariańska lazania Sycąca, gorąca i pyszna lazania to przepis na obiad dla całej rodziny. #2 Tofu w stylu meksykańskim Warzywna potrawka w stylu meksykańskim z akcentem w postaci tofu […]

Weganie udają, że jedzą mięso? Rozstrzygnijmy raz na zawsze spór o „wege” kotlety

Dieta roślina staje się coraz popularniejsza. I nic w tym dziwnego, bo może być naprawdę pyszna i kolorowa. Weganie jedzą tylko sałatę? Wciąż jednak panuje przekonanie, że weganie jedzą ciągle sałatę. Mimo to roślinne przepisy zawsze budzą duże zainteresowanie, chociaż nie zawsze zdrowe. I chociaż zarówno wśród mięsożerców, jaki i wegan znaleźć można jedzeniowe ekstrema […]

zamknij