PoradyWiększość gardzi tym rodzajem kawy. Dodaje energii i chroni przed chorobami serca

Większość gardzi tym rodzajem kawy. Dodaje energii i chroni przed chorobami serca

Ortodoksyjni kawosze nigdy w życiu nie tknęliby palcem tego rodzaju kawy, twierdząc, że jest ona nie tylko jawną "podróbką", ale jeszcze zawiera mnóstwo chemii i szkodzi zdrowiu. Czy mają rację? Czy jak pić kawę, to tylko stworzoną z osobiście zmielonych przez nas ziaren? I czym właściwie jest kawa rozpuszczalna? Odpowiadamy.

Kawa rozpuszczalna. Jak bardzo różni się od zwykłej?
Kawa rozpuszczalna. Jak bardzo różni się od zwykłej?
Źródło zdjęć: © canva.com

26.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kawowi puryści są nieprzejednani. Charakteryzuje ich bezwzględna pogarda do każdej kawy, która nie jest klasycznym, czarnym napojem zaparzonym z dobrej jakości ziaren kawowca. Do pewnego momentu takie podejście jest... słuszne! W końcu nie od dziś mówi się, że to nie kawa jest niezdrowa, lecz stosowane do niej dodatki. W tym kontekście mówi się najczęściej o chemicznych syropach smakowych, śmietance w proszku czy bitej śmietanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Końcówkę listy najbardziej znienawidzonych przez takich koneserów produktów zajmuje niesławna w wielu kręgach kawa rozpuszczalna. "To nie jest prawdziwa kawa" - mówią bez krzty wątpliwości. A czy mają racę? Nie do końca. Przyjrzyjmy się temu nieco dokładniej.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

A może najpierw: po co powstaje kawa rozpuszczalna? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Ze względów praktycznych. Praca, biwaki, wycieczki, szybka przerwa na uczelni — to tylko kropla w morzu przykładów sytuacji, w których kawa rozpuszczalna zdaje egzamin ze względu na szybki czas przygotowania.

Ten niejako kontrowersyjny produkt powstaje na dwa sposoby: liofilizacji lub suszenia pyłowego. W grę wchodzi tam parzenie, mrożenie, kondensowanie, rozpylanie i odparowywanie. I chociaż co poniektórym ciężko będzie w to uwierzyć, te wszystkie aktywności nie sprawiają, że kawę rozpuszczalną można uznać w jakimkolwiek stopniu za "chemiczną".

Kawa rozpuszczalna ma wiele zalet
Kawa rozpuszczalna ma wiele zalet© canva.com

Kawa rozpuszczalna pod lupą naukowców

Dziennikarze portalu yahoo.com postanowili o kwestię kawy rozpuszczalnej zapytać specjalistów i raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące jej walorów (lub wad) zdrowotnych. O porównanie kawy rozpuszczalnej i zwykłej poproszony został kardiolog z Harley Street Heart & Vascular Centre, Michael Ross MacDonald:

Oba są dobrym źródłem przeciwutleniaczy i zostały powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2, chorób serca, raka wątroby i endometrium, choroby Parkinsona i depresji

Chrissy Arsenault, dietetyczka poproszona przez Yahoo o wypowiedź, również przyznała, że w obu rodzajach kawy znajdziemy mnóstwo przeciwutleniaczy — przede wszystkim kwasu chlorogenowego — chociaż ze względu na metody przetwarzania, w kawie rozpuszczalnej może być go minimalnie mniej. Oba napoje zwiększają czujność, energię i koncentrację.

Wygląda na to, że w kwestii kawy rozpuszczalnej nie ma czego się bać. Oczywiście nadal — pomimo tego, że jest w niej mniej kofeiny niż w zwykłej kawie — trzeba brać pod uwagę ograniczenia dotyczące dziennej dawki.