Większość ma za uciążliwy chwast. Ja dodaję do jajecznicy i wszystkich zachwycam takim śniadaniem
Wiosną szukam poza miastem prawdziwych skarbów z łąk i pól, a potem wykorzystuje je do klasyków na śniadanie. Idealnym przykładem jest jajecznica, do której zamiast szpinaku, dodaję w sezonie lebiodę.
Lebioda, znana również jako komosa biała, to roślina jednoroczna z rodziny komosowatych. Choć często uznawana za chwast, ma wiele zastosowań kulinarnych i zdrowotnych. W kuchni staropolskiej była popularnym składnikiem zup, a jej delikatny smak przypomina szpinak. Współcześnie jest mniej znana, ale wciąż ceniona przez miłośników dzikiej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Lebioda w kuchni - dlaczego warto ją jeść?
Lebioda jest bogata w białko, błonnik, witaminy A, C, K oraz minerały takie jak potas i żelazo. Jej młode liście i pędy są jadalne, a nasiona można uprażyć. Roślina ma właściwości lecznicze, wspomaga układ oddechowy, oczyszcza organizm i wzmacnia układ nerwowy. Jest również stosowana w zielarstwie jako środek na różne dolegliwości. Aby uniknąć zanieczyszczeń, zaleca się zbieranie lebiody z dala od dróg lub uprawę w ogrodzie. Przed spożyciem należy ją sparzyć wrzątkiem, aby usunąć saponiny. Lebioda doskonale nadaje się do sałatek, zup, sosów i zapiekanek, a jej właściwości zdrowotne czynią ją wartościowym dodatkiem do diety.
Jak zrobić jajecznicę z lebiodą?
Oczyszczone i dobrze osuszone liście (możesz do tego użyć suszarki do sałaty albo ręczników papierowych) należy drobno posiekać - możesz na dłuższe, ale dość cienkie paski. Podsmaż je na niewielkiej ilości masła klarowanego. Do miski rozbij jajka - najlepsze będą te z oznaczeniem 0 na skorupce (więcej o kodach na jajkach przeczytasz w naszym poradniku). Wlej na patelnię i zacznij smażyć jajecznicę, najpierw rozmącając drewnianą łopatką białka, a gdy te się zaczną ścinać, wmieszaj do nich żółtka. Całość trzymaj na wolnym ogniu, nie śpiesz się. Pod koniec dopraw solą i pieprzem ziołowym - ten podkręci smak dania. Podawaj na ciepło, ale przełóż jajecznicę na talerze lub kromki pieczywa. Jeśli podasz ją na gorącej patelni, jajka dalej będą się ścinać, a całość wyjdzie za sucha.