WAŻNE
TERAZ

Zmiany ws. naliczania stażu pracy. Rząd przyjął projekt

Większość ma za uciążliwy chwast. Ja dodaję do jajecznicy i wszystkich zachwycam takim śniadaniem

Wiosną szukam poza miastem prawdziwych skarbów z łąk i pól, a potem wykorzystuje je do klasyków na śniadanie. Idealnym przykładem jest jajecznica, do której zamiast szpinaku, dodaję w sezonie lebiodę.

Jajecznica z zielonym dodatkiem - hit wiosnyJajecznica z zielonym dodatkiem - hit wiosny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska
SKOMENTUJ

Lebioda, znana również jako komosa biała, to roślina jednoroczna z rodziny komosowatych. Choć często uznawana za chwast, ma wiele zastosowań kulinarnych i zdrowotnych. W kuchni staropolskiej była popularnym składnikiem zup, a jej delikatny smak przypomina szpinak. Współcześnie jest mniej znana, ale wciąż ceniona przez miłośników dzikiej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Lebioda w kuchni - dlaczego warto ją jeść?

Lebioda jest bogata w białko, błonnik, witaminy A, C, K oraz minerały takie jak potas i żelazo. Jej młode liście i pędy są jadalne, a nasiona można uprażyć. Roślina ma właściwości lecznicze, wspomaga układ oddechowy, oczyszcza organizm i wzmacnia układ nerwowy. Jest również stosowana w zielarstwie jako środek na różne dolegliwości. Aby uniknąć zanieczyszczeń, zaleca się zbieranie lebiody z dala od dróg lub uprawę w ogrodzie. Przed spożyciem należy ją sparzyć wrzątkiem, aby usunąć saponiny. Lebioda doskonale nadaje się do sałatek, zup, sosów i zapiekanek, a jej właściwości zdrowotne czynią ją wartościowym dodatkiem do diety.

Jak zrobić jajecznicę z lebiodą?

Oczyszczone i dobrze osuszone liście (możesz do tego użyć suszarki do sałaty albo ręczników papierowych) należy drobno posiekać - możesz na dłuższe, ale dość cienkie paski. Podsmaż je na niewielkiej ilości masła klarowanego. Do miski rozbij jajka - najlepsze będą te z oznaczeniem 0 na skorupce (więcej o kodach na jajkach przeczytasz w naszym poradniku). Wlej na patelnię i zacznij smażyć jajecznicę, najpierw rozmącając drewnianą łopatką białka, a gdy te się zaczną ścinać, wmieszaj do nich żółtka. Całość trzymaj na wolnym ogniu, nie śpiesz się. Pod koniec dopraw solą i pieprzem ziołowym - ten podkręci smak dania. Podawaj na ciepło, ale przełóż jajecznicę na talerze lub kromki pieczywa. Jeśli podasz ją na gorącej patelni, jajka dalej będą się ścinać, a całość wyjdzie za sucha.

Wybrane dla Ciebie

Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane