WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Większość traktuje jak chwast. Ja zbieram je i gotuję z nich pyszną ormiańską zupę

Zapewne nie raz mijałem te niepozorne liście ślazu rosnące przy ścieżkach i na nieużytkach, podobnie jak wielu z was, traktując je jako zwykły, niechciany chwast. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak cenną i smaczną rośliną potrafi być ślaz. Jego delikatny smak, przypominający nieco szpinak, a jednocześnie pozbawiony goryczki, sprawił, że odkryłem w nim prawdziwy kulinarny skarb.

Jak można wykorzystać liście ślazu?Jak można wykorzystać liście ślazu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jeszcze niedawno sam mijałem je obojętnie, traktując jak chwast. Rosły dziko pod płotem, między grządkami i przy ścieżkach. Nie przypuszczałem, że kryją w sobie tyle dobra. Dziś liście ślazu są jednym z moich ulubionych dzikich składników w kuchni. Robię z nich między innymi pyszną ormiańską zupę, której smak śmiało staje w szranki z klasykami domowej kuchni, jak rosół czy barszcz ukraiński.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący placek ziemniaczany z halloumi – serowe niebo w 20 minut!

Ślaz, zwany potocznie bożym chlebkiem lub babskim zielem, przypomina malwę – w końcu to jej kuzyn. Jednak jego wartość kulinarna i zdrowotna zdecydowanie wyróżnia go spośród typowych "chwastów". Liście ślazu mają delikatny smak, podobny do szpinaku, ale bez jego charakterystycznej goryczki. A do tego są wyjątkowo wartościowe – bogate w witaminy, minerały i związki łagodzące.

Dlaczego warto jeść liście ślazu?

Liście ślazu skrywają w sobie prawdziwą bombę odżywczą. Zawierają sporo witamin: A, C, z grupy B, a także minerałów – żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Działają wzmacniająco, wspierają odporność, poprawiają pracę układu pokarmowego i nerwowego. Dzięki obecności śluzów roślinnych przynoszą ulgę przy refluksie i zgadze, a napary z liści pomagają też na podrażnione gardło czy kaszel.

To jednak nie tylko naturalne "lekarstwo". Liście ślazu sprawdzają się znakomicie w kuchni. Można je jeść na surowo – młode listki świetnie nadają się do sałatek, ale ja najbardziej lubię je gotować. Najlepsza z nich? Oczywiście tradycyjna zupa ormiańska z liści ślazu, której nauczyłem się od znajomego z Kaukazu. Ma kremową konsystencję, przyjemny, lekko ziołowy aromat i wyjątkowo kojący smak.

Liście ślazu w kuchni – przepis na ormiańską zupę z dzieciństwa

Choć dla wielu ślaz to nieznana roślina, w kuchni ormiańskiej ma swoje stałe miejsce. Gdy tylko nadchodzi sezon, zbieram świeże liście – najlepiej młode i miękkie – i przygotowuję z nich zupę, którą Ormianie gotują od pokoleń. To danie proste, ale pełne smaku i wartości. Zawsze smakuje jak powrót do domu, niezależnie od szerokości geograficznej.

Zupa z liści ślazu – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 garści świeżych liści ślazu (najlepiej młodych),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy,
  • 1 średni ziemniak,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jogurt naturalny lub gęsta śmietana do podania,
  • posiekana natka pietruszki lub kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. Liście ślazu dokładnie płuczę pod bieżącą wodą, osuszam i siekam niezbyt drobno.
  2. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewam masło, dodaję posiekaną cebulę i smażę do zeszklenia.
  3. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka. Chwilę podsmażam.
  4. Zalewam wszystko gorącym bulionem i gotuję, aż ziemniak zmięknie – około 15 minut.
  5. Wtedy dodaję liście ślazu i gotuję jeszcze przez 5–7 minut, aż staną się miękkie, ale nie rozgotowane.
  6. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z kleksem jogurtu lub śmietany i posiekaną zieleniną.

W mojej kuchni liście ślazu już na stałe zagościły obok szpinaku i jarmużu. Ich łagodny smak, kremowa konsystencja po ugotowaniu i zdrowotne właściwości sprawiają, że co sezon wracam do ormiańskiej zupy z jeszcze większą przyjemnością. Jeśli raz jej spróbujesz, też spojrzysz na ten "chwast" zupełnie inaczej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat