WAŻNE
TERAZ

Zwrot w Instytucie Pileckiego. Radziejowska i Fałkowski przywróceni

Wiele osób odwraca się z niechęcią. Gdy nie wiedzą, zajadają się ze smakiem

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak prażynki i podobnie też je się podaje. To świetna przekąska do mniej lub bardziej alkoholowych napojów, chociaż w Polsce wydaje się być kontrowersyjnym przysmakiem, to nie brakuje osób, które przepadają za mięsnymi chrupkami.

Chrupiące skórki - PysznościChrupiące skórki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chrupiące skórki wieprzowe, znane również jako skwarki czy chicharrones, to przysmak, który budzi skrajne emocje. Jedni uważają je za nieodłączną część tradycyjnej kuchni, inni mówią, że to przekąski zbyt tłuste i ciężkostrawne. Najbardziej odstrasza jednak fakt, że powstają z wieprzowej skóry. Dla niektórych jest to nie do przeskoczenia, ale amatorzy wzruszają ramionami i biorą dokładkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ratunkowy przepis, gdy zapomnisz o obiedzie. Zapiekanka z tortilli uratuje, gdy burczy w brzuchu

Chrupiące skórki wieprzowe

Skórki wieprzowe są obecne w kuchni wielu narodów od wieków. Ich przygotowanie było sposobem na wykorzystanie każdej części zwierzęcia i uniknięcie marnowania żywności. To pragmatyczne podejście okazuje się być całkiem smaczne. Wiele osób krzywi się z obrzydzeniem na myśl o chrupaniu wieprzowych skórek, ale gdyby podać im je nieświadomie, to wielu z nich szybko opróżniłoby miskę.

Skórka wieprzowa - Pyszności
Skórka wieprzowa - Pyszności © Getty Images | hayaship

Słona skórka z delikatnym tłuszczem to połączenie smaków, które wielu osobom odpowiada. Kontrast między chrupiącą skórką a miękkim wnętrzem to doznanie, które przyciąga wielu smakoszy.

Jak zrobić skórki wieprzowe?

Tutaj nie ma mowy o żadnej panierce, cała chrupkość to zasługa smażenia w głębokim tłuszczu. Nie jest to zdecydowanie przekąska na co dzień ze względu na wysoką zawartość tłuszczów odzwierzęcych. Raz na jakiś czas można jednak znaleźć dla niej miejsce w zbilansowanej diecie.

Skórka wieprzowa - Pyszności
Skórka wieprzowa - Pyszności © Getty Images | ribeirorocha

Ważne jest, aby olej był odpowiednio rozgrzany. Zbyt niska temperatura sprawi, że skórki będą się smażyć zbyt długo i nasiąkną tłuszczem. Możesz użyć innych przypraw, takich jak papryka wędzona, czosnek granulowany czy chili.

Składniki:

  • skórka wieprzowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej roślinny lub smalec (do smażenia).

Sposób przygotowania:

  1. Skórkę wieprzową opłucz i osusz. Następnie natnij ją w romby, aby podczas smażenia lepiej się skręciła.
  2. Posyp skórkę solą i pieprzem z obu stron.
  3. Rozgrzej olej roślinny na patelni. Wrzuć skórki i smaż na średnim ogniu, aż staną się złocisto brązowe i chrupiące.
  4. Wyjmij skórki z oleju i odłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Usmażone skórki podawaj od razu po usmażeniu. Możesz dodać do nich swój ulubiony dip. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię