Wiele osób odwraca się z niechęcią. Gdy nie wiedzą, zajadają się ze smakiem

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak prażynki i podobnie też je się podaje. To świetna przekąska do mniej lub bardziej alkoholowych napojów, chociaż w Polsce wydaje się być kontrowersyjnym przysmakiem, to nie brakuje osób, które przepadają za mięsnymi chrupkami.

Chrupiące skórki - PysznościChrupiące skórki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chrupiące skórki wieprzowe, znane również jako skwarki czy chicharrones, to przysmak, który budzi skrajne emocje. Jedni uważają je za nieodłączną część tradycyjnej kuchni, inni mówią, że to przekąski zbyt tłuste i ciężkostrawne. Najbardziej odstrasza jednak fakt, że powstają z wieprzowej skóry. Dla niektórych jest to nie do przeskoczenia, ale amatorzy wzruszają ramionami i biorą dokładkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ratunkowy przepis, gdy zapomnisz o obiedzie. Zapiekanka z tortilli uratuje, gdy burczy w brzuchu

Chrupiące skórki wieprzowe

Skórki wieprzowe są obecne w kuchni wielu narodów od wieków. Ich przygotowanie było sposobem na wykorzystanie każdej części zwierzęcia i uniknięcie marnowania żywności. To pragmatyczne podejście okazuje się być całkiem smaczne. Wiele osób krzywi się z obrzydzeniem na myśl o chrupaniu wieprzowych skórek, ale gdyby podać im je nieświadomie, to wielu z nich szybko opróżniłoby miskę.

Skórka wieprzowa - Pyszności
Skórka wieprzowa - Pyszności © Getty Images | hayaship

Słona skórka z delikatnym tłuszczem to połączenie smaków, które wielu osobom odpowiada. Kontrast między chrupiącą skórką a miękkim wnętrzem to doznanie, które przyciąga wielu smakoszy.

Jak zrobić skórki wieprzowe?

Tutaj nie ma mowy o żadnej panierce, cała chrupkość to zasługa smażenia w głębokim tłuszczu. Nie jest to zdecydowanie przekąska na co dzień ze względu na wysoką zawartość tłuszczów odzwierzęcych. Raz na jakiś czas można jednak znaleźć dla niej miejsce w zbilansowanej diecie.

Skórka wieprzowa - Pyszności
Skórka wieprzowa - Pyszności © Getty Images | ribeirorocha

Ważne jest, aby olej był odpowiednio rozgrzany. Zbyt niska temperatura sprawi, że skórki będą się smażyć zbyt długo i nasiąkną tłuszczem. Możesz użyć innych przypraw, takich jak papryka wędzona, czosnek granulowany czy chili.

Składniki:

  • skórka wieprzowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej roślinny lub smalec (do smażenia).

Sposób przygotowania:

  1. Skórkę wieprzową opłucz i osusz. Następnie natnij ją w romby, aby podczas smażenia lepiej się skręciła.
  2. Posyp skórkę solą i pieprzem z obu stron.
  3. Rozgrzej olej roślinny na patelni. Wrzuć skórki i smaż na średnim ogniu, aż staną się złocisto brązowe i chrupiące.
  4. Wyjmij skórki z oleju i odłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Usmażone skórki podawaj od razu po usmażeniu. Możesz dodać do nich swój ulubiony dip. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥