Wielkanocny chrzan Ewy Wachowicz. Zrobisz w mig, a wszyscy będą się zachwycać

Chrzan to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Choć w sklepach dostępny jest gotowy chrzan, nic nie dorównuje smakowi i aromatowi chrzanu przygotowanego w domu. Przepis Ewy Wachowicz to gwarancja pysznego, pikantnego chrzanu, który idealnie komponuje się z wielkanocnymi potrawami.

Wielkanocny chrzan Ewy Wachowicz. Zrobisz w mig, a wszyscy będą się zachwycaćWielkanocny chrzan Ewy Wachowicz. Zrobisz w mig, a wszyscy będą się zachwycać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Wielkanoc to nie tylko czas radości, ale również wykwintnych potraw, które kuszą smakiem i aromatem. Na wielu polskich stołach obowiązkowo pojawia się chrzan, który dodaje charakteru daniom i podbija kulinarny klimat. Nic nie równa się z przygotowanym w domu chrzanem, a szczególnie tym według przepisu Ewy Wachowicz. Prosty, smaczny i zdrowy - z pewnością zachwyci twoich gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pankejkowe tacosy robię na śniadanie i deser. Zawsze znikają w mgnieniu oka

Chrzan Ewy Wachowicz to idealny dodatek do wielkanocnych mięs, pasztetów i białej kiełbasy. Jego pikantny smak z pewnością zachwyci wszystkich gości. Wypróbuj ten prosty przepis i przekonaj się, jak łatwo można przygotować pyszny i zdrowy chrzan w domu!

Szybki i prosty przepis na chrzan Ewy Wachowicz

Przygotowanie chrzanu według przepisu Ewy Wachowicz jest niezwykle proste i nie wymaga wiele czasu. Wystarczy kilka podstawowych składników:

  • 2 duże korzenie chrzanu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 szklanka wrzątku,
  • 3 łyżki ekologicznego octu jabłkowego,
  • szczypta soli.

Przepis krok po kroku:

  1. Obierz korzenie chrzanu i zetrzyj je na drobnej tarce.
  2. Dodaj do utartego chrzanu sól i cukier.
  3. Zalej chrzan wrzątkiem i dokładnie wymieszaj.
  4. Opcjonalnie: Dodaj ocet jabłkowy, jeśli chcesz uzyskać bardziej kwaśny smak.
  5. Przełóż chrzan do słoika i przechowuj w lodówce.

Chrzan - nie tylko pyszny, ale i zdrowy

Chrzan to nie tylko smaczny dodatek do wielkanocnych potraw, ale również źródło cennych wartości odżywczych. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, poprawia przemianę materii i ułatwia trawienie pokarmów. Zawiera witaminę C, potas i wapń, które wzmacniają odporność organizmu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇