PrzepisWielkanocWielkanocny chrzan Ewy Wachowicz. Zrobisz w mig, a wszyscy będą się zachwycać

Wielkanocny chrzan Ewy Wachowicz. Zrobisz w mig, a wszyscy będą się zachwycać

Wielkanocny chrzan Ewy Wachowicz. Zrobisz w mig, a wszyscy będą się zachwycać
Wielkanocny chrzan Ewy Wachowicz. Zrobisz w mig, a wszyscy będą się zachwycać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
30.03.2024 11:35

Chrzan to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Choć w sklepach dostępny jest gotowy chrzan, nic nie dorównuje smakowi i aromatowi chrzanu przygotowanego w domu. Przepis Ewy Wachowicz to gwarancja pysznego, pikantnego chrzanu, który idealnie komponuje się z wielkanocnymi potrawami.

Wielkanoc to nie tylko czas radości, ale również wykwintnych potraw, które kuszą smakiem i aromatem. Na wielu polskich stołach obowiązkowo pojawia się chrzan, który dodaje charakteru daniom i podbija kulinarny klimat. Nic nie równa się z przygotowanym w domu chrzanem, a szczególnie tym według przepisu Ewy Wachowicz. Prosty, smaczny i zdrowy - z pewnością zachwyci twoich gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrzan Ewy Wachowicz to idealny dodatek do wielkanocnych mięs, pasztetów i białej kiełbasy. Jego pikantny smak z pewnością zachwyci wszystkich gości. Wypróbuj ten prosty przepis i przekonaj się, jak łatwo można przygotować pyszny i zdrowy chrzan w domu!

Szybki i prosty przepis na chrzan Ewy Wachowicz

Przygotowanie chrzanu według przepisu Ewy Wachowicz jest niezwykle proste i nie wymaga wiele czasu. Wystarczy kilka podstawowych składników:

  • 2 duże korzenie chrzanu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 szklanka wrzątku,
  • 3 łyżki ekologicznego octu jabłkowego,
  • szczypta soli.

Przepis krok po kroku:

  1. Obierz korzenie chrzanu i zetrzyj je na drobnej tarce.
  2. Dodaj do utartego chrzanu sól i cukier.
  3. Zalej chrzan wrzątkiem i dokładnie wymieszaj.
  4. Opcjonalnie: Dodaj ocet jabłkowy, jeśli chcesz uzyskać bardziej kwaśny smak.
  5. Przełóż chrzan do słoika i przechowuj w lodówce.

Chrzan - nie tylko pyszny, ale i zdrowy

Chrzan to nie tylko smaczny dodatek do wielkanocnych potraw, ale również źródło cennych wartości odżywczych. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, poprawia przemianę materii i ułatwia trawienie pokarmów. Zawiera witaminę C, potas i wapń, które wzmacniają odporność organizmu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także