Moja mama zawsze przed Wielkanocą blenduje skórkę z banana. Ma irytujący problem z głowy

Każdy produkt, nawet ten na pozór zupełnie niepotrzebny, może zostać ponownie wykorzystany i w ten sposób zyskać drugie życie. Dotyczy to również odpadków, które na co dzień lądują w naszych kuchennych koszach.

Skórka od banana ma szerokie zastosowanieSkórka od banana ma szerokie zastosowanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jednym z takich odpadów, który wydawałoby się, że powinien trafić prosto do kosza, jest skórka od banana. Istnieje jednak wiele różnych sposobów na jej wykorzystanie. Moja mama blenduje skórki z dodatkiem wody i tak przygotowaną pastę wykorzystuje w kuchni przed Wielkanocną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywny krem z pieczonymi dodatkami robię kilka razy w tygodniu. Znika w mgnieniu oka

Co zrobić ze skórkami od banana?

Z pewnością najgorszym wyjściem jest wyrzucenie skórek do kosza. Zamiast tego przygotuj z nich pastę do polerowania srebra. Okazuje się, że dzięki zawartym w bananowej skórce woskom, doskonale nadaje się ona do czyszczenia noży, widelców i łyżek ze srebra, choć w przypadku tych "zwykłych", ze stopu żelaza, chromu lub niklu również się sprawdzi.

Do przygotowania pasty do polerowania sztućców potrzebujesz kilku skórek banana i odrobiny wody. Skórki zblenduj razem z wodą tak, by uzyskać gęstą pastę. Następnie przy użyciu miękkiej szmatki nałóż przygotowaną masę ze skórki banana na sztućce. Po upływie kilku minut wypoleruj je i w następnym kroku dobrze opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha.

Skórka banana może okazać się pomocna w kuchni
Skórka banana może okazać się pomocna w kuchni © Pixabay

Do czego wykorzystać skórkę banana?

Skórka banana może dobrze posłużyć jako nawóz do storczyków. Wystarczy zalać skórki od banana świeżą wodą i odstawić na 24 godziny. Tak przygotowanym nawozem możesz podlewać storczyki, ale nie tylko - ten nawóz sprawdzi się również przy innych roślinach. Skórkę z banana możesz też drobno pokroić i wymieszać z maseczką nawilżającą. Taka mikstura z pewnością przyniesie korzyści skórze twarzy.

Jeśli jesteś odważny i masz na to ochotę, możesz również zjeść skórki bananów lub wypić wywar z nich. Oczywiście, pod warunkiem że banany były ekologiczne. Skórka banana jest równie wartościowa, a nawet bardziej niż sam owoc - jest bogata w potas, witaminy C, B6 i B12, a także zawiera niezwykle cenny aminokwas - tryptofan. Ma pozytywny wpływ na przemianę materii i... laktację.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo