WAŻNE
TERAZ

Zełenski zgodził się na wybory, ale ma warunek

Moja mama zawsze przed Wielkanocą blenduje skórkę z banana. Ma irytujący problem z głowy

Każdy produkt, nawet ten na pozór zupełnie niepotrzebny, może zostać ponownie wykorzystany i w ten sposób zyskać drugie życie. Dotyczy to również odpadków, które na co dzień lądują w naszych kuchennych koszach.

Skórka od banana ma szerokie zastosowanieSkórka od banana ma szerokie zastosowanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jednym z takich odpadów, który wydawałoby się, że powinien trafić prosto do kosza, jest skórka od banana. Istnieje jednak wiele różnych sposobów na jej wykorzystanie. Moja mama blenduje skórki z dodatkiem wody i tak przygotowaną pastę wykorzystuje w kuchni przed Wielkanocną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywny krem z pieczonymi dodatkami robię kilka razy w tygodniu. Znika w mgnieniu oka

Co zrobić ze skórkami od banana?

Z pewnością najgorszym wyjściem jest wyrzucenie skórek do kosza. Zamiast tego przygotuj z nich pastę do polerowania srebra. Okazuje się, że dzięki zawartym w bananowej skórce woskom, doskonale nadaje się ona do czyszczenia noży, widelców i łyżek ze srebra, choć w przypadku tych "zwykłych", ze stopu żelaza, chromu lub niklu również się sprawdzi.

Do przygotowania pasty do polerowania sztućców potrzebujesz kilku skórek banana i odrobiny wody. Skórki zblenduj razem z wodą tak, by uzyskać gęstą pastę. Następnie przy użyciu miękkiej szmatki nałóż przygotowaną masę ze skórki banana na sztućce. Po upływie kilku minut wypoleruj je i w następnym kroku dobrze opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha.

Skórka banana może okazać się pomocna w kuchni
Skórka banana może okazać się pomocna w kuchni © Pixabay

Do czego wykorzystać skórkę banana?

Skórka banana może dobrze posłużyć jako nawóz do storczyków. Wystarczy zalać skórki od banana świeżą wodą i odstawić na 24 godziny. Tak przygotowanym nawozem możesz podlewać storczyki, ale nie tylko - ten nawóz sprawdzi się również przy innych roślinach. Skórkę z banana możesz też drobno pokroić i wymieszać z maseczką nawilżającą. Taka mikstura z pewnością przyniesie korzyści skórze twarzy.

Jeśli jesteś odważny i masz na to ochotę, możesz również zjeść skórki bananów lub wypić wywar z nich. Oczywiście, pod warunkiem że banany były ekologiczne. Skórka banana jest równie wartościowa, a nawet bardziej niż sam owoc - jest bogata w potas, witaminy C, B6 i B12, a także zawiera niezwykle cenny aminokwas - tryptofan. Ma pozytywny wpływ na przemianę materii i... laktację.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀