Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy

Dawniej babcie potrafiły wykorzystać każdy składnik i nie marnowały niczego, tworząc smaczne dania z resztek. Warto wrócić do tych tradycji, zainspirować się mądrością przodków i wprowadzić ich metody do współczesnej kuchni.

Nie warto wylewać serwatkiOto dlaczego nie warto wylewać serwatki
Źródło zdjęć: © Adobe

Serwatka to niezwykły skarb, który powstaje przy produkcji sera, a wielu z nas ją marnuje, nie zdając sobie sprawy z jej wartości. Ten lekki, pełen witamin i białka płyn może stać się twoim sprzymierzeńcem w kuchni i codziennej diecie.

Zdrowotne zalety serwatki

Serwatka, powstająca jako produkt uboczny podczas produkcji sera, wcale nie jest odpadem – to cenne źródło składników odżywczych, które warto wykorzystać zarówno w kuchni, jak i jako naturalne wsparcie dla organizmu. Z kilograma sera można uzyskać aż 9 litrów tego płynu, dlatego jego wylewanie to prawdziwe marnotrawstwo.

Choć niepozorna, serwatka zawiera wodę, witaminy, aminokwasy, pełnowartościowe białko, a także biotynę, kwas pantotenowy oraz minerały, takie jak wapń i fosfor. Dzięki niskiej zawartości kalorii i tłuszczu świetnie sprawdzi się u osób dbających o linię, a jej białka są szczególnie cenione przez osoby aktywne fizycznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Serwatka jest również polecana jako naturalny środek wspomagający po odwodnieniach i w trakcie rekonwalescencji po urazach. Zawarte w niej aminokwasy wykazują działanie antyoksydacyjne – wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami, chronią przed rozwojem chorób nowotworowych i przyspieszają przemianę materii. Obecny w serwatce wapń jest niezbędny dla utrzymania zdrowych kości i zębów, co sprawia, że ten niepozorny płyn zasługuje na stałe miejsce w codziennej diecie.

Serwatka w kuchni

W moim domu produkcją serów zawsze zajmowała się babcia, która uczyła nas, że serwatkę warto przechowywać – najlepiej w szklance – by później ją wykorzystać. Ten niepozorny płyn świetnie sprawdza się jako składnik ciasta naleśnikowego, marynat do mięs, a także jako baza do bułeczek z ziołami, słodkich ciast z bakaliami i orzechami czy lekkich placków, pancakes i racuchów.

Mniej znanym, ale niezwykle ciekawym daniem jest serwatczanka – regionalna zupa na bazie serwatki, wywaru z wędzonki i ostrego chrzanu, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom żurku. Serwatka, choć delikatna w smaku, potrafi wzbogacić wiele codziennych potraw.

Babciny trik na zupę z charakterem

Babcia zawsze mówiła, że "nic tak nie robi zupy jak odrobina serwatki" – to dzięki niej smak nabiera głębi, a z pozoru zwyczajny wywar staje się pełniejszy i bardziej wyrazisty. Serwatka doskonale sprawdza się jako baza do klasycznych zup: żurku, barszczu białego i czerwonego, pomidorowej czy jarzynowej.

Jej lekko kwaśny posmak podkreśla aromaty przypraw i nadaje całości przyjemnej lekkości. Warto pamiętać, że serwatka szybko się psuje, dlatego najlepiej zużyć ją od razu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej