Wielu wyrzuca obierki z ziemniaków do kosza. To błąd, przez który sporo tracą

Obierki z ziemniaków są często postrzegane jako odpadek i zazwyczaj trafiają do kosza. Jeśli wyrzucasz je do pojemnika na bioodpady, jest szansa, że jeszcze przysłużą się dla świata. Jednak o wiele więcej zyskasz, gdy weźmiesz sprawy w swoje ręce. Odkąd przekonałam się, jakie cuda potrafią zdziałać w przydomowym ogródku, przestałam wyrzucać obierki. Szczególnie przydatne stają się latem, a do tego czasu możesz je przechowywać wzamrażalniku.

Obierki ziemniaków są pełne wartościowych pierwiastkówObierki ziemniaków są pełne wartościowych pierwiastków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Obierki z ziemniaków są bogate w cenne składniki odżywcze, takie jak potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, cynk czy mangan. Z tego powodu są doskonałym, naturalnym nawozem dla wielu roślin kwitnących. Niestety nawóz na obierkach z ziemniaków nie sprawdza się w każdym przypadku. Dlatego, zanim zaczniesz podlewać nim pomidory, sprawdź, jakim roślinom się przysłuży, a jakim może zaszkodzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu

Co podlewać nawozem z ziemniaków?

Nawóz na obierkach jest zalecany do wzmacniania malin, porzeczek, agrestu i truskawek, a także roślin kwitnących oraz ozdobnych spoza ogródka. Z jego cennych właściwości szczególnie skorzystają maliny. Duża zawartość potasu i fosforu przyspieszy proces zawiązywania się kwiatostanów, w efekcie których powstają owoce.

Do jakich roślin lepiej nie stosować tego nawozu?

Obierki ziemniaków nie są odpowiednie dla roślin kwasolubnych, takich jak borówki, żurawina czy rododendrony. Nie nadają się również do podlewania warzyw z rodziny psiankowatych, takich jak papryka i pomidor, ponieważ mogą przenosić zarazę ziemniaczaną.

Przechowywanie obierków na nawóz

Zanim przygotujesz nawóz, musisz uzbierać odpowiednią ilość obierków z ziemniaków. Skrawki możesz odkładać w zamrażalniku w szczelnych woreczkach strunowych. Innym sprytnym sposobem na przechowywanie resztek jest wysuszenie obierków w piekarniku.

Jak to zrobić? Wystarczy przesypać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza na 2-4 godziny. Gdy zrobią się kruche, to znak, że możesz je wyjąć. Tak przygotowane obierki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.

Jak zrobić nawóz z obierków?

Mrożone lub wysuszone obierki zalej gorącą wodą w proporcji 1:10, czyli na 0,5 kg obierek użyj 5 litrów wody. Odstaw do ostygnięcia, a następnie przecedź przez sitko i zlej do butelki. Tak przygotowanym nawozem podlewaj rośliny co 3-4 tygodnie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej