Wielu z nas omija ten olej szerokim łukiem. To duży błąd, bo jest jednym z najzdrowszych

Olej lniany jest przez nas niedoceniany. Podczas zakupów w sklepie omijamy go szerokim łukiem. To ogromny błąd, gdyż ten olej zawiera mnóstwo składników odżywczych. Picie dwóch łyżek dziennie może znacznie poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Efekty będą niesamowite.

Olej lnianyOlej lniany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Olej lniany jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, między innymi kwas alfa-linolenowy, omega-3 linolowy oraz omega 6. W produkcie znajdziemy także witaminę E, magnez, potas oraz wapń. Co ciekawe, nie zawiera błonnika, liganów, a nawet białka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami. Jej smak uzależnia

Olej lniany i jego prozdrowotne właściwości. Dlaczego warto wprowadzić go do diety?

Składniki zawarte w oleju czynią cuda. Kwasy tłuszczowe poprawiają stan skóry oraz wygląd włosów i paznokci. Ponadto wzmacniają barierę skórną. Dodatkowo wspierają układ sercowo-naczyniowy. Regulują także ciśnienie krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu. Wykazują również działanie przeciwzapalne. Wspomagają przemianę materii i poprawiają trawienie.

Witamina E należy do antyoksydantów i walczy z wolnymi rodnikami. Chroni skórę przed starzeniem się i uszkodzeniami. Wspiera także stan wzroku i poprawia wygląd skóry. Nic więc dziwnego, że witamina E nazywana jest witaminą młodości.

Olej lniany przechowujemy w ciemnej butelce w lodówce. Światło może utlenić olej, co nie jest rzeczą pożądaną.

Olej lniany
Olej lniany © Wikimedia Commons

Kiedy pić olej lniany?

Produkt ten warto wprowadzić do diety profilaktycznie, by poprawić stan zdrowia. Jednak są przypadki, w których powinniśmy zwrócić na niego większą uwagę. Olej lniany będzie świetnym wyborem podczas:

  • nadciśnienia tętniczego,
  • stanów zapalnych (np. reumatoidalne zapalenie stawów),
  • chorób skóry (atopowe zapalenie skóry),
  • dysforii paznokci i włosów.

Olej z lnu pozytywnie wpływa na pracę mózgu, wspiera pamięć i koncentrację. Zapobiega również chorobom neurodegeneracyjnym, na przykład chorobie Alzheimera. Co wazne, nie możemy go przyjmować, jeśli bierzemy leki przeciwzakrzepowe. Olej lniany ma dość duży wpływ na krzepnięcie krwi.

Profilaktycznie możemy pić 1-2 łyżeczki dziennie. W przypadku różnych schorzeń dawkowanie zależy od zaleceń lekarza. Co ważne, nie powinno się wypijać większej ilości oleju lnianego na raz. Dlaczego? Nabawimy się dolegliwości żołądkowych lub biegunki.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie