Wielu z nas omija ten olej szerokim łukiem. To duży błąd, bo jest jednym z najzdrowszych

Olej lniany jest przez nas niedoceniany. Podczas zakupów w sklepie omijamy go szerokim łukiem. To ogromny błąd, gdyż ten olej zawiera mnóstwo składników odżywczych. Picie dwóch łyżek dziennie może znacznie poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Efekty będą niesamowite.

Olej lniany
Olej lniany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.08.2023 10:02

Olej lniany jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, między innymi kwas alfa-linolenowy, omega-3 linolowy oraz omega 6. W produkcie znajdziemy także witaminę E, magnez, potas oraz wapń. Co ciekawe, nie zawiera błonnika, liganów, a nawet białka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Olej lniany i jego prozdrowotne właściwości. Dlaczego warto wprowadzić go do diety?

Składniki zawarte w oleju czynią cuda. Kwasy tłuszczowe poprawiają stan skóry oraz wygląd włosów i paznokci. Ponadto wzmacniają barierę skórną. Dodatkowo wspierają układ sercowo-naczyniowy. Regulują także ciśnienie krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu. Wykazują również działanie przeciwzapalne. Wspomagają przemianę materii i poprawiają trawienie.

Witamina E należy do antyoksydantów i walczy z wolnymi rodnikami. Chroni skórę przed starzeniem się i uszkodzeniami. Wspiera także stan wzroku i poprawia wygląd skóry. Nic więc dziwnego, że witamina E nazywana jest witaminą młodości.

Olej lniany przechowujemy w ciemnej butelce w lodówce. Światło może utlenić olej, co nie jest rzeczą pożądaną.

Olej lniany
Olej lniany© Wikimedia Commons

Kiedy pić olej lniany?

Produkt ten warto wprowadzić do diety profilaktycznie, by poprawić stan zdrowia. Jednak są przypadki, w których powinniśmy zwrócić na niego większą uwagę. Olej lniany będzie świetnym wyborem podczas:

  • nadciśnienia tętniczego,
  • stanów zapalnych (np. reumatoidalne zapalenie stawów),
  • chorób skóry (atopowe zapalenie skóry),
  • dysforii paznokci i włosów.

Olej z lnu pozytywnie wpływa na pracę mózgu, wspiera pamięć i koncentrację. Zapobiega również chorobom neurodegeneracyjnym, na przykład chorobie Alzheimera. Co wazne, nie możemy go przyjmować, jeśli bierzemy leki przeciwzakrzepowe. Olej lniany ma dość duży wpływ na krzepnięcie krwi.

Profilaktycznie możemy pić 1-2 łyżeczki dziennie. W przypadku różnych schorzeń dawkowanie zależy od zaleceń lekarza. Co ważne, nie powinno się wypijać większej ilości oleju lnianego na raz. Dlaczego? Nabawimy się dolegliwości żołądkowych lub biegunki.

olej lnianykulinarne inspiracjeolej
Wybrane dla Ciebie