Wiemy, który kod oznacza mąkę ze świerszczy. Od razu go zauważysz

Kod na opakowaniach brzmi jak nieznany nam język symboli. Nie mamy zielonego pojęcia, co oznaczają dane cyferki i literki. Dlatego też niewielu z nas przejmuje się ich odkodowywaniem. Czasem jednak warto poznać znaczenie kilku, gdyż dzięki temu możemy dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy, na przykład, pod jakim kodem kryje się mąka ze świerszczy.

Mąka ze świerszczyMąka ze świerszczy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Decyzja Komisji Europejskiej zszokowała wielu Europejczyków. Dopuściła ona bowiem do obiegu mąkę ze świerszczy. W Polsce przez wiele tygodni ten temat nie schodził z naszych ust i pojawiały się liczne kampanie mówiące o tym, że jest to szkodliwe. Od dnia 24 stycznia, gdy ustawa weszła w życie, możemy w sklepach znaleźć produkty, do których dodano świerszcza domowego. Chociaż KE zapewnia, że spożywanie takich owadów jest dla nas całkowicie bezpieczne, to chcemy wiedzieć, gdzie je znajdziemy. Nie uśmiecha nam się żyć w niepewności.

Mąka ze świerszczy - możemy ją w łatwy sposób rozpoznać

Zgodnie z decyzją Komisji Europejskiej proszek ze świerszczy występuje nie tylko w "czystej"postaci, ale także w wielu produktach. Oznacza to, że sproszkowane owady znajdziemy w ciastach, pieczywie, makaronach, batonach, a nawet i w pizzy. Jeśli nie chcesz spożywać produktów, do których dodano świerszcze, koniecznie czytaj etykiety. Owady pojawią się tam pod następującymi nazwami:

  • Acheta Domesticus ( "mąka z" lub "proszek z")
  • Cricket powder
  • Tenebrio Molitor (larwy mącznika młynarka)
  • Locusta Migratoria (szarańcza wędrowna).
Mąka ze świerszczy
Mąka ze świerszczy © Wallpaperflare

Nie tylko świerszcze. Inne owady też wykorzystuje się do produkcji żywności

Myślicie, że mąka ze świerszczy to jedyny produkt, do którego wykorzystuje się owady? Nic bardziej mylnego! Okazuje się, że jest on dość popularny. Chodzi o czerwony barwnik, który oznaczany jest kodem E120, czyli koszenila. Produkowany jest z czerwców kaktusowych. Co ciekawe, na etykiecie E120 może także przyjąć nazwę koszenila, karmin, karminina, kwas karminowy oraz CI75470.

Jak świerszcze i produkty z nich nie są dla nas szkodliwe, tak barwnik z czerwca już może być. Dlatego też warto znać te oznaczenia i starać się mocno ograniczyć produkty z tym oznaczeniem. Najlepiej, jeśli będziemy go unikać.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości