Wiemy, który kod oznacza mąkę ze świerszczy. Od razu go zauważysz

Kod na opakowaniach brzmi jak nieznany nam język symboli. Nie mamy zielonego pojęcia, co oznaczają dane cyferki i literki. Dlatego też niewielu z nas przejmuje się ich odkodowywaniem. Czasem jednak warto poznać znaczenie kilku, gdyż dzięki temu możemy dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy, na przykład, pod jakim kodem kryje się mąka ze świerszczy.

Mąka ze świerszczyMąka ze świerszczy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Decyzja Komisji Europejskiej zszokowała wielu Europejczyków. Dopuściła ona bowiem do obiegu mąkę ze świerszczy. W Polsce przez wiele tygodni ten temat nie schodził z naszych ust i pojawiały się liczne kampanie mówiące o tym, że jest to szkodliwe. Od dnia 24 stycznia, gdy ustawa weszła w życie, możemy w sklepach znaleźć produkty, do których dodano świerszcza domowego. Chociaż KE zapewnia, że spożywanie takich owadów jest dla nas całkowicie bezpieczne, to chcemy wiedzieć, gdzie je znajdziemy. Nie uśmiecha nam się żyć w niepewności.

Mąka ze świerszczy - możemy ją w łatwy sposób rozpoznać

Zgodnie z decyzją Komisji Europejskiej proszek ze świerszczy występuje nie tylko w "czystej"postaci, ale także w wielu produktach. Oznacza to, że sproszkowane owady znajdziemy w ciastach, pieczywie, makaronach, batonach, a nawet i w pizzy. Jeśli nie chcesz spożywać produktów, do których dodano świerszcze, koniecznie czytaj etykiety. Owady pojawią się tam pod następującymi nazwami:

  • Acheta Domesticus ( "mąka z" lub "proszek z")
  • Cricket powder
  • Tenebrio Molitor (larwy mącznika młynarka)
  • Locusta Migratoria (szarańcza wędrowna).
Mąka ze świerszczy
Mąka ze świerszczy © Wallpaperflare

Nie tylko świerszcze. Inne owady też wykorzystuje się do produkcji żywności

Myślicie, że mąka ze świerszczy to jedyny produkt, do którego wykorzystuje się owady? Nic bardziej mylnego! Okazuje się, że jest on dość popularny. Chodzi o czerwony barwnik, który oznaczany jest kodem E120, czyli koszenila. Produkowany jest z czerwców kaktusowych. Co ciekawe, na etykiecie E120 może także przyjąć nazwę koszenila, karmin, karminina, kwas karminowy oraz CI75470.

Jak świerszcze i produkty z nich nie są dla nas szkodliwe, tak barwnik z czerwca już może być. Dlatego też warto znać te oznaczenia i starać się mocno ograniczyć produkty z tym oznaczeniem. Najlepiej, jeśli będziemy go unikać.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej