Wlej do barszczu, a będzie czerwony jak w reklamie. Babciny patent nigdy nie zawodzi

Nie ma to jak barszcz czerwony z uszkami! Chociaż ta potrawa jest ściśle związana ze świętami Bożego Narodzenia, czasem najdzie nas na nią również poza "sezonem". I za każdym razem stosujemy przy tym trik, którego nauczyła nas babcia. Tylko dzięki niemu barszcz jest tak czerwony, jak powinien.

Barszcz czerwony będzie wyglądał jak z reklamy. Wystarczy jeden trikBarszcz czerwony będzie wyglądał jak z reklamy. Wystarczy jeden trik
Źródło zdjęć: © Canva | kwasny221

Mówi się, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Trafność tego porzekadła wychodzi na jaw między innymi przy okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Dla dzieciaków czas ten oznacza odkrywanie niespodzianek pod choinką, dla większości dorosłych — spędzenie miłych chwil z rodziną i łamanie się opłatkiem. I jest jeszcze jedna, pominięta w tym wszystkim grupa społeczna: gospodynie, gospodarze i wszelkiej maści organizatorzy świątecznych zjazdów.

Każdy, kto choć raz stanął przed wyzwaniem przygotowania tradycyjnych dwunastu potraw wigilijnych, wie, że nie jest to rzecz łatwa i nieskomplikowana. Organizacja jest tu niezwykle ważna, bo niepoprawne zmierzenie własnych sił na zamiary może nas kosztować sporo nerwów przed 24 grudnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza na ziemniaczanym spodzie pozwoli ci odkryć kultową przekąskę na nowo

Dla takich dzielnych osób przewidujemy dwie praktyczne porady, które mogą im się przydać. Po pierwsze: część potraw można przygotować już dwa tygodnie przed świętami, a jeśli chcesz wiedzieć, o które chodzi, to zajrzyj do tego naszego artykułu. Po drugie: istnieje możliwość ułatwiania sobie życia, poprzez stosowanie różnych kulinarnych trików. Jednym z nich jest prosty sposób na sprawienie, by barszcz był czerwony jak w reklamie.

Barszcz czerwony barwny jak nigdy

Być może zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego twój barszcz czerwony nie wychodzi tak "nasycony" jak ten, który serwowała na święta babcia. Jaką magię stosowała staruszka? Otóż żadną. Wiedziała po prostu, że buraki podczas gotowania potrafią utracić znaczną ilość swojego oryginalnego koloru. Miała też świadomość tego, że w prosty sposób można tego uniknąć.

Barszcz czerwony zyska wiele na zastosowaniu tego babcinego patentu
Barszcz czerwony zyska wiele na zastosowaniu tego babcinego patentu © Canva | wjarek

Produktem, który okazuje się tu niezbędny, jest... ocet. Tak, dobrze czytasz! I tak jak już wspomnieliśmy, nie jest to wcale żaden mistyczny rytuał, ani tym bardziej nasz efekt placebo. O co w tym chodzi? Przyjrzyjmy się temu z punktu widzenia nauki. Podczas gotowania betanina, czyli barwnik z rodziny glikozydów występujący w burakach, ulega rozpadowi. Ocet, ze względu na swoje specyficzne właściwości, powstrzymuje ten proces. Należy więc dodać go do gotującej się zupy już na samym początku — razem z burakami. Później pozostaje się już tylko cieszyć tym, że nasz barszcz czerwony wygląda idealnie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie