Wlej do barszczu, a będzie czerwony jak w reklamie. Babciny patent nigdy nie zawodzi

Nie ma to jak barszcz czerwony z uszkami! Chociaż ta potrawa jest ściśle związana ze świętami Bożego Narodzenia, czasem najdzie nas na nią również poza "sezonem". I za każdym razem stosujemy przy tym trik, którego nauczyła nas babcia. Tylko dzięki niemu barszcz jest tak czerwony, jak powinien.

Barszcz czerwony będzie wyglądał jak z reklamy. Wystarczy jeden trikBarszcz czerwony będzie wyglądał jak z reklamy. Wystarczy jeden trik
Źródło zdjęć: © Canva | kwasny221
SKOMENTUJ

Mówi się, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Trafność tego porzekadła wychodzi na jaw między innymi przy okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Dla dzieciaków czas ten oznacza odkrywanie niespodzianek pod choinką, dla większości dorosłych — spędzenie miłych chwil z rodziną i łamanie się opłatkiem. I jest jeszcze jedna, pominięta w tym wszystkim grupa społeczna: gospodynie, gospodarze i wszelkiej maści organizatorzy świątecznych zjazdów.

Każdy, kto choć raz stanął przed wyzwaniem przygotowania tradycyjnych dwunastu potraw wigilijnych, wie, że nie jest to rzecz łatwa i nieskomplikowana. Organizacja jest tu niezwykle ważna, bo niepoprawne zmierzenie własnych sił na zamiary może nas kosztować sporo nerwów przed 24 grudnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Dla takich dzielnych osób przewidujemy dwie praktyczne porady, które mogą im się przydać. Po pierwsze: część potraw można przygotować już dwa tygodnie przed świętami, a jeśli chcesz wiedzieć, o które chodzi, to zajrzyj do tego naszego artykułu. Po drugie: istnieje możliwość ułatwiania sobie życia, poprzez stosowanie różnych kulinarnych trików. Jednym z nich jest prosty sposób na sprawienie, by barszcz był czerwony jak w reklamie.

Barszcz czerwony barwny jak nigdy

Być może zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego twój barszcz czerwony nie wychodzi tak "nasycony" jak ten, który serwowała na święta babcia. Jaką magię stosowała staruszka? Otóż żadną. Wiedziała po prostu, że buraki podczas gotowania potrafią utracić znaczną ilość swojego oryginalnego koloru. Miała też świadomość tego, że w prosty sposób można tego uniknąć.

Barszcz czerwony zyska wiele na zastosowaniu tego babcinego patentu
Barszcz czerwony zyska wiele na zastosowaniu tego babcinego patentu © Canva | wjarek

Produktem, który okazuje się tu niezbędny, jest... ocet. Tak, dobrze czytasz! I tak jak już wspomnieliśmy, nie jest to wcale żaden mistyczny rytuał, ani tym bardziej nasz efekt placebo. O co w tym chodzi? Przyjrzyjmy się temu z punktu widzenia nauki. Podczas gotowania betanina, czyli barwnik z rodziny glikozydów występujący w burakach, ulega rozpadowi. Ocet, ze względu na swoje specyficzne właściwości, powstrzymuje ten proces. Należy więc dodać go do gotującej się zupy już na samym początku — razem z burakami. Później pozostaje się już tylko cieszyć tym, że nasz barszcz czerwony wygląda idealnie!

Wybrane dla Ciebie

Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki