Wlej do barszczu, a będzie czerwony jak w reklamie. Babciny patent nigdy nie zawodzi

Nie ma to jak barszcz czerwony z uszkami! Chociaż ta potrawa jest ściśle związana ze świętami Bożego Narodzenia, czasem najdzie nas na nią również poza "sezonem". I za każdym razem stosujemy przy tym trik, którego nauczyła nas babcia. Tylko dzięki niemu barszcz jest tak czerwony, jak powinien.

Barszcz czerwony będzie wyglądał jak z reklamy. Wystarczy jeden trikBarszcz czerwony będzie wyglądał jak z reklamy. Wystarczy jeden trik
Źródło zdjęć: © Canva | kwasny221

Mówi się, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Trafność tego porzekadła wychodzi na jaw między innymi przy okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Dla dzieciaków czas ten oznacza odkrywanie niespodzianek pod choinką, dla większości dorosłych — spędzenie miłych chwil z rodziną i łamanie się opłatkiem. I jest jeszcze jedna, pominięta w tym wszystkim grupa społeczna: gospodynie, gospodarze i wszelkiej maści organizatorzy świątecznych zjazdów.

Każdy, kto choć raz stanął przed wyzwaniem przygotowania tradycyjnych dwunastu potraw wigilijnych, wie, że nie jest to rzecz łatwa i nieskomplikowana. Organizacja jest tu niezwykle ważna, bo niepoprawne zmierzenie własnych sił na zamiary może nas kosztować sporo nerwów przed 24 grudnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza na ziemniaczanym spodzie pozwoli ci odkryć kultową przekąskę na nowo

Dla takich dzielnych osób przewidujemy dwie praktyczne porady, które mogą im się przydać. Po pierwsze: część potraw można przygotować już dwa tygodnie przed świętami, a jeśli chcesz wiedzieć, o które chodzi, to zajrzyj do tego naszego artykułu. Po drugie: istnieje możliwość ułatwiania sobie życia, poprzez stosowanie różnych kulinarnych trików. Jednym z nich jest prosty sposób na sprawienie, by barszcz był czerwony jak w reklamie.

Barszcz czerwony barwny jak nigdy

Być może zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego twój barszcz czerwony nie wychodzi tak "nasycony" jak ten, który serwowała na święta babcia. Jaką magię stosowała staruszka? Otóż żadną. Wiedziała po prostu, że buraki podczas gotowania potrafią utracić znaczną ilość swojego oryginalnego koloru. Miała też świadomość tego, że w prosty sposób można tego uniknąć.

Barszcz czerwony zyska wiele na zastosowaniu tego babcinego patentu
Barszcz czerwony zyska wiele na zastosowaniu tego babcinego patentu © Canva | wjarek

Produktem, który okazuje się tu niezbędny, jest... ocet. Tak, dobrze czytasz! I tak jak już wspomnieliśmy, nie jest to wcale żaden mistyczny rytuał, ani tym bardziej nasz efekt placebo. O co w tym chodzi? Przyjrzyjmy się temu z punktu widzenia nauki. Podczas gotowania betanina, czyli barwnik z rodziny glikozydów występujący w burakach, ulega rozpadowi. Ocet, ze względu na swoje specyficzne właściwości, powstrzymuje ten proces. Należy więc dodać go do gotującej się zupy już na samym początku — razem z burakami. Później pozostaje się już tylko cieszyć tym, że nasz barszcz czerwony wygląda idealnie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟