Wrzucam do barszczu dla podbicia smaku. Bliscy mówią, że robię najlepszy w całej rodzinie

Barszcz to klasyk zimowych stołów – jego rubinowy kolor potrafi oczarować każdego. Czasem jednak wychodzi mdły. Ja stosuję prosty trik, dzięki któremu moja zupa zawsze jest głęboka w smaku i pełna aromatu, a każdy prosi o dokładkę.

Barszcz jest lepszy z pewnym dodatkiemBarszcz wyjdzie smaczny, gdy odpowiednio go doprawisz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | B.G. Photography

Wielkimi krokami nadchodzi zima, a wraz z nią sezon na jedną z moich ulubionych zup, czyli klasyczny czerwony barszcz. Nie raz zdarzyło mi się, że wyszedł nijaki, a jego smak pozostawiał wiele do życzenia.

Najczęściej w takich sytuacjach ratunkiem jest dodanie zakwaszacza (na przykład octu lub soku z cytryny), który podkreśla smak zupy. Choć to popularny sposób, są również inne, które niesamowicie podbijają smak barszczu i z doświadczenia wiem, że działają nawet lepiej.

Kapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny

Jak podbić smak barszczu?

Aby barszcz był naprawdę wyrazisty, wcale nie musisz sięgać po zakwaszacz — wystarczy postawić na aromatyczne przyprawy i solidne dodatki. To właśnie one budują głębię smaku w wielu potrawach, również w barszczu.

Zwiększenie ilości czosnku, liści laurowych, ziaren ziela angielskiego i majeranku, a także szczypty pieprzu, sprawi, że zupa nabierze charakteru. Te przyprawy powoli oddają swoje aromaty podczas gotowania, dzięki czemu barszcz jest pełniejszy, bardziej pachnący i zdecydowanie intensywniejszy, a jednocześnie zachowuje swój piękny, rubinowy kolor.

Przepis na aromatyczny barszcz czerwony

Składniki:

  • 5 dużych buraków,
  • 2 l wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 7 ziaren ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz buraki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach lub pokrój w cienkie paski.
  2. Czosnek obierz i lekko rozgnieć.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj buraki, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Zmniejsz ogień i gotuj całość na małym ogniu przez 1,5-2 godziny, aż buraki oddadzą swój intensywny kolor i głęboki smak.
  5. Gdy wywar będzie już mocno aromatyczny, odcedź go przez gęste sito lub czystą ściereczkę, aby uzyskać klarowny barszcz.
  6. Przelej płyn ponownie do garnka i doprowadź do wrzenia.
  7. Dodaj majeranek, dopraw solą i pieprzem, a całość dokładnie wymieszaj, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły i podkreśliły smak zupy.
  8. Barszcz podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z uszkami z farszem grzybowym lub mięsnym.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇